Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Bułeczki, pączki i drożdżówki

  • sobota, 22 września 2012
    • Pyszne rogaliki

      Jedne z najlepszych rogalików krucho drożdżowych - ciasto jest wyśmienite. Można je napełnić tradycyjne konfiturą ale także czekoladą lub nutellą. Ja pozostałam przy konfiturowo -dżemowej wersji, która zniknęła chwila moment. Bardzo zadowalający wypiek do porannej kawki lub wieczornej herbatki:D Przepis kwestii smaku.

      rogaliki pyszne

      Składniki na 44 rogaliki:

      500 g mąki

      50 g drożdży

      łyżka cukru (do rozczynu)

      pół szklanki mleka

      4 łyżki cukru pudru

      2 jajka

      kostka masła

      łyżka cukru waniliowego

      dżem, nutella czekolada

      żółtko do posmarowania

      cukier puder do posypania

       

      Z ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży zrób rozczyn i zostaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Jajka utrzyj z cukrem pudrem. Mąkę i masło rozetrzyj w palcach na sypko. Wszystkie składniki połącz i zagnieć ciasto. Możesz to zrobić w maszynie do pieczenia chleba. Wyrabia aż będzie błyszczące. Włóż ciasto do miski przykryj ścierką i wstaw do lodówki na 2 h.

       Wyjmij ciasto i podziel na 5-6 części. Każdą rozwałkuj na okrąg i podziel na 8 trójkątów. Na podstawę trójkąta wyłóżcie nadzienie i i zwijajcie w kierunku wierzchołka formując rogaliki. Na wysmarowanej formie ułóż rogaliki i posmaruj żółtkiem (żółtko możesz wymieszać widelcem z łyżką mleka). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 minut.

      rogaliki pyszne

      Rogaliki posyp cukrem pudrem. Wiem na pewno że są mięciutkie następnego dnia po zrobieniu. Nie miałam szansy sprawdzić czy są mięciutkie dłużej, a to chyba najlepsza reklama. Próbujcie!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne rogaliki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 22 września 2012 10:57
  • piątek, 29 czerwca 2012
    • Rogaliki krucho-drożdżowe

      Proste do przygotowania rogaliki, które jeszcze ciepłe znikają nie wiadomo kiedy:) Mięciutkie i delikatne rogaliki oblane lukrem są wspaniałe. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, a konfitura nie wycieka. Nie będę więcej przekonywać bo nie ma potrzeby:) Przepis zaczerpnęłam od Arabeski. Spróbujcie!

       rogaliki krucho drożdżowe

      Składniki (u mnie 48 sztuk):

      100 g drożdży

      250 g margaryny

      1 jajko

      600 g mąki (+ / - 50 g do podsypywania)

      250 g śmietany (u mnie 18%)

      2 łyżeczki cukru wanilinowego

      konfitura (musi być twarda)

      ok. 200 - 300 g cukru pudru

      1 białko (do posmarowania i lukru)

       

      Drożdże rozmieszaj ze śmietaną. Margarynę posiekaj z mąką i cukrem wanilinowym (ja zrobiłam to maszynowo). Następnie z mąki, śmietany i jajka zagnieć ciasto. Podziel na ok. 5 -6 części i rozwałkuj. Posługując się dużym talerzem rób okręgi i dziel je na 8 części w kształcie trójkąta. nakładaj konfiturę i zwijaj na kształt rogalików. Posmaruj delikatnie białkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na niecałe 15 minut.

      rogaliki

      Ja wstawiałam na 10 minut na nagrzewanie górę i dół i 3 minuty na termoobieg.rogaliki

      Z pozostałego białka i cukru pudru możesz utrzeć lukier, którym posmarujesz rogaliki.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      piątek, 29 czerwca 2012 08:15
  • czwartek, 07 czerwca 2012
    • Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

      Wiosenne śniadanko w akompaniamencie rabarbaru - idealne do porannej kawy. Smacznie ciasto drożdżowe, kwaśny rabarbar i aromatyczna kruszonka to wspaniałe połączenie i kompozycja smaków. Ach można się naprawdę rozleniwić najlepiej na tym hamaku (ostatnie zdjęcie ;) Polecam szczególnie teraz kiedy mamy dostęp do tak smakowitych zieloności. Obecnie targi uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw - nie miejcie zatem oporów i korzystajcie z dobrodziejstw tej wspaniałej pory roku. Przepis z małymi zmianami, zawdzięczam uciekinierskiemu blogowi:)

      drożdżówki z rabarbarem

      Składniki (na 16 drożdżówek):

      pół kg mąki pszennej

      280 ml mleka (ciepłego) 2% lub 3,2%

      80 g masła (roztopionego)

