Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Dania mięsne

  • poniedziałek, 04 czerwca 2012
    • Schab z cebulką pod serową pierzynką

      Ostatnio byłam u podnóża Beskid w odwiedzinach. Zaserwowano mi przepyszny kotlecik schabowy i choć nie byłam specjalnie głodna to nie można było mu się oprzeć. Zainspirowana przepisem zrobiłam obiadek dla całej rodziny w podobny sposób chociaż nie miałam pomidorów. Życzę smacznego i polecam.

      schab z serem

       

      Składniki (na 3 osoby):

      250 g schabu pokrojonego w trzy plastry.

      oliwa z oliwek

      średnia cebula

      1 pomidor ( użyłam domowego ostrego paprykarza)

      3 plastry sera żółtego ( u mnie mazur)

      sól i pieprz

       schab z seremschab z cebulą

      Schab rozbij tłuczkiem na cieńsze plastry ( jak na typowy schabowy). Obsyp plastry mięsa solą i pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią plastry mięsa. Obsmaż kotlety z obu stron i wsyp cebulkę.

      Teraz dolej ok. 1/3 szklanki wody i nakryj aby cebulka dusiła się z mięskiem.

      schab z seremschab z serem

      Na koniec dorzuć plastry pomidora i smaż jeszcze chwilę. Przewracaj również co jakiś czas kotlety aby nabrały ładnych kolorów. Na koniec obróć ostatni raz kotlet i na wierz zagarnij cebulkę i pomidorki na każdy z kotletów po równo. Nałóż po plasterku sera żółtego i nakryj pokrywką. Kotleciki są gotowe gdy ser się rozpuści.

      schab z serem

      Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz z sałatką. Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 czerwca 2012 08:19
  • niedziela, 05 lutego 2012
    • Pizza z kurczakiem

      Kupiłam dzisiaj winko, które zamierzaliśmy z M. wypić wieczorkiem. Wpadliśmy na pomysł, aby zrobić do tego winka pizzę. Zazwyczaj jadamy zwykłą margheritę, ale dzisiaj mieliśmy przygotowanego wcześniej kurczaka. W związku z tym zrobiliśmy pizzę z kurczakiem. Ciasto wykonuję zawsze tak samo - sprawdzone, cienkie i smaczne. Używamy zawsze do tego maszyny co nie oznacza, iż ręcznie nie wyjdzie.Zapraszamy na kolację...:)

      pizza z kurczakiem

      Składniki na ciasto:

      300 g mąki

      200 ml wody

      10 g drożdży

      łyżeczka cukru

      pół łyżeczki soli

      2 łyżki oliwy

      Wszystkie składniki połącz w gładkie ciasto. Wyrabiając ręcznie, zrób wcześniej rozczyn. Robiąc ciasto w maszynie wlej wodę na to wsyp mąkę, rozkrusz drożdże i dodaj sól z cukrem. Pod koniec wyrabiania wlej oliwę. Ciasto nie musi wyrosnąć ani leżakować powinno być jednak długo wyrabiane.

      pizza z kurczakiem

      Ponadto:

      3 ząbki czosnku

      łyżeczka soli

      500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów w puszcze(użyłam prawdziwego przecieru domowej roboty, nie chodzi bowiem o koncentrat!)

      1 łyżeczka bazylii (suszonej)

      4 łyżki oliwy

      1 pierś z kurczaka (podwójna, wcześniej zaprawiona w oliwie i przyprawach do kurczaka)

      1 mała kulka mozarelli

      300 g sera żółtego (powinien być twardy)

      3 łyżki oliwy rozgrzej i dodaj zmiażdżony czosnek, a po chwili pomidory. Dopraw solą i bazylią. Pozostaw na małym ogniu do gotowania.

      Kurczaka podsmaż na łyżce oliwy. Następnie odstaw do ostygnięcia i pokrój w małe kawałki.

      Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

      Mozarellę pokrój w plastry i porozdzieraj na mniejsze kawałki.

      pizza z kurczakiem

      Wykonanie:

      Ciasto wyłóż na wysmarowaną oliwą blachę i rozciągnij po całości. Wylej sos i rozłóż kurczaka. Wstaw do piekarnika na 15 minut w temperaturze 170-180 stopni. Po tym czasie nałóż ser żółty i mozarellę i zapiekaj górę, aż ser się zezłoci. Pokrój według uznania ( u mnie 16 kawałków).

      pizza z kurczakiem

      Pizza jest bardzo sycąca i po 2 kawałkach możecie nie mieć siły na więcej.:) Miłego weekendu:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 lutego 2012 01:08
  • czwartek, 26 stycznia 2012
    • Kurczak w szpinakowej kołderce

      Szpinak to jest to do czego długo namawiać mnie nie trzeba. Szpinak odkrywam ciągle na nowo jako farsz do pierogów, jako składnik pizzy, w końcu jako sos makaronowy. Dzisiaj akompaniował z soczystym kurczakiem i uwierzcie stworzyli naprawdę zgrany duet:) Wypróbujcie koniecznie. A już niedługo kolejne przepisy ze szpinakiem w roli głównej.

      kurczak ze szpinakiem

      Składniki na dwie porcje:

      265 g piersi z kurczaka

      150 g szpinaku mrożonego (liście)

      4 ząbki czosnku

      2 łyżki jogurtu naturalnego

      łyżka starego parmezanu lub grana padano (można pominąć)

      oliwa z oliwek (około 2 łyżek)

      gałka muszkatołowa (pół łyżeczki)

       

      Pierś z kurczaka pokrój na dosyć grube kawałki. Rozgrzej oliwę i wsyp obrane i posiekane ząbki czosnku. Zeszklij lekko i dodaj kurczaka. Przewróć kurczaka i dodaj szpinak. Podlej dwoma łyżkami wody i przykryj pokrywką. Duś aż szpinak straci wodę, a kurczak będzie podpieczony. Następnie dodaj jogurt naturalny i przemieszaj ze szpinakiem. Dopraw solą i gałką muszkatołową, a na koniec dodaj starty parmezan.

      szpinak z kurczakiem

      Ja swoje danie wzbogaciłam o kaszę jaglaną, ale równie dobrze smakuje z ryżem białym lub brązowym albo z kaszą kuskus. Na wierzchu posypałam odrobiną grana padano.

      Smacznego!

      kurczak ze szpinakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 stycznia 2012 17:16