Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Z makiem

  • poniedziałek, 09 stycznia 2012
    • Rolada makowo-jabłkowa

      Zamiast tradycyjnego makowca w tym roku na święta zagościła rolada makowo-jabłkowa. Wspaniała aromatyczna rolada owinięta delikatnym biszkoptem z jabłkową niespodzianką w środku. W smaku idealna - to jedno z tych połączeń, które uwielbiamy. Przepis był wielokrotnie wykorzystywany u mnie w domu, ale w tym roku to ja postanowiłam (po raz pierwszy) wykonać tę oto roladę. Polecam - na pewno Wam posmakuje.

      rolada makowo jabłkowa

       

      Składniki na warstwę jabłkową:

      5-7 średnich jabłek

      3 łyżki cukru

      łyżeczka cynamonu

       

      Zetrzyj jabłka na tarce z grubymi oczkami. Wymieszaj z cukrem i cynamonem. Przygotuj blachę i wysmaruj ją masłem a następnie obsyp skruszonymi biszkoptami. Wysyp jabłka na blachę i rozprowadź po środku.

      Składniki na warstwę makową:

      20- 30 dg maku (sparzony i zmielony trzykrotnie)

      3 jaja

      70 g roztopionej margaryny

       2 łyżeczki olejku migdałowego

      pół szklanki cukru

       

      Białka oddziel od żółtek. Ubij białka z cukrem. Dodaj żółtka, a następnie mak i margarynę. Zamieszaj do połączenia składników i wlej olejek migdałowy. Masę makową wylej na jabłka tak, aby je całkowicie przykryć.

      Składniki na biszkopt:

      4 jaja (oddzielnie białka i żółtka)

      4 łyżki cukru

      5 łyżek mąki

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta amoniaku

       

      Ubij jajka z cukrem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i amoniak. Wylej na warstwę makową przykrywając ją całkowicie.

      Piecz w temperaturze 170 stopni przez około50 minut. Proponuję przełączyć grzałkę na dolną w momencie kiedy biszkopt uzyska złoty kolor.

      Po upieczeniu wyłóż placek na ścierkę biszkoptem do dołu. Zwijaj delikatnie jeszcze ciepły w roladę tak, aby jabłka znalazły się w środku.

      makowiec z jabłkami

      Tak wygląda zwinięty makowiec.

      makowiec

      Ułóż go końcem zwinięcia do dołu. Odstaw do wystygnięcia. Polej polewą czekoladową lub lukrem. Możesz posypać skórką pomarańczową.

      Smacznego!

      makowiec z jabłkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 stycznia 2012 07:57