      14 g drożdży suchych (lub z 50 g drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn)

      1/3 szkl. cukru

      ok. 500 g rabarbaru (obranego i zasypanego dwoma łyżkami cukru)

       

      Mleko, mąkę, cukier i drożdże połącz w jedno i wyrabiaj dolewając ostygnięte rozpuszczone masło. Wyrabiaj aż ciasto stanie się elastyczne i błyszczące. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1 h. Następnie ciasto uformuj w 16 kulek i spodkiem od kieliszka na szampana zrób wgłębienia. Nasyp sporą ilość rabarbaru do każdej bułeczki. Na czas wyrabiania kruszonki i przygotowania jajka do posmarowania odstaw bułeczki w ciepłym miejscu.

      drożdżówki z rabarbarem

       

      Kruszonka:

      Łyżka masła

      garść mąki (może być więcej)

      cukier waniliowy (16 g)

       

      jajko do posmarowania

       

      Kruszonkę rozrób palcami. Następnie kolejno każdą bułeczkę wysmaruj rozmąconym jajkiem po jej obrzeżach. Następnie nałóż kruszonkę.

      drożdżówka

      Wstaw drożdżówki do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 20 25 minut. Drożdżówki wyjmij i możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego!

      drożdżówki z rabarbarem

      przepis wędruje do:

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 czerwca 2012 14:27
  • sobota, 07 kwietnia 2012
    • Chałka

      Ależ ona pachniała w tym piekarniku. Wygląda obłędnie i tak smakuje. Chciałam ją zrobić już jakiś czas temu ale zawsze to brakowało czasu, chęci, odwagi lub zwyczajnie drożdży:) Tym razem poszłam w zaparte i o 00:15 z piątku na sobotę wyciągnęłam z piekarnika dwie duże wspaniałe chałki. Na świątecznym stole zaprezentują się już jutro a dzisiaj ja prezentuje je Wam:) Przepis zaczerpnęłam z  Kwestii Smaku.

      chałka

      Składniki na 2 chałki

      1 szklanka ciepłej wody

      25 g świeżych drożdży

      4 dużych żółtek (użyłam kaczych, w oryginale 5 średnich lub dużych)

      2 łyżki oleju

      3 - 5 łyżek cukru (dodałam tylko 3)

      1 cukier wanilinowy lub olejek waniliowy

      3 i 3/4 szklanki mąki pszennej (na innych stronach sugerują również zastosowanie mąki chlebowej)

      1 płaska łyżeczka soli

      jajko do posmarowania

       

      W misce wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami. Dodaj żółtka (temp. pokojowa), olej, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj wszystko razem. Dodaj przesianą mąkę oraz sól. Mieszaj ręcznie lub (jak podaje autorka) drewnianą łyżką. Odstaw na 5 minut aby ciasto odpoczęło. Dalej wyrabiaj jeszcze przez ok. 4 minuty. Wyłóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę, posyp z wierzchu mąką i wyrabiaj ok. 1 - 2 minuty. Możesz dodać trochę więcej mąki w razie potrzeby, aby ciasto nie kleiło się. Uformuj kulę i włóż ją do wysmarowanej oliwą miski. Przykryj folią i wstawić do lodówki na na noc (moje ciasto leżało ok. 8-10 h).

      Teraz ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż na  stolnicę. Przekrój na 2 równe części, a każdą z nich podziel na 5 równych części. Każdą cząstkę rozwałkuj w dłoniach nadając im kształt wałków. Zlep wałki przy jednym końcu i zapleć warkocz.

      Sposób kwestii smaku jest bardzo dobry:

      Ponumeruj wałki od 1 do 5 (zaczynając od lewej). Zwijaj warkocz w następujący sposób:

      1 na 3, 2 na 3, 5 na 2. Powtarzaj tak aż do końca wałków a końce zlep. Warkocz przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki wody i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

      chałka

      Po tym czasie ponownie posmaruj jajkiem i posyp kruszonką (zamiast tego możesz użyć maku lub sezamu).

