Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Placki, naleśniki, gofry

  • poniedziałek, 28 maja 2012
    • Gofry

      Muszę przyznać, że niezwykle trudno mi ostatnio idzie połączyć wiele rzeczy. Przez to wszystko totalnie brak mi czasu na prowadzenie bloga i nowe wpisy;/ Dzisiaj jednak nie na użalanie pora a na gofry. Te, na które przepis znalazłam u Kuchareczki były smaczne. Ale myślę że moja przygoda z tym smakołykiem nie dobiega końca i chętnie wypróbuję inne przepisy. Może Wy macie jakieś znakomite i sprawdzone?

       gofry

      Składniki:

      170 g mąki

      szklanka mleka

      jajko (oddzielnie białko i żółtko)

      szczypta soli

      35 g cukru

      7,5 g proszku do pieczenia

      4 łyżki oleju

       

      Ubij białka ze szczyptą soli. Dodaj cukier i żółtko. Powoli wlewaj mleko. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj również olej. Piecz w rozgrzanej gofrownicy. Podawaj z owocami i bitą śmietaną. Ja swoje podawałam z owocami i miodem. Wyszło pysznie:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 maja 2012 11:11
  • czwartek, 01 marca 2012
    • Naleśniki z serem

      Naleśniki z serem robię zawsze tak samo i proporcje są zawsze "na oko"". Dzisiaj postanowiłam spisać składniki  i podać je Wam a nóż ktoś zechce wypróbować:) Często do ciasta naleśnikowego dodaję również 2 łyżeczki cynamonu. Dzisiaj pominęłam i podaję najprostszy przepis pod słońcem. Naleśniki często podaję z serem (przepis również poniżej), ale wyśmienite są również z dżemem, powidłem, czekośliwką, nutellą i bananem... można tak wymieniać i wymieniać. Spróbujcie a nie pożałujecie!

      naleśniki z serem

      Składniki na naleśniki:

      300 ml mleka 3,2 procent

      500-600 ml wody

      550-580 g mąki

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      3 łyżki cukru

      4 łyżki oleju

       

      Z podanych składników rozrób ciasto. Rozkłóć jajko z mlekiem, wodą i olejem i wsyp mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mąkę wsyp porcjami regulując gęstość ciasta. Jeśli wyda Ci się za gęste możesz dolać mleka. Piecz na oleju naleśniki. ja swoje piekę na oleju lub maśle klarowanym (nie przywierają). Ważne w tych naleśnikach jest to aby przy smażeniu nie wlewać za dużo oleju. Olej służy tylko do tego aby naleśniki nabrały lekkiego rumieńca i nie przywarły. Ja używam ok. pół łyżeczki oleju co 4 naleśniki.

      naleśniki

      Nadzienie serowe:

      400 g sera białego

      jajko

      80 g cukru waniliowego

      2 łyżki jogurtu typu greckiego

      2 łyżki śmietany 18%

      3 łyżki cukru

      Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze na puszystą masę. Jeszcze ciepłe naleśniki smaruj serem i składaj jeden na drugim. Takie naleśniki możesz polać polewą owocową lub czekoladową albo posypać cukrem pudrem.

      naleśniki z serem

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 marca 2012 07:36
  • środa, 25 stycznia 2012
    • Racuchy

      Racuchy bardzo puszyste i takie jakie robię od zawsze... Tym razem zrobiłam je z jabłkami ale również bez nich są wspaniałe ... a jeszcze z dodatkiem syropu klonowego...mniam !

      racuchy

       

      Składniki:

      Pół kilograma mąki

      50 g drożdży świeżych

      350 ml mleka (ciepłe)

      2 łyżki cukru

      pół łyżeczki soli

      2 łyżki oleju

      350 g jabłek (obranych i pokrojonych na drobne kawałki, lub starte na grubych oczkach)

      1 łyżeczka cynamonu

      olej lub masło klarowane do smażenia

       

      Do mleka rozkrusz drożdże i zasyp solą i cukrem. Roztrzep rozczyn i odstaw na chwilę do wyrośnięcia. Następnie dodaj mąkę jajo i olej i zamieszaj ciasto. Powinno być dużo gęstsze od ciasta naleśnikowego. Następnie dodaj cynamon i jabłka. Odczekaj chwile aż ciasto nieco urośnie. Rozgrzej patelnię i piecz racuchy na tłuszczu. Przewracaj z obu stron aż się dobrze zarumienią. Odłóż upieczone na talerz i posyp np. cukrem pudrem przemieszanym z cynamonem bądź samym cukrem pudrem.

      racuchy racuchy

      Racuchy  z tego przepisu są niezwykle puszyste i smaczne! Polecam - idealne na karnawał w środku tygodnia:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 25 stycznia 2012 11:26