Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Przekąski, pasty, sosy

  • sobota, 30 czerwca 2012
    • Roladki tortilla wrap

      Moje wariacje na temat wrapów. Podaję je w formie krojonych w plastry kawałków danej roladki. Każda roladka jest wyjątkowa , bo każda z innymi składnikami. Nad każdą zastanawiam się czy dane składniki pasują czy nie. Poniższe proporcje są jedynie umownymi. To takie odzwierciedlenie listy zakupów. Tak na prawdę możecie zrezygnować z poszczególnych składników i zastąpić je innymi. Podstawą jest oczywiście tortilla pszenna.

      A teraz rekomendacja: każdy jest zaskoczony tortillami i zawartością. Wszystko zależy od waszej inwencji twórczej. Efekt - zaskakujący i pyszny:) Osobiście bardzo je lubię zwłaszcza te na ostro. Przepis dodaję do akcji.

       tortilla wrap

      Składniki:

      8 tortilli

      a do nich użyłam:

      2 serki "Bieluch" jeden czosnkowy a jeden zwykły z dodatkiem zmiażdżonego czosnku (mogą być zwykłe homogenizowane)

      1 serek kanapkowy o smaku ogórkowo - koperkowym

      250 g sera żółtego

      150 g salami

      200 g szynki drobiowej (może być każda inna)

      ogórki kiszone

      papryka marynowana

      sałata

      oscypek

      sos paprykowy

      keczup

      tabasco

       

      A oto propozycje łączenia:

      1. Salami tortilla wrap - serek homogenizowany z koperkiem i ogórkiem, salami, sos paprykowy, ogórek kiszony, oliwki, ser żółty

      wrap

      2. Morning spicy tortilla wrap - serek homogenizowany, ser żółty, papryka marynowana, sałata, szynka, tabasco

      tortilla wrap

      3. Mild shrimp attack - serek homogenizowany z czosnkiem, ser żółty, krewetki, ogórek kiszony, szynka

      tortilla wrap

      4. Salami tortilla with oscypek - serek homogenizowany z czosnkiem, oliwki, ogórek kiszony, salami, tabasco, oscypek, sałata

      wrao

       

      Tak przygotowane placki zwijamy w rulon dosyć ciasno.Zawijamy je w folię aluminiową, która była pod spodem każdej tortilli. W tym momencie warto każdą tortillę opisać markerem lub flamastrem po folii aby wiedzieć gdzie co mamy:)

      Roladki tortellini

      Schładzamy w lodówce przez noc. Na następny dzień kroimy w ukośne plastry i układamy na talerzu.

       

      Inne przetestowane propozycje:

      - A'la italiana - keczup, rukola, ser żółty, salami, szynka, oliwki czarne

      - Spicy buffalo  - serek homogenizowany paprykowy, szynka, pomidory suszone, bekon, tabasco

      - Village taste - serek ziarnisty z ziołami, szczypiorek, szynka, ser żółty, jajko gotowane, ogórek zwykły w plastrach, sól

      tortilla wrap

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki tortilla wrap”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 30 czerwca 2012 17:23
  • środa, 14 marca 2012
    • Śmierdzący serek

      Długo zastanawiałam się nad tym czy podać Wam taką nazwę potrawy jaką znam od małego, ale niektóre nazwy nie podlegają dyskusjom:)

      Wielu z Was na pewno obiła się o uszy Akcja Ekonomia Gastronomia. Uważam, że jest to jedna z lepszych akcji jakie odbywają się ostatnimi czasy, ponieważ dotyczy bardzo ważnego problemu. Każdy z nas wie jak marnuje się jedzenie na całym świecie. Do dzisiaj pamiętam jak pracując za granicą musieliśmy wyrzucać o godzinie 22 drożdżówki pieczone o 7 rano. Było to dla mnie o tyle szokujące, że były to całkiem dobre wypieki. U mnie w domu problem ten również istnieje, ale próbuje go niwelować w miarę możliwości. Jak? Oto moje propozycje:

      - Mrożę jedzenie - mięsa, warzywa, chleb po odmrożeniu na prawdę nie wiele tracą na swoim pierwotnym kształcie, smaku i przydatności

      - Przerabiam niedojedzone ziemniaki na knedle, leniwe pierogi czy farsz do pierogów.

      - Z wysuszonych bułek robię bułkę tartą, a z przesuszonego chleba tosty lub tosty francuskie (z dżemem - mniam:)

      - Resztki mięsa przerabiam na pasztet domowej roboty itd., a ser biały wykorzystuję tak jak poniżej!