      Kruszonkę wykonaj z 1 łyżki masła, 1 łyżki cukru pudru i takiej ilości mąki aby powstały sypie choć nieco grudkowate okruszki (zdjęcie poniżej).

      kruszonka

      Autorka nakazuje pozostawienie na ok. 1 h ponownie do wyrośnięcia, ale moje chałki wyrosły na tyle pięknie że po 15 minutach włożyłam je do nagrzanego do 175-180 stopni piekarnika. Piecz ok. 30-40 minut aż chałka przypiecze się od góry i od spodu. Wystudź na kratce.

       chałka

      A następnie rozkoszuj się wspaniałym smakiem tego pieczywa:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Chałka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 07 kwietnia 2012 23:24
  • piątek, 16 marca 2012
    • Kokosowa bułka drożdżowa

      Otóż wczoraj (chyba pierwszy raz w życiu) nie wyszło mi ciasto drożdżowe. Chciałam zrobić bułkę drożdżową z serem wg przepisu z tego blogu. No i wyszła kompletna klapa:( Jednakże ja się za szybko nie poddaję i o 22 zaczęłam robić kolejną bułkę, ale z nadzieniem kokosowym. Dużo miałam czasu na przemyślenia odnośnie wcześniejszego nieudanego wypieku (do 2 w nocy!) i analizowałam co poszło nie tak. Może to była wina sera, którego użyłam, a może za wcześnie wyjęłam bułkę z piekarnika pomimo że pięknie wyrastała i wyglądała do ostatnich chwil w piekarniku. Ale za to ta wyszła całkiem smaczna - wystarczy posmarować masełkiem i do kawy na śniadanko niezastąpiona.

      kokosowa bułka drożdżowa

      Składniki na bułkę:

      400 dg mąki

      35 g drożdży

      3/4 szklanki mleka

      60 g masła

      pół szklanki cukru

      1 jajko

      ekstrakt waniliowy (kilka kropel)

      kokosowa bułka drożdżowa

      Mleko podgrzej z masłem i cukrem aż do rozpuszczenia składników, a następnie ostudź. Skrusz drożdże do mleka i wymieszaj. Dodaj do mąki mleko, jajo i ekstrakt i wyrabiaj aż zacznie ładnie błyszczeć i odchodzić. Proces zagniatania możesz również przerzucić na maszynę. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 1,5 h do wyrośnięcia.

       

      Farsz:

      3/4 szklanki kokosu

      pół szklanki cukru

      pół szklanki mleka

       

      Składniki podgrzewaj aż kokos spije mleko. Ostudź farsz.

      Ciasto po wyrośnięciu rozwałkuj i rozsmaruj farsz. Zawiń w roladę i umieść w keksówce. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 1 h. Posmaruj jajem lub samym białkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz do zarumienienia góry. Następnie przykryj wierzch folią aluminiową i przerzuć grzałkę na dolną. Dopiekaj w temp. 165 stopni. Wyłóż z formy i pozostaw do ostygnięcia.

      kokosowa bułka drożdżowa

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      piątek, 16 marca 2012 18:22
  • sobota, 18 lutego 2012
    • Bułeczki drożdżowe

      Miały wyjść delikatne w smaku rogaliki, a wyszły drożdżówki. Czy jestem zadowolona ? Nie do końca choć smak na prawdę jest dobry, nawet bardzo dobry. Ciasto można wykorzystać do formowania dowolnych drożdżówek z różnym nadzieniem (ja akurat dorwałam czekośliwkę). Przepis pochodzi z blogu... nie pamiętam jakiego więc jeśli ktoś pozna swój przepis proszę koniecznie o przyznanie się to oczywiście uwzględnię to we wpisie. Oczywiście jak to ja pozmieniałam proporcje i niektóre składniki. Polecam z pełną odpowiedzialnością ale nie jako ciasto do rogalików. Pozdrawiam!

      drożdżówka

      Składniki :

      1 kg mąki

      50 g drożdży świeżych

      kostka masła

      pół litra mleka

      szklanka cukru

      3 jajka

      2 żółtka

      dowolna konfitura do nadziewania

      drożdżówka

      Mleko zagrzej prawie do zagotowania. Przed samym zagotowaniem wyłącz mleko i wsyp drożdże i cukier. Rozbij trzepaczką rozczyn i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 h. Po tym czasie wszystkie składniki zagnieć w gładkie ciasto dodając na końcu roztopione i przestudzone masło. Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia na półtorej godziny. Następnie podziel na trzy części i uformuj bułeczki (ja oczywiście robiłam je w kształt rogalików, czego nie widać:) Pozostaw bułeczki ponownie do wyrośnięcia. Następnie posmaruj białkiem i wstaw do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Piecz do zarumienienia. Smacznego!

