Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Z owocami

  • sobota, 22 września 2012
    • Ciasto malinowo-kokosowe

      Bardzo dobre ciasto:) Szukałam jakiegoś ciasta z malinami i znalazłam takie oto pyszne ciacho na kruchym czekoladowym spodzie, masą kokosowo- śmietanową i pysznymi malinami. Sezon malinowy trwa, a ja uwielbiam te owoce. Opcja ta jest o tyle ciekawa że świetnie wkomponowane kwaskowate owoce są na prawdę znakomitym dopełnieniem całego ciasta :) Polecam jako propozycja na niedzielę:D

      Przepis zaczerpnęłam z tej strony.

       malinowe ciasto z kokosem

      Składniki:

      3 szklanki mąki

      250 g margaryny

      pół szklanki cukru

      4 żółtka

      2 łyżki kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      4 białka

      szklanka cukru

      budyń śmietankowy

      łyżka skrobi ziemniaczanej

      100 g wiórków kokosowych

      500 ml śmietany 18%

      3 szklanki malin

       

      Margarynę przesiekaj z mąką, dodaj kakao, cukier i proszek do pieczenia (można to zrobić w malakserze). Dodaj żółtka i zagnieć ciasto (gdyby było zbyt kruche można poratować się łyżką śmietany). Ciasto podziel na dwie części, z których jedna będzie niewiele większa. Mniejszą część włóż do zamrażarki. Drugą częścią wyłóż dno i boki formy , a następnie zapiecz przez 15 minut w piekarniku w 180 stopniach.

       

      Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodaj następnie śmietanę i zamieszaj. Następnie wsyp wiórki, budyń i skrobię. Wymieszaj dokładnie ale delikatnie. Wylej masę na podpieczony spód. Następnie wyłóż maliny na powierzchni masy kokosowej. Na koniec zetrzyj zamrożone ciasto i piecz w 180 stopniach. Mi wystarczyła 1 h, trzeba po prostu zachować czujność:D

      malinowe ciasto z kokosem

      Ciasto jest pyszne jeszcze na ciepło. Na zimno z kolei warto je dodatkowo schłodzić.

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 22 września 2012 09:55
  • poniedziałek, 11 czerwca 2012
    • Ciasto z truskawkami i kruszonką

      To ciasto jest wspaniałe - proste ale pyszne. Sezon truskawkowy w pełni a kiedy przepis pojawił się w Kwestii Smaku to postanowiłam go zrobić. Wszyscy zachwalali i okazało się że na prawdę słusznie. Ciacho robione w sobotę nie doczekało niedzieli, a dzisiaj powtórka tym razem z większą ilością truskawek.

      ciasto z truskawkami i kruszonką


      Składniki:

      200 g masła

      4 jaja

      200 g cukru pudru

      250 g mąki pszennej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      650 g truskawek (więcej nie miałam a w oryginale jest aż 800 i nie wiadomo gdzie to upchać:)

       

      Masło utrzeć na biało i dodawać porcjami cukier puder. Miksować około 8 minut. Następnie wbijać po jednym jajku i miksować po każdym dodaniu ok. 3 minut. Po tym czasie przesianą mąkę dodawać stopniowo i wmieszać mikserem w masę tylko do czasu połączenia się składników. Dodaj również proszek do pieczenia.

      ciasto z truskawkami i kruszonką

      Na przygotowaną formę wylej ciasto i ułóż na nim truskawki. Posyp kruszonką:

      50 g masła

      100 g mąki

      łyżka cukru wanilinowego

      łyżka cukru

       ciasto z truskawkami i kruszonką

      Kruszonkę rozcieraj palcami, aż zrobią się sypkie grudki.

