Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Dania bez mięsa, sałatki i surówki

  • środa, 31 października 2012
    • Sałata na słodko

      Muszę przyznać, że nie lubię słodkości w połączeniu z rzeczami solonymi, ale zaczynam się o dziwo do nich przekonywać. Sałata na słodko? Wiem że ludzie taką robią, ale nie to nie dla mnie. A jednak - od 5 dni codziennie robię sałatę na słodko bo jest na prawdę przepyszna:) Polecam szczególnie wiosną - jest najlepsza.

       

      Składniki:

      główka sałaty zielonej

      mały kubeczek jogurtu naturalnego lub śmietany

      łyżeczka cukru (można dać więcej)

      dwie łyżki octu winnego lub jabłkowego

       

      Sałatę umyj bardzo dokładnie. Porwij na drobne kawałki wszystkie liście i zasyp cukrem. Po pięciu minutach wlej ocet i jogurt i wymieszaj dokładnie. Dopraw jeszcze raz cukrem jeśli chcesz. Ja również dodaję ok. pół łyżeczki soli.

       

      Smacznego:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 31 października 2012 11:19
  • piątek, 29 czerwca 2012
    • Sałatka brokułowo-makaronowa z czosnkiem

      Pyszna była ta sałateczka... a rozeszła się błyskawicznie na pewnym sobotnim grillku:) No cóż takie połączenia po prostu zawsze wychodzą wspaniałe a to co z czosnkiem to jest pyszne. Sałatkę brokułową z makaronem jadłam na sylwestrowym wypadzie i chociaż nie pamiętałam dokładnego przepisu to jednak udało mi się odzwierciedlić tamten smak. Cóż więcej dodać ? Chyba to że warto aby sałatka odstała kilka godzin lub nawet noc:) Wtedy tak fajnie się przeżre. Zróbcie na następnego grilla a gwarantuje sukces. Jest to mój hit tegorocznego sezonu. Moja sałatka dzisiaj po raz kolejny zawędruje na stół grillowy:)

       sałatka brokułowa z czosnkiem

      Składniki:

      1 brokuł

      250 g makaronu (tortellini, penne, kolorowe penne)

      4 ząbki czosnku

      śmietana, jogurt naturalny, majonez *

      sól

      pieprz

      Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Pamiętajmy, aby gotować go różyczkami do góry. Makaron penne również gotujemy na miękko (nie al dente).

      sałatka makaronowo-brokułowasałatka makaronowo brokułowa z czosnkiem

      Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. Brokuł, makaron i czosnek wsypujemy do jednej miski dodajemy ok. 1-2 łyżek majonezu, śmietanę lub jogurt naturalny i mieszamy. Do smaku dodaj jeszcze soli i pieprzu.

      sałatka brokułowa z czosnkiem

      Smacznego!

      *możliwe że po odczekaniu nocy trzeba będzie dodać więcej jogurtu lub śmietany, ponieważ makaron wchłania sos

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      piątek, 29 czerwca 2012 07:54
  • poniedziałek, 26 marca 2012
    • Kluski śląskie

      Kolejny przepis na niezmarnowanie ziemniaków. Kluski śląskie uwielbiam jako dodatek do sosów pieczeniowych czy gulaszów, ale polane masełkiem smakują równei dobrze. Ja je uwielbiam, mama i siostra też, ale są osoby którym nie odpowiada taki dodatek do obiadu i wolą tradycyjne puree ziemniaczane. Wszystko w zależności od gustu i upodobań smakowych. Przepis na kluski mama przekazała mi już dawno temu, a wraz z nim zasada 3:1 przy robieniu klusek.

      kluski śląskie

      Składniki:

      ziemniaki

      mąka ziemniaczana

      1 jajo

      Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez praskę. Układamy je w garnku i dosypujemy mąkę ziemniaczaną w proporcji 3:1. Ja to zrobiłam tak jak możecie zobaczyć poniżej na zdjęciu.

      kluski śląskie

      Następnie przemieszaj ziemniaki z mąką i dodaj jajko.

      kluski śląskie

      Wyrób ciasto i ewentualnie dodaj odrobinę więcej mąki jeśli będzie za rzadkie (u mnie ok. 1 łyżka więcej). Uformuj z ciasta kulki i wgnieć w środek palca. Gotuj w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Podawaj od razu po ugotowaniu. Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kluski śląskie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 marca 2012 09:37
    • Sałatka z makaronem

      Tę sałatkę jadłam po raz pierwszy u znajomej na imieninach. A że bardzo mi posmakowała to postanowiłam ją sama zrobić. Robiłam ją już kilkakrotnie i zawsze bardzo wszystkim smakowała. Ta wersja jest trochę wersją light, bo zamiast śmietany dodałam jogurtu naturalnego. Polecam :)

       sałatka z makaronem

      Składniki:

      200 g makaronu drobnego np. gwiazki

      30 dg szynki konserwowej ( u mnie polędwica miodowa)

      puszka kukurydzy

      2,5 ogórka świeżego

      4 ogórki kiszone

      4 jajka

      pół cebuli

      świeży koperek

      łyżka majonezu

      łyżeczka musztardy

      pół małego opakowania jogurtu naturalnego

       

      Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu i zahartuj. Szynkę, ogórki i jajka pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój najdrobniej, również w kostkę. Połącz składniki dodając również makaron. Na koniec dodaj majonez musztardę i jogurt naturalny. Wymieszaj dokładnie i dopraw solą, pieprzem oraz świeżym koperkiem.

      sałatka z makaronem

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 marca 2012 08:16
  • piątek, 16 marca 2012
    • Leniwe pierogi

      U mnie w domu nazywamy je knedlami chociaż do powszechnie znanych knedli jest im daleko. W domu mojego M. mówi się paluszki. Nazwy różne, ale składniki niemal takie same choć sposoby podania nieco mogą się różnić. Podaję Wam przepis na moje knedelki, które są świetną alternatywą dla nudnych już ziemniaków do mięs czy gulaszu, aczkolwiek podawane z przyrumienioną cebulką (u mnie) lub z boczkiem są również wspaniałe:)

      leniwe pierogi

      Składniki:

      340 g ziemniaków (ugotowanych, utłuczonych)

      350 g mąki pszennej

      250 g sera półtłustego

      sól, pieprz do smaku

      leniwe pierogileniwe pierogi

      1 cebula

      masło

      Z ziemniaków, mąki i sera zagnieć ciasto (twarde). Zanim uformujesz w kulę dodaj przyprawy i chwilę wyrabiaj. Pod przykryciem ze ściereczki odstaw ciasto na ok. 15 minut. Podziel ciasto na 3 części. Z każdej uformuj rulonik i lekko przygnieć. Wykrawaj nożem paluszki. Nadaj każdemu paluszkowi kształt rolując go w rękach. Gotuj w wodzie osolonej 1 lub 2 łyżkami soli. Do wody dolewam oliwy z oliwek aby knedelki się nie posklejały.Knedle są ugotowane po 3 minutach od wypłynięcia na wierzch.

      leniwe pierogi

      Na maśle przyrumień drobno posiekaną cebulkę. Wrzuć ugotowane paluszki i przypiecz. Podawaj gorące samodzielnie lub w akompaniamencie mięsa obiadowego. Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      piątek, 16 marca 2012 17:59
  • poniedziałek, 05 marca 2012
    • Otrębowe placki szpinakowe

      Zdrowy dodatek do sałatek, mięs czy nawet na szybką przekąskę. Wymyśliłam takie oto placuszki, ponieważ nie chciałam po raz kolejny zjadać w pracy kanapek. Proste i mało kaloryczne placuszki udoskonalą każdą dietę. Jeden placuszek ma ok. 45 kcal

       

      placki szpinakowe

      Składniki (na 6 małych placuszków):

      100g mrożonego szpinaku rozdrobnionego

      1 jajko

      50 g sera białego

      20 g mąki

      4 łyżki otrąb żytnich (mogą być pszenne)

      1 łyżka mleka

      ząbek czosnku

      1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

      sól

      oliwa z oliwek

       

      Szpinak przesmaż na połowie łyżeczki oliwy z oliwek razem z czosnkiem. Przełóż do miski dodaj jajko i rozrób na jednolitą masę ze szpinakiem. Dodaj ser biały i ugnieć mieszając wszystko również na jednolita masę. Dosyp otręby, mąkę, gałkę muszkatołową, sól do smaku. na koniec dodaj mleko. Tak powstałe ciasto nabieraj łyżką i kładź na patelni. Smaż na teflonowej patelni na bardzo małej ilości oliwy z oliwek. Obracaj kilkakrotnie placki, aby nabrały brązowego kolorku i dopiekły się w środku. Doskonałe są zarówno na ciepło jak i na zimno.

      placki szpinakowe

      Ja swoje placki podałam z sałatką z sałaty lodowej, jednego jajka, 40 g szynki drobiowej, papryki i sosu ziołowo - paprykowego. Polecam!

      otrębowe placki szpinakowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Otrębowe placki szpinakowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 marca 2012 10:45
  • środa, 29 lutego 2012
  • niedziela, 26 lutego 2012
    • Sałatka z pora