      bułeczki drożdżowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 18 lutego 2012 02:05
    • Uśmiechnięte pączki z czekośliwką

      Najprawdopodobniej ostatnie pączki w tym karnawale. Ten przepis odnalazłam w starych zapiskach i przepisach mojej mamy. Ciasto jest pyszne, ale jest pewien mankament. Przyzwyczajona do wypiekania pączków razem z nadzieniem w środku nigdy nie próbowałam szprycowania. A w przypadku tych pączków szpryca jest raczej koniecznością. Ciasto ma tę wadę iż wyrobione z nadzieniem pączki otwierają się podczas pieczenia (każdy jeden) Stąd nazwa - uśmiechnięte pączki. Swoje nadziałam czekośliwką zrobioną jeszcze w wakacje. Smak jak już wspomniałam jest bardzo dobry. Posyp cukrem pudrem i delektuj się uśmiechniętym aromatycznym pączkiem:)

      pączki uśmiechnięte

      Składniki:

      1 kg mąki

      20 dag cukru

      15 dag margaryny lub 10 dag oleju

      5 żółtek

      1/2 litra mleka ciepłego

      5 dag drożdży

      skórka otarta z jednej pomarańczy

      konfitura i cukier puder do posypania

      1 kg smalcu

       

      Z porcji mleka odlej ok. 50 ml i zrób rozczyn dodając 1 łyżkę cukru i drożdże i pół łyżeczki soli. Pozostaw do wyrośnięcia. W międzyczasie żółtka utrzyj z cukrem do białości. Do mąki (przesianej) wlej żółtka, wyrośnięty rozczyn i wsyp skórkę. Dodaj również pozostałą ilość mleka i zagniataj ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj tłuszcz. Wyrabiaj aż ciasto będzie miało pęcherzyki powietrza i odstaw do wyrośnięcia.

      pączkipączki

      Uformuj pączki (najlepiej bez nadzienia, chyba że mają być uśmiechnięte). Piecz na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia i posyp cukrem pudrem. Pozdrawiam!

      pączki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 18 lutego 2012 01:53
  • sobota, 11 lutego 2012
    • Croissants

      Croissanty według przepisu Dorotuś76 (mojewypieki.blox.pl) robiłam już kilkakrotnie. Stosując się do kilku cennych wskazówek (pochodzących również stąd: http://dgbennett.hubpages.com/hub/All-About-How-I-Learned-to-Make-Perfect-Croissants-in-Paris ) upieczecie najlepsze croissanty jakie kiedykolwiek jedliście. Moje powstały z myślą o szóstce dzieciaczków, które wczoraj przebywały u mnie w ostatni dzień ferii. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się że odniesie taki sukces. Spróbujcie bo to najlepszy przepis na croissanty jaki znam:)

      croissanty

      Składniki :

      30 g masła

      10 g drożdży świeżych

      170 ml mleka ciepłego (z braku mleka w proszku)

      420 g mąki typu 450

      8 g soli

      60 g cukru

      250 g masła (w temperaturze pokojowej)

      croissanty

      Kilka wskazówek odnośnie wykonania:

      - bułeczki wykonujemy w pomieszczeniu nie za ciepłym i nie za chłodnym - w idealnej temperaturze pokojowej

      - drożdże powinny być rozmącone w ciepłej wodzie lub mleku

      - do croissantów używaj masła o najlepszej możliwej jakości, które powinno być wyjęte z lodówki od godziny czasu

      - używaj składników najlepszej jakości

       

      Wykonanie:

      Drożdże rozpuść w mleku. Mąkę przesiej i wsyp sól i cukier. Masło (30g) rozpuść. Wlej mleko z drożdżami i masłem do mąki i wyrabiaj ciasto aż stanie się gładkie. Gdyby było za twarde dolej więcej ciepłego mleka.

      1. Zagniecione ciasto pozostaw na 1,5 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

      2. Po tym czasie uderz pięścią w ciast i pozbaw powietrza.

      3. Wstaw ciasto do lodówki na godzinę.

      4. Po tym czasie ponownie uderz pięścią i odgazuj.

      5. Wstaw do zamrażalnika na 30 minut.

      6. Masło (250 g) ubij na puszystą masę. Podziel na dwie części.

      7. Wyjmij ciasto i rozwałkuj w prostokąt. Na 1/3 ciasta rozsmaruj połowę masła i zagnij końce do środka jak list.

      Rozwałkuj tak złożone ciasto uważając aby masło nie wyciekało bokiem. Zagnij ciasto ponownie i znów wałkuj. Tę czynność powtórz dwukrotnie bez masła.

