Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Wielkanoc

  • sobota, 07 kwietnia 2012
    • Wesołych świąt

      Moi drodzy! Święta Wielkanocne to okazja do głębszych refleksji, ale również do odpoczynku i spotkań z bliskimi. Sprawmy, aby śniadanie wielkanocne oraz Poniedziałek wielkanocny stały się dla każdego z nas czasem radości, zrozumienia i wybaczenia. Spędźmy je w gronie najbliższych i doceniajmy obecność każdego z osobna.Niech każdy poczuje się mile widziany.

      Ja Wam życzę ponadto, aby te nasze wszystkie kulinarne poczynania spotkały się z zachwytem domowników oraz witanych przez Was gości.

      Wesołego Alleluja i mokrego Dyngusa:)!!!

       

      życzenia


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 07 kwietnia 2012 23:37
    • Babka piaskowa w pomarańczowym aromacie

      Najprostsza - najlepsza. Przepis na tę babkę zaczerpnęłam od Dorotki i wyszła na prawdę smaczna. Prosta i szybka w sam raz dla tych, którzy nie chcą i nie mają czasu na nic bardziej skomplikowanego:) To taka polska klasyka wielkanocna. Nie może się nie udać :) Zgłaszam do akcji Wielkanocne Smaki i Babki i Babeczki.

       Babka piaskowa

      Składniki :

      150 g masła

      200 g mąki ziemniaczanej

      100 g mąki pszennej

      3 jajka

      150 g cukru 

      1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

      olejek pomarańczowy ( 2 łyżeczki, można również dodać startą skórkę pomarańczową)

       

      Masło zmiksuj na puch. Stopniowo dodaj cukier i żółtka oddzielone wcześniej od białek. Mąki przesiej do masy i delikatnie wmieszaj (można mikserem na niskich obrotach). Dodaj olejek i znów zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem mikserem również na najniższych obrotach. Formę do babki np. keksówkę (małą - mała porcja)przygotuj smarując masłem i obsypując mąką. Wlej do niej ciasto. Piecz w temperaturze 160ºC przez około 1 h do suchego patyczka.

      Babka piaskowa

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 07 kwietnia 2012 00:10
  • piątek, 06 kwietnia 2012
    • Babka Marmurkowa

      Parafraza przepisu na babeczkę Gogo. Smakuje tak samo dobrze i będzie z całą pewnością prezentowała się wspaniale na świątecznym stole. Przy okazji zamieszczam zdjęcia mniejszych wersji babki gogo przystrojonych świątecznie - w sam raz do koszyczka. A wy jak sądzicie? Dodaję do akcji Wielkanocne Smaki 2.

       

      Wykonanie:

      Robimy to samo co w tym przepisie. Następnie dzielimy ciasto na pół i do jednej części dodajemy 1 łyżkę kakao a do drugiej 1 łyżkę mąki pszennej. Jasną masę wlewamy do formy z kominem. Na nią wlewamy masę jasną i łyżką lub wykałaczką robimy delikatne esy-floresy. Uważajcie przy tym aby nie połączyć za bardzo mas ze sobą - wystarczy delikatnie zawinąć masę. Pieczcie w temp. 175 stopni do suchego patyczka. 

       Babka marmurkowaMarmurek Babka

      Pozdrawiam i życzę smacznego!

      A oto moje babki do koszyka:)

      babka świąteczna

      babka świąteczna

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      piątek, 06 kwietnia 2012 23:46
    • Mazurek chałwowo - bakaliowy

      Znakomity i nietrudny mazurek. Nie spodziewałam się, że kiedykolwiek chałwa może tak wspaniale smakować w cieście. Mazurek ten zrobiłam po raz pierwszy na zeszłoroczne święta Wielkanocne i zrobił on wówczas furorę. Wszystkim bardzo smakował i zaskakiwał nawet tych mniej zauroczonych chałwą. Tym razem zrobiłam nieco inny spód, ale całość znów smakuje wspaniale. Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z tej strony. Dodaję do Akcji Wielkanocne Smaki 2.

       Mazurek chałwowy

      Składniki na spód:

      Zrobiłam z połowy porcji jak na Panią Walewską . Piekłam ok. 20-30 minut w temp. 175 stopni.

       

      Składniki na wierch:

      200 g chałwy (waniliowej)

      100 g orzechów włoskich

      pół szklanki (125 ml) śmietanki kremówki

      2 łyżki cukru pudru

       

      Składniki umieść w malakserze i zmiksuj. Masę przelej do garnka lub na patelnię teflonową (wówczas nie przywiera) i ciągle mieszając zagotuj. Masa powinna nieco zgęstnieć.

       Mazurek chałwowy

      Polewa czekoladowa:

      100 g czekolady mlecznej

      2 łyżeczki masła

      1 czubata łyżeczka kakao

       Mazurek chałwowy

      Składniki rozpuść w kąpieli wodnej i mieszaj. Przygotowaną polewę wylej na spód wystudzonego ciasta. Przystrajaj dowolnie. Autorka przepisu poleca obsypać dodatkowo orzechami.

