Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Boże Narodzenie

  • środa, 04 stycznia 2012
    • Domek z piernika

      Poddałam się szałowi na domki z piernika i spędziłam mnóstwo przedświątecznego czasu pracując i dopieszczając mój domek. W końcu go skleiłam i przyozdabiałam - sporo nerwów ale i sporo satysfakcji chociaż dzisiaj już inaczej bym się do tego zabrała:) Robi wrażenie ? ach tak:) Jeśli chodzi o ciasto to zaczerpnęłam przepis od Dorotuś76 a reszta to już moja inwencja...

      Ściany - no cóż podczas pieczenia trochę się powyginały nie tak jak trzeba ale przy ich sklejaniu nie było tak wielkich (o dziwo! ) problemów. Schody zaczęły się dopiero kiedy swój domek chciałam wyposażyć w dach:) Wtedy rozpoczęła się wałka z siłą grawitacji. W pewnym momencie (a było to mniej więcej już o 1 w nocy) postanowiłam umocować domek na niepolecanym przez Dorotuś karmelu. Chyba nie można wyobrazić sobie mojego zdziwienia kiedy dach w końcu zakrył gołe mury domku. Około godziny 2:30 poszłam spać:) Następnego dnia rozpoczęłam przystrajanie...

      Rozmiary domku podam później. Jednak z góry zaznaczam, że jest za wysoki jak na mój gust.

      domek z piernika

      Składniki:

      600 g mąki

      250 g masła

      150 g cukru

      2 łyżki kakao

      7 łyżek miodu

      2 płaskie łyżeczki sody

      1,5 opakowania przyprawy do piernika

       

      Masło, miód i cukier rozgrzej na palniku aż cukier się rozpuści. Po przestudzeniu połącz z sypkimi składnikami i wyrabiaj ciasto. Ciasto powinniśmy rozwałkować na grubość 5 lub 6 mm. Wycinamy z niego kształty na wzór przygotowanych wcześniej szablonów. Warto koncepcję domku wyrysować wcześniej. U mnie :

      2 x ścianka boczna prostokątna

      2 x ścianka pięciokątna

      2 x ścianka dachowa prostokątna

      z pozostałości zrobiłam komin oraz podłoże, a także gwiazdę betlejemską.

       

      Całość sklejałam i ozdabiałam własnej roboty lukrem, a także ozdobami kupnymi (kuleczki, posypki). Jedynie dach został przytwierdzony jak już wcześniej wspomniałam na karmelu. Warto przypomnieć uwagę Doroty - raz połączony element na karmelu już nie odczepimy.

       

      domek z piernika

      Swój domek nakryłam folią przezroczystą, gdyż chciałam zapobiec osiadaniu kurzu i zbytniemu nawilgoceniu domku. Przed nakryciem obłożyłam dookoła pierniczkami z witrażykami z przepisu na pierniczki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 04 stycznia 2012 13:50
  • czwartek, 22 grudnia 2011
    • Piernik staropolski

      Na tego piernika przygotowywałam się od czerwca:) Przepisy na niego pojawiają się wszędzie więc zapożyczyłam po trosze stąd i stamtąd. Z racji że tegoroczne Święta przebiegają u mnie pod hasłem tradycyjnego piernika, tradycyjnego sernika i żywej choinki stwierdziłam że taki przepis jest super tradycyjny i najlepszy na świecie. Przygotuj sam/ a i się przekonaj. przepis zaczerpnięty głównie ze strony moich wypieków.

       piernik staropolski

      Składniki:

      Pół kilograma miodu

      1,5 szkl. cukru

      25 dg masła

      1 kg mąki pszennej

      3 jaja

      3 łyżeczki sody

      pół szklanki mleka

      pół łyżeczki soli

      2-3 torebki przyprawy do piernika

       

      Miód, cukier oraz masło podgrzej niemal do zagotowania. Gdy zacznie powoli "pyrkać" wyłącz i odstaw do ostygnięcia.

      Następnie wymieszaj mąkę z przyprawami solą, sodą. Zrób pięścią środek w mące i wbij jaja. Następnie wlej wystudzoną masę miodowo-maślaną.

      Wyrabiaj ciasto. Ciasto będzie gęste, ale co oczywiste, nie będzie nadawało się w pierwotnej wersji do wałkowania. Umieść ciasto w glinianym, porcelanowym, emaliowanym garnku i przykryj pokrywą. Ja swojego piernika umięściłam w worku i zniosłam do piwnicy. Ciasto powinno leżakować 5-6 tygodni w chłodzie. Moje ciasto leżakowało nieco krócej, bo od 28 listopada.

      Po tym czasie podziel ciasto na 3 części rozwałkuj każdą z nich i upiecz na blasze o tej samej wielkości. Piecz w temp. 170 stopni przez ok. 20-25 min. Przełóż powidłami upieczone i przestygnięte spody. Polej czekoladą lub lukrem.

      piernik staropolski

      Ja robiłam nieco inaczej:

      Podzieliłam ciasto na 4 części. Upiekłam dwie z nich na blachach i przełożyłam powidłem i polałam czekoladową polewą. Urosły dosyć spore stąd przełożyłam tylko dwa spody. Trzecią część podzieliłam na trzy mniejsze. Dwie z nich rozwałkowałam do keksówki i upiekłam. przełożyłam powidłami i również polałam czekoladową polewą. Trzecią małą część dołączyłam do czwartej dużej i odstawiłam dalej do leżakowania - upiekę na Sylwestra:)

      Zdjęcia niedługo:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik staropolski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 grudnia 2011 14:33
    • Pierniczki

      Z cyklu Bożonarodzeniowego pichcenia przedstawiam Wam pierniczki. Zrobiłam je 1 grudnia i przechowywałam w metalowym zamknięciu, aby wczoraj je przystroić. Pochodzą z przepisu Dorotus76 i faktycznie pachną nieziemsko podczas pieczenia, a przechowywane szczelnie "dojrzewają" do Świąt. Pierniczków wyszło... dużo. DO przyozdabiania używałam lukrów ze sklepu oraz domowej roboty oraz perełek i innych ozdób sklepowych.

       pierniczki

      Składniki:

      55 dg mąki

      300 g miodu

      100 g cukru pudru

      120g masła

      1 jajo

      2 łyżeczki sody

      60 g przyprawy do piernika

      łyżka kakao

       

      Miód i masło podgrzej aż do rozpuszczenia. Wymieszać z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj pierniczki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 7-9 minut.

      pierniczki na choinkę

       

      Uwaga:

      Ja nie posiadawszy landrynek :) , upiekłam pierniki z otworkami i nasypałam cukier do nich żeby zrobił się karmel podczas pieczenia. Jeżeli ktoś wpadnie na taki pomysł to jest to zły pomysł:D Ale jako że niektórzy się nie poddają zbyt szybko oczyściłam je z cukru i rozpuściłam cukier w garnuszku a następnie wlałam karmel do otworów pierników. Oczywiście pierniki leżały sobie na papierze do pieczenia. Po zaschnięciu karmelu delikatnie je ściągnij .

       

      pierniczki

       

      Przystrajałam polewą czekoladową lukrem i innymi ozdobami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 grudnia 2011 14:05