      8. Wstaw ciasto do zamrażarki na pół godziny, a następnie do lodówki na godzinę.

      9. Powtórz czynności z punktu 7 i 8.

      10. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na ok. 6 mm. Wycinaj trójkąty i zwijaj od części szerszej do szpica. Ułóż na blasze croissanty na 1,5 h i poczekaj aż podrosną.

      Posmaruj je żółtkiem rozbitym z mlekiem po powierzchni bułeczek.

      11. Croissanty piecz w temp. 220 stopni przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez 10 minut.

      Pozostaw do ostygnięcia (najlepiej na blasze).

      croissanty

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 11 lutego 2012 12:29
  • środa, 08 lutego 2012
    • Doughnuts 1

      Zrobiłam sobie weekend w środku tygodnia, ponieważ mam urlop:) Znalazłam w niedzielę przepis na kolejne doughnuts, lecz tym razem miały one przypominać niesamowite Krispy Kreme. Kto jadł Krispy Kreme ten wie jak specyficzne są one w smaku. Przepis poniższy, niestety, nie jest odzwierciedleniem tego smaku a kolejnym bardzo dobrym przepisem na pączki. Ciasto możecie przybrać dowolnie lub napełnić nadzieniem różanym - z pewnością wyjdzie. Standardowo - pączki rozchodzą się w zastraszającym tempie. Przepis pochodzi ze strony deep-fried.food.com Kilka pączków oprawiłam w kajmak i orzeszki ziemne (inspiracja na gotowaniecieszy.blox.pl)


       krispy kreme

      Składniki:

      Pół litra mleka

      7 szklanek mąki (przesianej)

      2/3 szklanki cukru

      1 łyżeczka soli

      2 łyżki drożdży lub 25 g świeżych drożdży

      pół szklanki masła (roztopionego)

      4 jaja (roztrzepane)

      1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

      4 kostki smalcu lub olej (do smażenia)

       

      Mleko doprowadź do wysokiej temperatury, ale wyłącz przed zagotowaniem. Wsyp sól i łyżkę cukru oraz masło i roztrzep aż do rozpuszczenia masła. Odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj mąkę, gałkę muszkatołową, resztę cukru i drożdże (jeśli używasz świeżych zrób wcześniej rozczyn). Dodaj przestygnięte mleko i jaja. Wyrabiaj ciasto do gładkości. Odstaw na 1 - 1,5 h do wyrośnięcia. Wykrawaj pączki (w środku możesz zrobić dziurkę). Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 35-45 minut. Smaż na głębokim tłuszczu aż do zarumienienia po obu stronach.

      doughnutsdoughnuts

      Lukier:

      1,5 szklanki cukru pudru

      6 łyżek mleka (gorącego)

      2 łyżki masła (roztopionego)

      Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy.

      Pączki maczaj w lukrze, możesz przyozdobić posypką. Możesz również posmarować pączki kajmakiem i obtoczyć wierzch w posiekanych orzeszkach.

      doughnuts

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 08 lutego 2012 22:13
    • Podkarpackie Proziaki

      Słyszeliście kiedyś o proziakach? Może słyszeliście o proziokach, prołziokach lub prołoziokach - nazw wiele ale oznaczają to samo. Są to wypiekane na płycie kuchennej placki - od 150 lat tradycyjna potrawa Podkarpacia. Stąd pochodzę, więc nieznajomość przysmaku byłaby co najmniej dziwna. Proziaki to proste danie, które serwowały kiedyś babcie swoim wnuczętom. Mając dostęp do prawdziwej kuchni węglowej zrobiłabym prawdopodobnie takie jakie pamiętam. Ale smażone na patelni smakują równie dobrze a jedzone na ciepło z masłem i miodem stanowią śniadanie godne pozazdroszczenia. Przepis zaczerpnęłam z "Leksykonu podkarpackich smaków". Spróbujcie kiedyś koniecznie. Przepis dodaję do akcji "Kuchnia regionalna"

      proziaki

      Składniki:

      Pół kilograma mąki

      1 i 1/4 szklanki maślanki (lub kwaśnego mleka)

      1 jajo

      1 łyżka cukru

      3/4 łyżeczki soli

      pół łyżeczki sody oczyszczonej

       

      Z podanych składników zagnieć ciasto. Wycinaj z wyrobionego ciasta krążki lub kwadraty, a następnie układaj na blasze lub patelni i piecz na wolnym ogniu. Co do zasady powinny przypominać upieczony chlebek zarówno zapachem, wyglądem i smakiem.

