Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Ciasta na zimno

  • środa, 01 sierpnia 2012
    • Rafaello na krakersach

      Proste i pyszne ciasto. Delikatne jak obłoczek połączenie słonych krakersów ze słodką kokosową masą. Wyszło pysznie, choć następnym razem zrobię to ciasto z podwójną ilością masy budyniowej. Zapraszam do degustacji.

       rafaello

      Składniki:

      2 duże paczki krakersów (u mnie Lajkonik)

      pół litra mleka

      2 żółtka

      2 łyżki mąki pszennej

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      kostka masła

      pół szklanki cukru

      cukier wanilinowy

      200 g wiórków kokosowych

       

      Przygotuj krem. Od mleka odlej pół szklanki. Resztę zagotuj z cukrami. Odlaną część połącz z żółtkami i mąkami. Do gotującego się mleka wlej miksturę z żółtek, mleka i mąk. Ugotuj budyń. Przykryj go folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia. Wyjmij masło z lodówki na czas stygnięcia budyniu.

      Masło utrzyj na puszystą i białą masę. Dodawaj porcjami krem ciągle ucierając.

      160 g Kokosu podpraż na patelni aż uzyska złoty kolor. Wsyp przestudzony kokos do masy budyniowej.

      Formę wyłóż folią spożywczą. Ułóż na całej powierzchni formy spód z krakersów. Wyłóż 1/3 masy. Znów ułóż krakersy i przełóż je masą. Czynność wykonaj ponownie. Uzyskasz w ten sposób trzywarstwowe ciasto. Na wierchu posyp nieprażonym kokosem. Odłóż ciasto na noc do lodówki.

      rafaello

      Smacznego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Rafaello na krakersach”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 01 sierpnia 2012 16:45
  • sobota, 05 maja 2012
    • Bananowiec

      To ciasto to takie wspomnienie lat młodzieńczych. Kiedyś robiła go moja mama dosyć często, a potem ja próbowałam swoich sił właśnie na tym placuszku. Smaczny prosty i lekki. Polecam na upalną majówkę:) Zdjęć niestety nie zdążyłam zrobić, ale przy powtórce dodam:)

       

      Upiecz biszkopta z przepisu na torta.

       

      Masa bananowa:

      kilogram bananów

      kostka masła

      1 galaretka dowolnego koloru

       

      Galaretkę przygotuj z 3/4 szkl. wody i pozostaw do ostygnięcia. Banany zmiksuj. Masło ucieraj na puszystą masę i dodawaj porcjami zmiksowane banany. Najprawdopodobniej w tym momencie masa się zważy więc wystarczy ją wstawić do garnka z wodą i chwile ucierać mikserem. Wystudzoną galaretkę wlej do masy i zmiksuj. Wstaw masę do lekkiego przestudzenia do lodówki na ok. 15 min. Następnie wylej masę na wystudzony biszkopt. Najlepiej biszkopt włożyć do formy wyłożonej folią i wtedy wylać masę. Włóż ciasto do stężenia do lodówki.

       

      Pianka:

      2 bite śmietany w proszku

      2 galaretki

       

      Galaretki przyrządź w połowie porcji i pozostaw do ostygnięcia. Śmietanki w proszku przyrządź według przepisu na opakowaniu (polecam zmniejszyć ilość mleka o pół szklanki). Tężejące galaretki powoli wlewaj do bitej śmietany ciągle miksując. Wylej masę na masę bananową i wstaw ponownie ciasto do schłodzenia i stężenia do lodówki. Posyp startą czekoladą.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 05 maja 2012 11:52
  • poniedziałek, 27 lutego 2012
    • Ciasto Shrek

      Planowałam, planowałam aż w końcu zrobiłam. Wyśmienite i lekkie ciasto w sam raz na weekend. Domownikom smakowało zwłaszcza dlatego, że jest delikatne i nie za słodkie. Po wszystkich pączkach i masach jakimi ich ostatnio raczyłam shrek okazał się strzałem w dziesiątkę. Na internecie aż wrze od różnych przepisów na ten placek ale ja swój oparłam na przepisie Alicji. Dodaję do kategorii "na zimno", gdyż jedynie biszkopt jest tutaj pieczony, a nie pasuje mi on do kategorii przekładanych ciast:)

      shrek

      Składniki na biszkopt:

      5 jaj (oddzielnie białka i żółtka)

      5 łyżek cukru

      5 łyżek mąki

      5 łyżek mąki ziemniaczanej

      łyżeczka proszku do pieczenia

      Z podanych składników zrobić biszkopt i piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Wyjmij biszkopt i ostudź. Tę samą formę wyłóż folią spożywczą i włóż z powrotem wystudzony biszkopt.

       

      Warstwa 1:

      1 l soku Pysio zielonego

      3 budynie

      2 łyżki cukru

      100 ml wodu

       

      Pysio z wodą wymieszaj i odlej 200 ml. Resztę zagotuj z cukrem. Budynie rozrób z odlanymi 200 ml soku. Do gotującego się soku wlej budyń i energicznie mieszając zagotuj. Masę jeszcze gorącą wyłóż na biszkopt. Włóż do lodówki do ostygnięcia.

      Warstwa 2:

      1 galaretka zielona

      500 ml śmietanki kremówki

      2 paczki delicji

       

      Galaretkę sporządź w 3/4 szklanki wody. Ubij śmietankę na sztywno i dodaj wystudzoną galaretkę. Następnie wylej wszystko na poprzednią warstwę. Delicje układaj czekoladą do dołu na masie. Ciasto z powrotem włóż do lodówki.

       

      Warstwa 3

      2 galaretki zielone przygotuj w 800 ml wody. Tężejącą już galaretkę wylej na delicje. Schładzaj ciasto ponownie przez 2 h w lodówce.

      ciasto shrek

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Shrek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 lutego 2012 07:37