      Sałatka mojej mamy. Nie wiem skąd ten przepis pochodzi, ale jest jednym ze standardów u mnie w domu. Częściej robimy tę lub paprykową lub grzybową niż nawet zwykłą warzywną. Uważam, że jest ona ciekawą propozycją na nadchodzące święta. Proporcje poniżej są "jak dla wojska" więc jeśli nie robisz sałatki na imieniny, urodziny, święta czy jakąkolwiek inną imprezę domową na 20 os. to zmniejsz proporcje o połowę. Smacznego!

      sałatka z pora

       

      Składniki:

      trzy pory

      14 jaj

      375 g sera żółtego

      puszka groszku

      litrowy słoik ogórków kiszonych (ja dałam nawet nieco ponad - w zależności od upodobań)

      puszka śmietany 18% (330ml)

      pół słoika majonezu (wyjdzie ok. 200-250 ml )

      2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej)

      sól i pieprz do smaku

       

      Pory rozkrój wzdłuż i umyj rozdzielając każdy listek. Pokrój drobno na pół talarki tylko części żółte i białe. Wiele zielonych części również skroisz, ale ważna jest umiejętność rozdzielenia delikatniejszych części pora. Kiedy czujesz pod nożem iż krojone części stają się twardsze - usuwasz je. To są właśnie najczęściej te zielone części przy końcówkach lub na zewnątrz pora. Tak poszatkowanego pora posól i wsyp do wrzątku. Zamieszaj i odczekaj 20 sekund. Przecedź pora na sitku lekko dociskając. Zostaw do ostygnięcia.

      Pokrój ogórki i jaja w drobną kostkę. Dodaj groszek. Zetrzyj na małych oczkach ser i również dodaj do pozostałych składników. Ostygnięty por wsyp do jaj, ogórków groszku i sera. Wymieszaj składniki ze śmietaną, majonezem i musztardą. Dopraw według uznania.

      sałatka porowa

      Uwaga! Z majonezu, musztardy i śmietany możesz zrobić wcześniej sos. Możesz również regulować dowolnie ilość tych składników tak aby sałatka odpowiadała waszym gustom.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 lutego 2012 22:30
  • wtorek, 14 lutego 2012
  • sobota, 11 lutego 2012
    • Pierogi z twarogiem i szpinakiem

      Równo tydzień temu zamieściłam przepis na pierogi ze szpinakiem i fetą. Zdecydowanie , jednak, częściej robię pierogi ze szpinakiem i twarogiem. Wczoraj właśnie takie gościły na moim stole. Nieco inaczej sklejane niż zwykle, ale w smaku przepyszne.

      pierogi ze szpinakiem

      Składniki na ciasto:

      225 ml wody ciepłej

      400 g mąki (450)

      1 jajo

      2 łyżeczki oliwy

      1 łyżeczka soli

      Wszystkie składniki zagnieć i odstaw do czasu wykonania farszu.

       Składniki na farsz:

      opakowanie mrożonego szpinaku (tym razem rozdrobniony)

      350 g sera białego

      1,5 łyżeczki soli

      łyżeczka gałki muszkatołowej

      łyżka oliwy

      3 ząbki czosnku

       

      Szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smaż szpinak pod przykryciem aż się rozmrozi. Do szpinaku dodaj rozmiażdżony czosnek i dopraw solą i gałką muszkatołową. Smaż (już nie pod przykryciem) aż do odparowania wody. Odstaw szpinak do przestygnięcia, a następnie dodaj twaróg i rozrób  ze szpinakiem widelcem.

      pierogi ze szpinakiem

      Lep pierogi według najlepszego dla ciebie sposobu. Gotuj w głębokiej wodzie aż wypłyną na wierzch. Podawaj oblane roztopionym masłem.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 11 lutego 2012 12:57
  • piątek, 27 stycznia 2012
    • Pierogi ze szpinakiem i fetą

      Pierogi ze szpinakiem zagościły u nas już bardzo dawno. Wielokrotnie modyfikowałam, próbowałam, dodawałam, aby dzisiaj móc zaprezentować Wam jeden z lepszych sposobów na danie ze szpinakiem w roli głównej. Szpinak z fetą tworzą wspaniałą całość a oprawione w klimat gałki muszkatołowej stają się czymś zupełnie idealnym. Spróbujcie i sami oceńcie:)

      pierogi ze szpinakiem

      Składniki na ciasto (30 sztuk):

      180 g mąki (+/-)

      125 ml wody (ciepłej)

      pół łyżki oliwy

      łyżeczka soli

       Połącz składniki i wyrabiaj ciasto. Można w tym celu użyć maszyny do pieczenia chleba. Ciasto powinno odleżeć ok. 15 minut.

