Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Ciasta ucierane

  • sobota, 07 kwietnia 2012
    • Keks świąteczny

      Są ciasta i potrawy, na myśl których robi nam się ciepło na serduchu. Tego keksa robiła babcia na święta. Chociaż nigdy już nie skosztuje jej keksa to zachachmęciłam jej przepis i teraz to ja go robię. Dla mnie ten skrawek papieru z przepisem ma wielką wartość - taki wyświechtany, popisany i wyciapkany. A sam keks - no cóż - nabity bakaliami do granic możliwości, pachnący, a w smaku - obłędny. Jest to zdecydowanie najlepszy keks na świecie:) Polecam każdemu:)

       keks

      Składniki:

      10 dag rodzynek (sułtanek lub koryntek)

      15-20 dag bakali (żurawina, daktyle, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, suszone śliwki, orzechy każdego rodzaju, migdały itd.)

      70 ml rumu (dałam odrobinę więcej)

       

      Bakalie zalej rumem i odstaw na noc lub co najmniej kilka godzin.

       

      30 dag mąki

      4 jaja (oddzielnie białka i żółtka)

      17 dag masła

      2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      20 dag cukru

      50 ml rumu

       

      Masło ucieraj na puch razem z cukrem i szczyptą soli. Dodawaj kolejno żółtka wciąż ucierając. Przesiej mąkę do miski i wsyp jednym ruchem do utartej masy masłowej. Wmieszaj mąkę bardzo delikatnie. Teraz wzbogać ciasto o bakalie, rum i proszek do pieczenia.

       

      Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do masy z bakaliami i delikatnie wmieszaj.

       

      Do przygotowanej (posmarowanej masłem i wysmarowanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) keksówki przelej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i piecz przez ok. 40-45 minut. Wyjmij ciasto z keksówki i wystudź.

      kekskeks

      Polewa:

      2 łyżki powidła z jasnej śliwki

      1 łyżka czekośliwki

      2 łyżki skórki pomarańczowej

       

      Powidło wymieszaj z czekośliwką i podgrzej na wolnym ogniu. Ciepłą konfiturą wysmaruj keks i obsyp skórką pomarańczową.

      * Zamiast czekośliwki możesz użyć ciemnego powidła lub tylko takie.

      keks

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Keks świąteczny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 07 kwietnia 2012 23:55