Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Wafel z ...

  • poniedziałek, 06 lutego 2012
    • Owocowy wafelek

      W dzieciństwie często jadałam u babci takie owocowe wafelki i chciałam ostatnio powrócić do tego smaku sprzed lat. Znalazłam kilka przepisów, ale jeden szczególnie przypadł mi do gustu, choć i w tym wypadku nie obeszło się bez zmian. Pochodzi ze strony kulinarne-przepisy.tv i wafelki smakują znakomicie:)

      wafel owocowy

      Składniki:

      Opakowanie wafla

      1 kostka masła

      1 szklanka cukru

      1 galaretka ( u mnie poziomkowa)

      200 g śmietany (dodałam 12%)

       

      Masło i cukier rozgrzej i gotuj. Dosyp galaretkę i wymieszaj. Zdejmij chwilowo garnek i dolej śmietany energicznie mieszając. Połóż garnek z powrotem na palniku i zagotuj. Przez cały proces mieszaj masę. Następnie odstaw do ostygnięcia, a po wystygnięciu rozsmaruj na blatach wafli. Zwiń wafel w papier i przykryj czymś ciężkim na godzinę. Pokrój w kosteczki.

      Smacznego!wafel owocowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 lutego 2012 17:42
  • piątek, 13 stycznia 2012
    • Masa do wafla 2

      Ten przepis jest jednym z głównych w domu mojego M. i jest to jeden z bardziej tradycyjnych sposobów robienia mas do wafli. Ten akurat wzbogacony smakiem cytryny.  Robią furorę zawsze czy to zwykła niedziela, czyjeś imieniny czy święta. Myślę że z pewnością mogłabym taką masę zastosować do ciasta lub tortu ale to kwestia sprawdzenia... w niedługim czasie oczywiście.

       masa do wafla

      Składniki:

      1 litr mleka

      pół kilograma cukru

      sok z 1 cytryny (można dać więcej jak ktoś lubi)

      kostka masła (20 dg)

      2 wafle

       

      Mleko gotuj na wolnym ogniu z cukrem. Mieszaj ciągle aż masa zgęstnieje. Cały proces może trwać około 3 h. Uważaj przy tym aby nie przypalić spodu garnka. idealnie do tego nadaje się gęsiarka. Po zgęstnieniu masy odstaw do wystygnięcia.

      Utrzyj masło. Dodawaj kolejno po łyżce masy. Na końcu wciśnij sok z cytryny i utrzyj ponownie. Gotową masą przełóż wafle.

      wafel

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      piątek, 13 stycznia 2012 18:57
  • piątek, 02 grudnia 2011
    • Masa krówkowa i andrut

      Do wykonania tej masy zainspirowałam się wieloma pytaniami czytelniczek na różnych blogach z pytaniem co zrobić z niesłodzonym mlekiem skondensowanym. Czy można z niej zrobić masę do wafla? Otóż można, ale nie będzie to tradycyjny sposób poprzez zagotowanie puszki. Gotując słodzone mleko skondensowane cukier w nim zawarty powoduje że masa robi się zwarta, ciemna i kajmakowa. W mleku niesłodzonym cukru nie ma ... więc trzeba go dorzucić:)

      andrut

      Wykonanie masy:

      1 puszka mleka niesłodzonego skondensowanego

      1,5 szkl. cukru (może się okazać, że potrzeba nieco więcej)

      kostka masła (200g)

      1 łyżeczka aromatu rumowego

      1,5 łyżki kakao lub tabliczka czekolady

       

      Puszkę wlej do garnka i zasyp szklanką cukru. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem co chwile mieszając. Nie dopuść aby masa przywarła do spodu. Gdy masa powoli gęstnieje wsyp resztę cukru i dodaj 50 g masła. Po ok. 10-12 minutach dodaj kolejną porcję masła. Mieszaj i sprawdzaj konsystencję masy.

       

      Wersja dla zwolenników kakao:

      Dodaj resztę masła i rozpuszczaj w masie. Następnie dodaj kakao i rum. Ostudź masę.

       

      Wersja dla zwolenników czekolady:

      W garnuszku rozpuść resztę masła z tabliczką czekolady. Gorącą masę czekoladową wlej do karmelizującego się mleka mieszając. Gotuj aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

       

      Cały proces trwa ok. 1h - 1,5.

      Gotową masę należy ostudzić i posmarować nią andruta. Ja na tę porcję zużywam około 1 i 1/3 andruta.

      Smacznego!

      mleko skondensowane niesłodzone

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      piątek, 02 grudnia 2011 13:06