       

      Składniki na farsz:

      2 łyżki oliwy

      300 g mrożonego szpinaku (liście)

      150 g sera feta

      4 ząbki czosnku

      jajo

      sól

      łyżeczka gałki muszkatołowej

       

      Czosnek pokrój na bardzo drobne kawałki lub wyciśnij. Dodaj do rozgrzanej oliwy (nie wolno przypalić , gdyż wtedy staje się gorzki i psuje cały smak potrawy). Nałóż szpinak na oliwę z czosnkiem i wlej około 2 łyżek wody. Przykryj pokrywką i czekaj aż szpinak się odmrozi i wyparuje cała woda. Następnie dodaj wody i zetrzyj gałkę muszkatołową. Możesz również użyć gałki sypkiej. Zdejmij z palnika i wbij jajo. Mieszaj aż jajo całkowicie się zetnie i połączy ze szpinakiem, a następnie odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie pokrój fetę w drobną kosteczkę i dodaj do szpinaku. Wymieszaj farsz i ewentualnie podpraw jeszcze solą i gałką (wg uznania).

      pierogi ze szpinakiem

       

      Wykonanie:

      Wykonaj pierogi wg najlepszego dla Ciebie sposobu. Ja urywam po kawałku ciasta tworząc kuleczki. Następnie rozwałkowuję cienko i nakładam farsz. Należy mocno dociskać brzegi aby nie otworzyły się w trakcie gotowania. Gotuj pierożki w osolonej wodzie, aż do momentu ich wypłynięcia.

      Podawaj z roztopionym masełkiem. Można dodać poszatkowaną szałwię lub miętę.

      pierogi ze szpinakiemSmacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi ze szpinakiem i fetą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2012 23:48
    • Pierogi ruskie

      Danie standardowe "copiątkowe" . Znakomity farsz i dobre ciasto czyli tradycyjne pierogi ruskie. Przedstawiam Wam przepis, który w moim domu gości od zawsze. Piątek bez pierogów to nie piątek!

      pierogi ruskie

       

      Składniki na ciasto:

      420 g mąki (+/-)

      jajo

      250 ml wody ciepłej

      1 łyżka oliwy

      1,5 łyżeczki soli

       

      Wszystkie składniki zagnieć i uformuj kulę. Ja swoje ciasto robię w maszynie do pieczenia chleba, ponieważ jest gładsze i lepiej wyrobione. Dobrze jest dać ciastu odpocząć przez ok. pół h.

       

      Farsz:

      650 g ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie i przetartych przez praskę.

      2 średnie cebule lub 1 duża

      łyżka masła

      200 g sera twarogowego białego (użyłam półtłustego)

      sól, pieprz

      1/2 łyżki pieprzu ziołowego

       

      Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Usmaż ją na łyżce masła aż do zarumienienia. Do ziemniaków (przestudzonych) dodaj cebulkę, ser i dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Połącz wszystko lub ubij tłuczkiem do ziemniaków.

      Wykonanie:

      Pierogi zrób wg najlepszego dla Ciebie sposobu. Ja z ciasta urywam po kawałku tworząc kulki tej samej wielkości. Następnie rozwałkowuję i nakładam farsz. Zlepiaj boki mocno aby w trakcie gotowania nie otworzyły się. Gotuj w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Po wypłynięciu poczekaj 2 minuty i wyciągnij z wrzątku.

      pierogi ruskie

       

      Swoje pierogi ruskie zawsze podaję ze smażoną śmietaną. Smakują wspaniale również ze śmietaną, kefirem, czy kwaśnym mlekiem.

      Smażona śmietana:

      2 łyżki masła

      2 łyżki śmietany (18%)

      Smacznego!

      pierogi ruskie

       

      Rozgrzej na małej patelni masło. Wlej śmietanę i upraż na sypko.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2012 23:28
  • środa, 04 stycznia 2012
    • Sałatka z grzybków.

      Sałatkę tę robimy od lat z mamą w moim domu. Gości na naszych stołach przy okazji imienin, rocznic, świąt. Składniki są zawsze te same i niewymyślne. Prosta i smaczna, ale jej składnikiem głównym są grzybki marynowane. Można oczywiście użyć kupowanych pieczarek lub innych, ale my zawsze używamy domowych grzybków.

       

      Składniki

      Grzybki marynowane ze słoiczka pół litrowego ( można dać nieco więcej)

      Pół dużej cebuli lub jedna mała

      5 dużych ogórków kiszonych

      6 jaj gotowanych na twardo

      majonez , musztarda, śmietana

      sól , pieprz

      Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę połączyć i doprawić 2 łyżkami śmietany, 2 łyżkami majonezu i łyżeczką musztardy. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

      Zdjęcia niedługo!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 04 stycznia 2012 14:01