Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Desery

  • poniedziałek, 23 kwietnia 2012
    • Deserki owocowe

      Te deserki to już chyba taka tradycja. Co roku na Wielkanoc robię je w domu w niesamowitej ilości. Są lekkie i bardzo smaczne. Każdy je uwielbia no i znikają w mgnieniu oka. Na tegoroczne święta zrobiłam 23 deserki różnej wielkości. Nie podam Wam dokładnego przepisu, ponieważ wszystko jest kwestią umowną. Za to powiem wam ile mniej więcej czego użyłam jak robiłam. Natomiast Wy sami możecie tak pokombinować aby otrzymać takie deserki jakie będą Wam odpowiadać.

      deserki

      Czego użyłam:

      1 puszka brzoskwiń

      1 puszka ananasów

      1 puszka papai

      1 słoik gruszek w zalewie

      ok. 10-12 galaretek różnych smaków

      2 bite śmietanki w proszku

       

      Papaje i gruszki pokroiłam w kostkę i równomiernie rozkładałam. Zalałam galaretką czerwoną (2 porcje). Gdy galaretka stężała, wyłożyłam ananasy i zalałam żółtymi galaretkami (ok. 2 galaretek: gotowane na soku z ananasów z puszki). Dalej, oczywiście gdy galaretki stężały, dodałam zielonej galaretki ( 2 opakowania na soku z papai).

      deserkideserki

      Brzoskwinie pokroiłam w drobną kostkę. Ugotowałam 2 pomarańczowe galaretki na soku z brzoskwiń i wsypałam brzoskwinie i odstawiłam do stężenia. Potem ugotowałam 2 czerwone galaretki i również odstawiłam do stężenia. Gotowe galaretki pocięłam w garnkach nożem i przemieszałam łyżką tak aby powstały kostkopodobne kształty. Rozłożyłam w ten sposób galaretkę z brzoskwiniami i jedną zwykłą. Zalałam kolejną galaretką resztę. Na wierzch należy przygotować 2 galaretki tego samego koloru ( mnie cytrynowa) w połowie wody. Kiedy zaczną tężeć, przygotowałam śmietanki w proszku według opisu na opakowaniu. Wlałam do niej tężejącą galaretkę cały czas miksując. Wylałam piankę na wierzch deserków i ozdobiłam skórką.

      galaretki z owocami

       

      Uwagi:

      1. Gdy zalewacie owoce galaretkami, zmniejszcie podczas ich przygotowania ilość wody np. gdy na opakowaniu jest napisane 500 ml dajcie 400

      2. Gdy gotujecie galaretki na sokach dopełniajcie je tak aby powstała ilość z opakowania np. macie pół szklanki soku z puszki więc ją dopełnijcie i dodajcie jeszcze jedną szklankę na daną galaretkę

      3. Zamiast zalewać kolejnymi galaretkami pucharki możecie przygotować wszystkie na raz i pokroić nożem. Następnie porozkładajcie równomiernie w pucharkach

      4. Możecie użyć dowolnych owoców, chociaż kiwi i świeżych ananasów zdecydowanie lepiej unikać

      5. Możecie przystroić czymkolwiek chcecie. Ja używałam do tego również czekolady, orzechów itd.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 kwietnia 2012 15:39
  • środa, 15 lutego 2012
    • Semifreddo malinowe z sosem z białej czekolady

      Pyszny delikatny deser z orzeźwiającymi malinami i delikatnym sosem z białej czekolady. Nieskomplikowany deser ale za to bardzo smaczny i idealny na specjalne okazje. Czytałam wiele przepisów (arabeska waniliowa, z pierwszego tłoczenia i inne) na semifreddo i tak powstał ten. Nie są to tradycyjne lody i uwierzcie, że takim deserem zaimponujecie gościom.

      semifreddo

      Składniki na semifreddo:

      500 ml śmietanki kremówki 30 %

      2 jajka

      5 łyżek cukru pudru

      cukier wanilinowy

      150 g malin (ja swoje maliny wyciągnęłam z zamrażarki przed wykonaniem semifreddo tak aby nie roztopiły się całkiem ale żeby puściły sok)

      50 g bez

       

      Jajka ubij z cukrem wanilinowym i 3 łyżkami cukru pudru do białości na parze i odstaw do ostygnięcia. Ubij kremówkę na sztywno z dwoma łyżkami cukru pudru. Wymieszaj kremówkę z jajkami delikatnie plastikową łyżką. Dodaj bezy i znów wymieszaj. Następnie dodaj malin i lekko przemieszaj (nie muszą równomiernie połączyć się z masą) Wylej semifreddo do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Włóż do zamrażarki na 2-3 godziny. Moje semifreddo było w zamrażarce niemal cały dzień a przed podaniem włożyłam do lodówki na godzinę.

       

      Sos:

      tabliczka białej czekolady (100 g)

      250 ml słodkiej śmietanki (użyłam 18 %)

      2 łyżeczki masła

      Śmietankę lekko podgrzewaj z białą czekoladą i ubijaj ręcznie trzepaczką. Uważaj aby masa się nie zagotowała - rób to na wolnym ogniu. Masa powinna być puszysta. Na koniec dodaj masło i znów użyj trzepaczki aż do rozpuszczenia masła. Mieszaj cały czas przez około 5-10 minut.

      semifreddo z malinami

      Semifreddo podawaj z ciepłym lub zimnym sosem. Przyozdabiaj malinami lub innymi owocami (np. kiwi)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 15 lutego 2012 09:28