      Podaję proziaki świeżo upieczone z masełkiem, miodem lub dżemem. Popijane zsiadłym mlekiem lub zwykłym stanowią iście wiejskie śniadanko.

      proziaki

      Uwagi!

      Jeśli macie dostęp do wiejskiego zsiadłego mleka lub kwaśnego mleka to bez wahania kupcie i użyjcie do proziaków.

      Jeżeli zapach proziaków jest za mało intensywny niż ten z piekarni to dlatego, iż są to naturalne wypieki a nie pełne sztucznych ulepszaczy.

      Pozdrawiam i miłego dnia:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 08 lutego 2012 09:08
  • niedziela, 05 lutego 2012
    • Doughnuts

      Swego czasu Dorota na swoim blogu (moje wypieki rzecz jasna) dodała przepis na amerykańskie donaty. Oczywiście oglądając go ślinka pociekła i przypomniały mi się angielskie pączki. Jednakże nie miałam szczególnych planów wobec nich. W sobotni poranek jednak chciałam wyżebrać od siostry kawusię i zażyczyła sobie w zamian angielskich pączków. Więc ja długo nie zastanawiając się przypomniałam sobie o tym przepisie. Pączki z dziurką to był strzał w dziesiątkę i choć dodałam o wiele więcej drożdży to i tak były wyśmienite. Nie przypominały aż tak smakiem tych angielskich, ale do przepisu powrócę na pewno. Swoje  pączki wykonałam z połowy porcji, a przepis pochodzi oczywiście ze strony moich wypieków.

      doughnuts

      Składniki:

      2,5 szklanki mąki

      15 g drożdży świeżych

      3/4 szklanki mleka

      2 łyżki ciepłej wody

      3 łyżki cukru

      pół łyżeczki soli

      1 jajo

      1 łyżka brandy (w oryginale rumu)

      łyżka masła (roztopić )

      3 kostki smalcu do pieczenia

       

      Z drożdży ,mleka, cukru i soli zrób rozczyn - pozostaw do wyrośnięcia. Jajko utrzyj z cukrem. Dodaj wszystkie składniki i wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj masło. Osoby posiadające maszynę do pieczenia chleba powinny z niej skorzystać. Jeśli tak jest to wlej jajko z cukrem na to rozczyn i wodę oraz brandy. Następnie wsyp mąkę. Kiedy składniki się połączą wlej masło.

      doughnuts

      Odstaw ciasto do wyrośnięcia.

      W międzyczasie rozgrzej tłuszcz.

      Po wyrośnięciu wycinaj z ciasta donaty a w środku nich wycinaj dziurkę. piecz na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia.

      Ponadto:

      4 łyżki gorącego mleka

      szklanka cukru pudru

      Wymieszaj składniki na glazurę.

      Upieczone pączki odkładaj na papier aby odciekły i po 2 minutach zamocz w glazurze. Możesz je posypać kolorową posypką.

      doughnuts

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 lutego 2012 01:13
  • wtorek, 24 stycznia 2012
    • Oponki

      Bardzo tradycyjne, bardzo smaczne, bardzo proste. Przygotowuje się je również bardzo szybko. Przepis tradycyjny oparty na masie serowej, robiony najczęściej przez mamę. Tym razem zrobiłam go ja.

      oponki

       

      Składniki:

      pół kg sera półtłustego

      100 g margaryny

      600 g mąki

      4 łyżki cukru pudru

      4 jaja

      łyżeczka sody oczyszczonej

      łyżka octu

      2 łyżki cukru wanilinowego

      1 litr tłuszczu (może być smalec)

      + cukier puder do posypywania

       

      Ser zmiel z rozpuszczoną i przestudzoną margaryną. Utrzyj jaja z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodaj do jaj masę serową i wymieszaj. Następnie dodaj łyżkę octu i ponownie lekko przemieszaj. Wsyp mąkę i sodę i wyrabiaj ciasto. Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj. Wycinaj dużą szklanką koła a w środku kół małe oczka (najlepiej użyj kieliszka).  Smaż na rozgrzanym tłuszczu (próba gorąca: kawałek ciasta po wrzuceniu powinien od razu wypłynąć) aż do zarumienienia z obu stron. Posypuj cukrem pudrem. Gotowe!

