Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Makarony

  • wtorek, 03 kwietnia 2012
  • środa, 14 marca 2012
    • Penne z wędzonym łososiem i orzechami

      Wyśmienity makaron i nieco nietypowy, ale polecam z całą odpowiedzialnością wszystkim makaroniarzom. Zamiast makaronu penne możecie z pewnością użyć tagliatelle czy spaghetti, a w miejsce oleju sezamowego masła lub oliwy z oliwek. Makaron na pewno Was zaciekawi w smaku. Zainspirowałam się przepisem na opakowaniu z łososiem wędzonym :) Aha no i przepis dodaję do akcji Bakalie w kuchni i Makarony świata!

       penne z łososiem i orzechami

      Składniki:

      200 g makaronu penne

      2 łyżki oleju sezamowego

      pół cebuli

      100 g łososia wędzonego

      40 g orzechów włoskich

      100 g śmietany 12%

      kilka kropel soku z cytryny

      pieprz

       

      Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Rozgrzej olej sezamowy na patelni i wsyp drobno pokrojoną cebulkę. Lekko podlej wodą ok. 2 łyżek i smaż na złoto. Dodaj pokrojonego drobno łososia i smaż razem z cebulką. Orzechy drobno posiekaj i również dodaj na patelnię. Smaż wszystko co chwilę mieszając (uważaj aby cebulka się nie przypaliła). Możesz znów dolać 2 łyżki wody i dusić wszystko pod przykryciem.

      penne z łososiem i orzechami

      Następnie dodaj śmietanę i podgrzewaj na najmniejszym ogniu. Dopraw pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sól najprawdopodobniej nie będzie potrzebna, gdyż łosoś jest wystarczająco słony.

      Makaron wymieszaj z sosem i podawaj jeszcze ciepły.

      penne z łososiem i orzechami

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Penne z wędzonym łososiem i orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 14 marca 2012 17:05
  • poniedziałek, 12 marca 2012
  • środa, 22 lutego 2012
    • Penne ze szpinakiem i dorblu

      Przedstawiam Wam makaron penne w dosyć znanej oprawie szpinakowej. Myślę, że większości z Was tak dobrane smaki będą odpowiadały. Sądzę również, iż większość z Was już znalazła "swój" przepis na makaron ze szpinakiem, ale warto na pewną odmianę. Jeżeli nie mieliście w zwyczaju używać do szpinaku gałki muszkatołowej - zróbcie to, gdyż poprawia ona znacznie walory smakowe. Jeżeli lubicie sery dodajcie do sosu ser dorblu lub gorgonzolę - nadadzą charakterystyczny zapach i smak. Koniecznie przesmażcie szpinak na czosnku - szpinak z czosnkiem to zgrany duet. Do takiej kompozycji smaków wystarczy dobre winko i delektujcie się:)

      penne ze szpinakiem

      Składniki (dla dwóch osób):

      400 g mrożonych liści szpinaku (możecie również użyć rozdrobnionego)

      4 ząbki czosnku

      4 łyżki oliwy z oliwek

      75 g sera dorblu

      20 g parmezanu

      50 g sera żółtego (gouda, mazur)

      175 g makaronu pełnoziarnistego

      50 g śmietany (18%)

      łyżeczka gałki muszkatołowej (najlepsza świeżo zmielona)

      sól do smaku

       

      Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.

      penne ze szpinakiem

      Czosnek pokrój drobniutko w plasterki i przesmaż na oliwie. Dodaj szpinak i podlej wodą - duś aż woda wyparuje a szpinak będzie miękki. Dodaj sery i poczekaj aż się rozpuszczą. Przypraw szpinak gałką muszkatołową i solą, a następnie zgaś szpinak. Gdy makaron się ugotuje przecedź go i dodaj do niego szpinak. Wymieszaj dobrze i dolej śmietany podgrzewając całość przez ok. 5 minut. Podawaj gorące posypując parmezanem. Smacznego!

      penne ze szpinakiem

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Penne ze szpinakiem i dorblu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 22 lutego 2012 20:41
  • środa, 15 lutego 2012
    • Makaron ryżowy z krewetkami w sosie ostro-kwaśnym

      Pierwsze krewetki w moim życiu! Bałam się przyrządzania tych krewetek - dużo czytałam, szukałam i powstał taki oto przepis. Bardzo aromatyczny sos i delikatne krewetki sprawiają iż makaron ryżowy stał się czymś co odpowiada naszym kubkom smakowym. Danie wystąpiło jako główne w kolacji walentynkowej. Na prawdę bardzo nam smakowało:) Polecam!

      makaron z krewetkami

      Składniki:

      300-400 g krewetek (dużych : królewskich lub tygrysich) z ogonkami, mrożonych

      100 g makaronu ryżowego

      5 ząbków czosnku

      1 duża papryczka chili

      świeży tymianek

      3 łyżki oliwy

      100 ml białego wytrawnego wina

      sok z połowy cytryny

      kostka rosołowa (cała lub pół)

      przyprawy: sól i ostra papryka

      makaron ryżowy z krewetkami

      Krewetki rozmroź i przelej ciepłą wodą. Przygotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Na woku lub dużej patelni z grubym dnem przesmaż posiekany czosnek na oliwie. Dodaj posiekaną drobno papryczkę chili i zalej winem. Wciśnij sok z połowy cytryny i dodaj świeżego tymianku (około 2 łyżki lub więcej jeśli danie ma być bardziej aromatyczne). Jeśli wino za bardzo odparuje można dolać więcej. Duś składniki pod przykryciem. Wrzuć krewetki do sosu i skrusz kostkę rosołową. Przesmaż przez około 2-4 minuty i dodaj makaron. Dokładnie wymieszaj i przesmaż jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Dopraw solą i ostrą papryczką.

      krewetki na ostro

      Podawaj gorące przyozdabiając tymiankiem.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 15 lutego 2012 08:38
  • wtorek, 31 stycznia 2012
    • Tagliatelle z tuńczykiem i pietruszką w sosie śmietanowym

      Propozycja na dzisiaj to tagliatelle z tuńczykiem. Nieskomplikowane i szybkie danie, ale dla smakoszy tuńczyka strzał w dziesiątkę. Pyszny i gęsty sos sprawia, iż każdy kęs tego dania jest powalający. Spróbujcie koniecznie makaronu z tuńczykiem w orzeźwiającym akompaniamencie pietruszki.

      tagliatelle z tunczykiem

      Składniki na danie dla dwóch osób:

      150 g makaronu tagliatelle (ja użyłam pełnoziarnisty)

      120 g tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie (waga podana bez sosu)

      4 łyżki śmietany

      2 łyżki mleka

      30 g sera żółtego startego na drobnych oczkach (gouda, mazur)

      3 łyżki pietruszki (użyłam mrożonej)

      2 łyżki oliwy z oliwek

      4 ząbki czosnki

      2 płaskie łyżeczki soli

      świeżo mielony pieprz do smaku

      Makaron gotuj wg przepisu podanego na opakowaniu. Najlepiej aby był on ugotowany al dente, ale jeśli wolicie całkiem ugotowany to nie widzę przeciwwskazań.

      W międzyczasie przygotuj sos:

      Rozgrzej oliwę i wsyp na nią zmiażdżony czosnek. Lekko przesmaż i dodaj tuńczyka (nie odciskaj go z sosu zbyt mocno). Następnie dodaj śmietanę i wymieszaj z tuńczykiem. Podgrzewaj sos na wolnym ogniu, a gdy zacznie lekko pyrkać dodaj mleko i ser żółty. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia sera żółtego. Na koniec dodaj pietruszkę i dopraw sos pieprzem.Jeśli stwierdzisz, iż sos jest zbyt gęsty możesz dodać do niego sos z tuńczyka (ja tego nie robiłam).

      tagliatelle z tuńczykiem

      W tym czasie makaron powinien już być ugotowany, więc odcedzony wymieszaj z sosem i przełóż na talerze. Możesz również posypać parmezanem lub innym serem.

      tagliatelle z tuńczykiem

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 stycznia 2012 17:11
  • czwartek, 26 stycznia 2012
    • Makaron z pomidorami i parmezanem

      Tradycyjny makaronik "prawie po włosku" i choć prawie robi wielką różnicę to danie jest wyśmienite. Robię go często zwłaszcza w okresie wiosennym i letnim kiedy mam dostęp do świeżej, pachnącej bazylii i pomidorów szklarniowych. Jednakże zimą smakuje również wyśmienicie, a z dodatkiem prawdziwego grana padano tworzy iście włoski przysmak. Polecam wszystkim "makaronomaniakom":)

      makaron makaron

      Składniki:

      300 g makaronu spaghetti

      650 ml pomidorów z puszki ( ja użyłam pomidorów z 0,5 l słoika, które przygotowane były jeszcze latem)

      4 ząbki czosnku

      4 łyżki oliwy

      sól

      łyżeczka bazylii

      parmezan, grana padano lub inny twardy ser (jeśli nie macie tych serów zetrzyj na małych oczkach jakikolwiek ser)

      makaronmakaronmakaron

      Wykonanie:

      Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie. Możesz dodać łyżkę oliwy aby makaron się nie sklejał.

      Obierz ząbki czosnku. Przekrój je wzdłuż i usuń zielone środki (nadają goryczki potrawom). W garnku rozgrzej oliwę wciśnij do niego czosnek i przemieszaj. Czosnek powinien się lekko zarumienić, spalony zmienia całkowicie smak potrawy. Wlej pomidory do czosnku i mieszaj. Gotuj sos tak aby woda parowała, wtedy będzie nieco gęstszy. Na koniec dopraw solą i bazylią suszoną.

      Nakładaj makaron na talerze, a następnie wylewaj sos na środek. Zetrzyj ser na wierzch.

      makaron

      Gotowe!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 stycznia 2012 09:51