      Moi drodzy warto również zastanowić się nad kompostem.  O tym jak go wykonać warto poczytać na przeróżnych stronach internetowych. Możecie również dokarmiać ptaszki lub inne zwierzęta. O innych sposobach ekonomicznego gospodarowania żywnością możecie również doczytać na stronie internetowej Ekonomia gastronomia

      śmierdzący serek

      A teraz o przepisie. Wielokrotnie pewnie wyrzucacie ser biały, który już dziwnie pachnie lub który ewidentnie się zepsuł. Oczywiście nie mówię tu o zepsuciu typu "zieloność":) Mówię jednak o takim etapie kiedy ser biały nie nadaje się już do spożycia tak jakbyśmy tego sobie życzyli. U mnie w domu i w domu mojej babci śmierdzący serek był doprawdy czymś niezwykłym choć miał i swoich przeciwników (mój tata) jak i zwolenników (reszta rodziny) to znikał w mgnieniu oka. Do dzisiaj pamiętam jak wujek chował po kawałku sera białego do pojemnika aby sobie "dojrzał". Nawet jakiś czas temu widziałam, że Asia Brodzik w swoim kuchennym programie robiła coś na podobieństwo tego. Polecam choćby dla spróbowania. Zjadamy go najczęściej na ciepło jako pasta do chleba, ale na zimno smakuje równie wybornie. Przepis oczywiście wędruje do akcji ekonomia gastronomia.

      śmierdzący serek

       

      Składniki (mała porcja):

      60 g sera białego (dojrzałego o charakterystycznym zapachu, bez pleśni!)

      2 jajka (użyłam 1 jajka i 2 białek, które zostały mi po ostatnim serniku)

      15 g masła

      łyżeczka kminku

      pół łyżeczki soli (do smaku)

       

      Rozgrzej masełko na patelni i wrzuć serek. Smaż na wolnym ogniu co chwilę mieszając aż ser się najpierw rozpuści a potem zacznie znów gęstnieć. Wtedy wbij jaja i energicznie mieszaj (możesz użyć trzepaczki). Dopraw szybko solą i kminkiem. Mieszaj aż serek z jajkami całkowicie się połączą i zetną. Jedz od razu na ciepło lub ponakładaj do foremek i wstaw do lodówki. Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Śmierdzący serek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 14 marca 2012 17:33
  • środa, 15 lutego 2012
    • Pieczarka faszerowana trzema serami na ostro

      Przystawka godna polecenia. Pieczarki faszerowane są na prawdę niezwykle smaczne a kiedy zrobimy je na ostro to mmm... 3 sery jakich użyłam nadają całości wspaniały smak. Danie jest aromatyczne i proste - idealne jako przystawka lub dodatek do dań mięsnych. Uwielbiam pieczarki a w takim wydaniu są bardzo dobre.

      pieczarki faszerowane

      Składniki (dla dwóch osób):

      4 pieczarki (dwie małe i dwie duże lub duże)

      100 g gorgonzoli

      2 łyżki parmezanu startego parmezanu (radzę zetrzeć samemu niż kupować starty wcześniej)

      30 g sera żółtego (np. gouda)

      1 mała chili lub 1/3 dużej chili

      oliwa i 3 ząbki czosnku

      Daszki pieczarek oddziel od nóżek. Zrób to delikatnie i dokładnie. Nóżki pokrój drobno w kosteczkę. Dodaj gorgonzolę i rozetrzyj pokrojoną pieczarkę. Następnie dodaj parmezan i pokrojoną w drobną kostkę goudę. Chili pokrój drobniutko usuwając przy tym ziarenka. Wszystkie składniki wymieszaj z gorgonzolą - możesz również doprawić solą, ale nie więcej niż pół łyżeczki gdyż sery są wystarczająco słone. Do farszu dodaj łyżkę oliwy i dobrze wymieszaj.

      Daszki pieczarek napakuj farszem tak aby farsz nie został. Ułóż pieczarki w naczyniu żaroodpornym polej z góry oliwa i wyciśnij czosnek na wierzch pieczarek. Ja wczoraj dodałam dwie łyżki białego wytrawnego wina, który parując w piekarniku nadał fajnego posmaku moim pieczarkom.

      pieczarki faszerowane

      Piecz pieczarki bez przykrycia ok. 30 minut w 170-200 stopniach. Co jakiś czas podlewaj powstałym sosem. Podawaj ciepłe. Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczarka faszerowana trzema serami na ostro”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 15 lutego 2012 08:14
  • środa, 04 stycznia 2012
    • Chrzan

      Idealny na każdą imprezę, na wyjazd w gości, do karkówki i do pieczeni, do szyneczki i na kanapkę, na Boże Narodzenie i Wielkanoc - na każdą okazję. Chrzanik jaki robimy w moim domu od lat.

       

      Składniki:

      200 g tartego chrzanu (w słoiczku)

      4 jaja

      majonez, śmietana, musztarda chrzanowa

      sól

      Zetrzyj ugotowane na twardo jaja na drobnej tarce. Wymieszaj z chrzanem dodaj 1,5 łyżki majonezu i tyle samo śmietany. Dodaj łyżeczkę musztardy chrzanowej i dopraw solą do smaku. Ilość majonezu i śmietany możemy również zmniejszyć lub zwiększyć według uznania. Warto aby chrzan odleżał w słoiku lub misce przez noc - wtedy się lekko przeżre i lepiej smakuje.

      Uwaga!

      Czasem robię (na specjalne życzenie) chrzanik a'la hu-hu. Dodaję wtedy około 100 g tartego chrzaniku więcej. Jest wtedy ostrzejszy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 04 stycznia 2012 14:09