      Mazurek chałwowy

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      piątek, 06 kwietnia 2012 23:33
  • czwartek, 05 kwietnia 2012
    • Mazurek jabłkowo-daktylowy

      Pierwszy mazurek w tym roku. Tradycyjne mazurki to oczywiście te na kruchym spodzie, choć i innych wersji nie brakuje. Bazą do tego mazurka jest najprostsze ciasto kruche. Nadzienie to suszone daktyle oraz jabłko. Całość zakończona polewą czekoladową i ozdobiona migdałami. Prosto, szybko i smacznie.

       mazurek daktylowy

      Składniki na ciasto (mała forma):

      125 g margaryny

      25 dg mąki

      3 łyżki cukru

      3 łyżki śmietany (dałam więcej)

      szczypta soli

      aromat waniliowy

       

      Mąkę posiekać z margaryną i cukrem. Zagnieść ciasto z pozostałymi składnikami. Następnie odstaw na 2 h do lodówki. Wyłóż ciastem formę i upiecz na złoty kolor.

       mazurek daktylowy

      Nadzienie:

      100 g daktyli

      1 jabłko starte na dużych oczkach (bez skórki)

      pół kisielu morelowego

       

      Daktyle wsyp do garnuszka i wlej pół szklanki wody. Gotuj aż daktyle będą zupełnie miękkie i dosyp jabłka. Gotuj mieszając co chwilę, aby masa nie przywarła. Następnie zmiksuj blenderem i gotuj dalej. Wsyp kisiel i energicznie mieszaj. Gotuj ok 10 min na wolnym ogniu . Gorącą masę wylej na wystudzone ciasto.

       mazurek daktylowy

      Pozostaw do wystygnięcia. Polej polewą i przystrajaj dowolnie. Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 kwietnia 2012 21:57
  • poniedziałek, 26 marca 2012
    • Babka Gogo

      Nie wiem skąd ta nazwa, ale spotkałam ją wielokrotnie w przepisach mojej mamy. Zrobiłam ją wczoraj do popołudniowej, niedzielnej kawki. Smaczna i bardzo delikatna. Prosta w wykonaniu, a najwięcej trudności w ... przygotowaniu składników. Polecam jako propozycja na świąteczny stół i dodaję do akcji "Wielkanocne smaki 2" i "Babki i babeczki".

       Babka Gogo

      Składniki

      6 jaj

      cukru, tyle ile waży sześć jaj

      mąki, tyle ile ważą 4 jaja

      masła, tyle ile ważą 2 jaja

      cukier waniliowy

      łyżeczka proszku do pieczenia

       

      Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Dodaj stopniowo cukier, a następnie żółtka. Pod koniec dodaj mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj roztopione masło.

      Babka świąteczna

      Ciasto wylej na wysmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do bab. Piecz w 180 stopniach do suchego patyczka.

      Babka świąteczna

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 marca 2012 08:24
  • wtorek, 06 marca 2012
    • Babka piaskowa

      Pachnąca i wilgotna babka. Smaczna i bardzo prosta w wykonaniu. Idealna na świąteczny stół jak i do niedzielnej kawki. Takiej szukałam od dawna i przyznam, że jestem bardzo zadowolona z wypieku. Jeżeli można przygotować coś szybko, co potem smakuje naprawdę dobrze to jestem za:) Moja babka wystąpiła w aromacie pomarańczowym, a oblana cytrusowym lukrem i udekorowana skórką pomarańczową wygląda przepięknie. Przepis znalazłam na wizaz.pl.

      Babka świąteczna

      Składniki:

      4 jajka

      szklanka cukru

      szklanka mąki

      łyżeczka proszku do pieczenia

      125 g masła roztopionego i przestudzonego

      aromat pomarańczowy (ok. 1,5 łyżeczki)

      Jajka ubij w całości z cukrem na puch i do białości. Ten etap jest najważniejszy i ważne jest to, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i masło zamieszaj delikatnie tylko do połączenia składników (możesz użyć miksera na najwolniejszych obrotach). Dodaj również aromat i zamieszaj. Wylej ciasto na formę babkową wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Piecz w temperaturze 165 stopni przez ok. 30-45 minut (do suchego patyczka). Wierzch ciasta może się za szybko spiec więc, gdy już tak się stanie przełącz opcje w piekarniku tylko na dolną grzałkę i dopiecz. Wyłóż z formy i pozostaw do ostygnięcia.

      Babka świąteczna

      Lukier:

      sok z połowy cytryny

      pół szklanki cukru pudru (może być więcej)

      skórka pomarańczowa (własnej roboty)

       

      Sok wymieszaj z cukrem pudrem na lukier i oblej nim babkę. Wierzch obsyp skórką pomarańczową.

      Babka świąteczna

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 marca 2012 08:09