      oponki oponki

       

      Z podanych składników wyszło mi około 55 oponek.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 stycznia 2012 14:43
  • poniedziałek, 16 stycznia 2012
    • Pączki 2

      Kolejne pączki - brzmi karnawałowo:) Toteż i zrobiłam tym razem jednak z przepisu otrzymanego w pracy... kiedyś od kogoś.... Inaczej zwane pączkami z budyniem, ale nie mają nadzienia budyniowego. Sposób robienia od razu wydał mi się zaskakujący. No i cóż mogę powiedzieć wyszły wspaniałe, duże i mięciutkie nawet do dzisiaj ( a robione w sobotę). Nie czerstwieją tak szybko jak inne, świetne z nadzieniem różanym... ciekawe czy z innym byłyby równie wspaniałe... Spróbujcie bo to naprawdę wypiek godny polecenia i oczywiście podzielcie się jak Wam wyszło.

       

      pączki z budyniem

      Składniki:

      1 budyń śmietankowy

      250 ml mleka

      250 ml wody

      150 g masła

      100 g drożdży świeżych

      kilogram mąki

      pół szklanki cukru

      5 żółtek

      2 jaja

      ok 600 g dżemu różanego

      1 kg smalcu

      łyżka spirytusu (opcjonalnie)

       

      W mleku i wodzie ugotuj budyń. Pozostaw do ostygnięcia na około 10 min. Przemieszaj i dodaj masło mieszaj aż do rozpuszczenia. Do budyniu z masłem rozkrusz opakowanie drożdży i wymieszaj. Staraj się aby drożdże się rozpuściły, chociaż to i tak będzie trudne ( ja pozostawiłąm nierozpuszczone).

      Jaja i żółtka utrzyj z cukrem. Wsyp do miski mąkę przesianą, wlej jaja i budyń. Zagnieć ciasto. Można w tym momencie dodać łyżkę spirytusu co uchroni ciasto przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu. Zagniataj tak długo aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Można dosypywać mąki ( ja dosypałam około 200 g więcej). Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od ręki.

      Tak wyrobione odstaw do wyrośnięcia, przykrywając ścierką. Gdy podwoi swoją objętość podziel na 4 części i z każdej zrób pączki. Mój sposób to rozwałkowanie na długi prostokąt, nakładanie dżemu i wycinanie przy pomocy szklanki. W trakcie kiedy będą wyrastały mogą się pootwierać, ale wystarczy je na nowo podociskać.

      pączki z budyniem

      Smaż na rozgrzanym smalcu. (Uwaga smalec powinien być rozgrzany tak, aby wrzucony do niego kawałek ciasta natychmiast wypłynął na wierzch).

      Wrzucaj kolejno pączki do tłuszczu górą do dołu (biorąc pod uwagę to jak wcześniej wyrastały). Piecz około 1 do 1,5 minuty z jednej strony i 1 minuty z drugiej. Kładź na talerzyku z papierem do odcieknięcia z tłuszczu.

      Przełóż do misy i posypuj cukrem pudrem.

      Smacznego!

      pączek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 stycznia 2012 13:44
  • niedziela, 08 stycznia 2012
    • Pączki

      Wczoraj pomyślałam, że z racji obecnego karnawału warto by zrobić coś innego niż dotychczasowe ciasta z masami makiem i orzechami. Pączki wydawały się idealnym pomysłem. Problem w tym że nigdy wcześniej ich nie robiłam - pomagałam ale nigdy sama nie wykonywałam. Odważyłam się i ... były wspaniałe. Wyszło około 35 dosyć dużych pączków, z czego w chwili obecnej zostało ...5 . Polecam ten przepis, gdyż pączki są smaczne i delikatne. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej mamy.

      pączki

      Składniki:

      50 g drożdży

      80 g cukru

      750 g mąki (plus ok. 150 g do podsypywania)

      250 ml ciepłego mleka

      4 żółtka

      3 jaja

      150 g masła rozpuszczonego i przestudzonego

      skórka z jednej cytryny

      pół łyżeczki soli

      1 kg smalcu

      marmolada różana (ja przemieszałam z dwoma łyżkami dżemu truskawkowego aby nie była za twarda)

      cukier puder do posypania

       

      Z drożdży, połowy szklanki mleka i łyżki cukru przygotuj rozczyn i odstaw do wyrośnięcia.

