Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Z czekoladą w roli głównej

  • poniedziałek, 23 kwietnia 2012
    • Kulki czekoladowe

      Bardzo dawno robiłam jakikolwiek wpis:( A wszystko to z braku czasu - studia, praca, dom. łatwo może i nie jest ale postanawiam się poprawić. Jeśli chodzi zaś o przepis to jest on bardzo prosty i możecie wykorzystać do niego resztki ciast ze świąt imienin czy innych okazji. Ja właśnie tak zrobiłam i jest to kolejny przepis na ekonomiczne kucharzenie :) Wyszły pysznie :)

      Czekoladowe kulki

       

      Składniki:

      300 g ciastek, pozostałości po tortach, ciastach i ciasteczkach

      110 g kajmaku

      50 g czekolady gorzkiej

      łyżeczka masła

      łyżka mleka

      kokos do obtoczenia

       

       

      Ciastka rozdrobnij widelcem. Dodaj kajmak i wymieszaj z rozkruszonymi ciastami. W rondelku rozpuść czekoladę (najlepiej w kąpieli wodnej) z mlekiem i masłem. Wlej czekoladę do ciasta z kajmakiem i dobrze wymieszaj. Teraz formuj kulki i obtaczaj je w kokosie. Wyłożone na talerz, schładzaj w lodówce przez ok. 1h oraz przechowuj również w lodówce.

       Czekoladowe kulki

      Smacznego:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 kwietnia 2012 15:13
  • czwartek, 08 marca 2012
    • Jeżyki

      Panowie dzisiaj dzień kobiet więc zamiast kupowania czekoladek polecam Wam ten wspaniały smakołyk. Nie jest trudny w wykonaniu więc możecie zrobić go sami w niecałą godzinkę. Uśmiech kobiet bezcenny (gwarantuję!). Przepis stworzyłam sama, ale opierałam się głównie na przepisie udostępnionym na wielkiezarcie.com. Z tej porcji wyszło mi 16 dużych jeżyków.

      jeżyki

      Składniki:

      125 g masła

      60 g czekolady gorzkiej lub kostka mlecznej (wtedy mniej cukru)

      pół szklanki cukru

      ponad pół puszki masy kajmakowej

       

      Wszystkie składniki umieść w jednej misce i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.Odstaw z palnika.

      Następnie dosyp różne bakalie. Ja dodałam:

      garść płatków kukurydzianych pełnoziarnistych słodkich

      rodzynki

      orzeszki ziemne posiekane drobno

      wiórków kokosowych

      płatki migdałowe

      ciasteczka jeżyki

       

      Bakalie dosyp w takich proporcjach  jakie odpowiadają twoim smakom. Możesz dorzucić pistacje, żurawinę suszoną, figi itd. Konsystencja po wymieszaniu powinna być  bardzo gęsta i nie rozlewać się. Układaj jeżyki dowolnej wielkości na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Włóż na godzinkę do lodówki. Gotowe!

      jeżyki prezent

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Jeżyki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 marca 2012 07:42