Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Chleby

  • poniedziałek, 02 kwietnia 2012
    • Chleb z suszonymi pomidorami

      Pyszny i pachnący. Lekko zmodyfikowany przepis ostatniego chlebka pełnoziarnistego. Po prostu pyszny!

       chleb razowy

      Składniki na rozczyn:

      szklanka mleka ciepłego

      garść mąki

      25 g drożdży

      łyżka cukru

      szczypta soli

       

      Składniki wymieszaj ze sobą dokładnie i pozostaw do wyrośnięcia.

       

      Składniki na chleb:

      500 g mąki (400 pszennej i 100 żytniej) + ok. 50 g do podsypywania

      pół szklanki ciepłego mleka

      40 g suszonych pomidorów z oliwy

      3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

      2 łyżki suszonego czosnku

      3 łyżki płatków owsianych

       

      50 g masła roztopionego do posmarowania

       

      Składniki na ciasto wyrobić dokładnie. Można do tego użyć maszyny. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrobić i przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Pozostawić znów do wyrośnięcia. Posmarować ciepłym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 1 h.

      chleb z pomidorami suszonymi

      Mój wyznacznik dobrego chleba to suchy patyczek i odgłos po lekkim uderzeniu ręką - głuchy dźwięk. Może mało precyzyjne to stwierdzenie, ale być może komuś się przyda. Pozdrawiam i życzę smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 kwietnia 2012 19:36
  • wtorek, 27 marca 2012
    • Chleb pełnoziarnisty

      Najlepszy domowy chleb jaki jadłam! Jest miękki, aromatyczny i pełen wartościowych dodatków: ziaren słonecznika i dyni, otrębów, płatków kukurydzianych, kminku. Najlepsze jest to że możecie pominąć pewne składniki i zastąpić takimi jakimi sobie życzycie. Przepis dostałam od pewnej Pani Irenki (za co jej bardzo dziękuję) i choć miałam wiele obaw co do tego czy mi się uda czy nie to wyszedł znakomicie. Uwielbiam takie chleby - idealne do wszystkiego. Chlebek zrobiłam w sobotę, a w niedzielę zostały już tylko resztki. Więc wczoraj zrobiłam jeszcze jeden. Świetnie się kroi, ma wspaniałą skórkę i znika na prawdę szybko. Proponuję zrobić go już teraz bo sami zobaczycie że nadaje się świetnie na stół wielkanocny. Spróbujcie, bo na prawdę warto!

       Chleb pełnoziarnisty

      Rozczyn:

      szklanka ciepłego mleka

      25 g drożdży świeżych

      2 łyżki cukru

      garść mąki pszennej

       

      Rozczyn rozrobić z podanych składników i odstawić do wyrośnięcia.

       

      Składniki na chleb:

      rozczyn (patrz wyżej)

      500 g mąki (400 mąki pszennej i 100 g żytniej pełnoziarnistej)

      pół szklanki ciepłego mleka (może wyjść mniej)

      3 łyżki oliwy

      1 łyżka oleju

      łyżka soli

      po łyżce ziaren dyni, słonecznika, kminku, otrębów lub innych ulubionych ziaren

      dodałam również 2 łyżki płatków owsianych

      1,5 łyżki suszonej cebuli (w oryginale podano, że warto usmażyć cebulę na maśle i obsypać cukrem pudrem - nadaje to cebuli wspaniały smak, aromat i barwę)

      możecie dodać również suszonego czosnku, ziół, tymianku i rozmarynu, garść płatków kukurydzianych

      smalec do posmarowania formy

      50 g masła do posmarowania ciasta

       Chleb pełnoziarnistychleb wieloziarnisty

       

      Z podanych składników zagnieć ciasto. Wyrabiaj dosyć długo, aby napełnić ciasto powietrzem. Powinno odchodzić od ścianek i od ręki. Odstaw je do wyrośnięcia. Potem uderzając pięścią odgazuj ciasto. Ułóż w formie wysmarowanej smalcem i odstaw ponownie do wyrośnięcia. Gdy to się już stanie - posmaruj ciasto obficie roztopionym masłem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 1 h.

      chleb razowychleb razowy

      Przed wyciągnięciem ponownie nasmaruj chleb masłem i wstaw jeszcze na 5-10 minut. Po wyjęciu gotowego chleba pozostaw do ostygnięcia, najlepiej na kratce.

       chleb razowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 marca 2012 07:41