      Żółtka, 3 jaja i pozostały cukier utrzyj. Następnie wsyp do jaj mąkę, rozczyn skórkę cytrynową

      i podlewaj mlekiem. Wyrabiaj ciasto aż do połączenia składników. Następnie wlewaj masło i wyrabiaj tak długo aż zacznie odchodzić od ścianek i ręki. Możesz podsypywać w tym czasie mąką. Wyrabiaj intensywnie napełniając ciasto powietrzem. Kiedy ciasto już jest gładkie i błyszczące odstaw je do wyrośnięcia pod przykryciem ze ściereczki.

      Następnie podziel ciasto na 4 części. Każdą z części rozwałkuj mniej więcej w prostokąt i nakładaj łyżeczką marmoladę. Przykryj  ciastem dociskając i wykrawaj szklanką pączki. Odstaw pączki do wyrośnięcia. Po dziesięciu minutach obróć je na drugi bok.

      W szerokim garnku rozgrzej smalec. Smalec powinien być tak rozgrzany aby wrzucony kawałek ciasta natychmiast wypłynął do góry.

      Pączki wkładaj do rozgrzanego tłuszczu górą do dołu. Piecz je 1,5 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej. Wykładaj na talerz z papierem lub ręcznikiem kuchennym. Następnie przekładaj do innego naczynia i posyp cukrem pudrem.

      pączek domowy

      Uwaga!

      Niektóre z moich pączków szybciej łapały kolor stąd musiałam je częściej obracać, a z kolei inne smażyłam łącznie przez 3 minuty i 20 sekund.

      Smacznego!

      pączki

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 stycznia 2012 14:30
  • czwartek, 22 grudnia 2011
    • Paszteciki

      Paszteciki to smak wyjątkowy, a przepis na nie jest bardzo dobry. Jako, że były one na specjalną okazję wyszukałam specjalnego przepisu. I tak na stronie gotujmy.pl znalazłam bardzo dobry przepis na ciasto. Wyszło z niego około 42 pasztecików. Przepis możecie wykorzystać na Święta - będą doskonałym dodatkiem do barszczu czerwonego. Farsz do nich zrobiłam na wyczucie i proporcje na niego podam nieco później gdy powtórzę przepis. A powtórzę na pewno.

       

      Składniki na ciasto:

      3 szklanki mąki

      250g margaryny

      1 jajo

      40 g drożdży

      1/2 szkl. mleka

      łyżeczka cukru

      pół łyżeczki soli

       

      Wykonanie:

      Z mleka (letniego) drożdży, cukru i soli zrób rozczyn. Pozostaw go do wyrośnięcia. PO tym czasie wlej rozczyn do przesianej mąki, dodaj jajo oraz roztopioną i przestudzoną margarynę. Wyrób gładkie ciasto. Następnie odstaw w ciepłym miejscu tak wyrobione ciasto aż do wyrośnięcia. Po tym czasie znów wyrób ciasto i uformuj w kulę. Wyjmij wysoki garnek i nalej do niego zimną wodę. Do garnka z wodą włóż ciasto i poczekaj aż wypłynie do góry. Ciasto jest gotowe do wyrobienia pasztecików.

       

      Farsz:

      pieczarki

      mięso drobiowe (może być z rosołu, lub mielone [przesmażone)

      cebula

      oliwa

      czosnek

      jajo

      sól, pieprz

       

      Mięso zmiel. Pieczarki zetrzyj na grubej tarce i przesmaż na cebuli z czosnkiem. Dodaj do mięsa. Poczekaj aż przestygnie i dodaj jajo i dopraw do smaku.

      Uwaga! Nie podałam proporcji, gdyż farsz przygotowałam na oko.

       

      Dodatkowo

      jajo + 3 łyzki mleka (rozkłócone)

      sezam, czarnuszka ser żółty do posypania

      Wykonanie pasztecików:

      Ciasto rozwałkuj i pokrój w prostokąty nakładaj farsz i zwijaj tworząc pasztecik. Układaj na blasze zwinięciem do spodu. Posmaruj paszteciki rozmąconym jajem i posyp ziarnami lub serem.

      Piecz przez ok. 20-30 minut w temp. 190-200 stopni.

       

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 grudnia 2011 13:41