       

      Ciasto piecz w temp. 180 stopni krócej niż 1 h. Sugerowano w opiniach aby trzymać ciasto ok. 70 minut, moje "siedziało" w piekarniku zaledwie 45 min i przypiekło się od spodu. Kwestia piekarnika. Życzę smacznego:)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z truskawkami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 czerwca 2012 16:28
  • czwartek, 07 czerwca 2012
    • Ciasto z truskawkami i kremem

      To już chyba taka truskawkowa tradycja - biszkopt, krem i truskawki oblane galaretką. Zaczynam truskawkowy sezon dosyć późno, ale mam nadzieję go nadrobić. Oczywiście nie jest to pierwsze truskawkowe ciacho, ale pierwsze na blogu. Wykorzystałam inny nieco przepis na biszkopt i chociaż był smaczny to jednak za twardy jak na to delikatne ciasto. Dlatego polecam Wam zajrzeć tutaj. Nie mniej jednak przepisu polecać nie trzeba bo na pewno każdy go zna, ale zachęcam do spróbowania mojej wersji.

      ciasto truskawkowe

      Składniki na biszkopt:

      4 jajka (osobno żółtko i białko)

      szczypta soli

      6 łyżek cukru

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      łyżka oleju

      4 łyżki mąki

      4 łyżki mąki ziemniaczanej

       

      Białka ubij z solą. Dodawaj porcjami cukier, a następnie żółtka. Następnie wsyp mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dolej oleju i wymieszaj. Nałóż do przygotowanej wcześniej formy i upiecz w temp. 165 stopni do suchego patyczka.

       

      Krem:

      pół litra mleka

       łyżki mąki pszennej

      jeden budyń waniliowy lub śmietankowy

      2 łyżki cukru

      16 g cukru waniliowego

      1 masło

       

      Odlej pół szklanki mleka i wsyp mąkę i budyń - dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj z cukrami i wlej do niego wcześniej przygotowane mleko z mąkami. Ugotuj budyń i odstaw do ostygnięcia. Możesz przykryć folią aby nie powstała skórka.

      Masło wyciągnij wcześniej z lodówki. Ubij mikserem do białości i dodawaj porcjami budyń. Formę, w której upieczono biszkopt wyłóż folią spożywczą i włóż tam z powrotem biszkopt. Następnie wyłóż na biszkopt masę budyniową.

      placek truskawkowy

      Wykończenie:

      ok. 300 g truskawek umytych i odszypułkowanych, pokrojonych w małe kawałki

      2 galaretki truskawkowe*

       

      Galaretki przygotuj zmniejszając ilość wody z pól litra do 400 ml. Odstaw do lekkiego stężenia. Na ciasto z kremem wyłóż truskawki równomiernie, dociskając do masy. Następnie wylej tężejącą galaretkę na wierzch i pozostaw do stężenia (najlepiej w lodówce).

      placek truskawkowy

      Smacznego!

      * ja niestety miałam jak widać tylko jedną galaretkę, ale dwie galaretki rozłożą się o wiele lepiej.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 czerwca 2012 14:55
  • poniedziałek, 04 czerwca 2012
    • Ciasto z rabarbarem

      Moje pierwsze ciasto z rabarbarem. Nie porywałam się na super skomplikowaną wersję ponieważ nie znam rabarbaru i nie wiedziałam czego mogę się po nim spodziewać:D Jednakże wyszło wspaniale i w jeden wieczór ciasto zniknęło do końca. Na prawdę było smaczne i przypominało smak dzieciństwa. Rozważam nawet możliwość zasadzenia rabarbaru. Proste ciasto w sam raz dla rabarbarowych nowicjuszy:D Kolejna wersja będzie nieco trudniejsza:D Smacznego:) Przepis zaczerpnęłam z tej strony.

      ciasto z rabarbarem

      Składniki:

      4 jaja (oddzielnie białka i żółtka)

      3/4 szkl. cukru

      pół szklanki oleju

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1,5 szkl. mąki pszennej

      aromat waniliowy

      550 g rabarbaru (waga gotowego rabarbaru)

       

      Przygotuj rabarbar: obierz rabarbar z wierzchniej skórki i odetnij końce. Następnie pokrój w drobne kawałki długości około 2 cm.

      Ubij białka ze szczyptą soli na puch. Dodaj cukier a następnie żółtka. Następnie wlej olej i zmiksuj lekko. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Wyłóż ciasto do formy. Rabarbar wysyp na ciasto równomiernie. Piecz ciasto w temp. 175 stopni przez około 40 minut. Smacznego!

      ciasto z rabarbarem

      ciasto z rabarbarem

      przepis wędruje do :

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 czerwca 2012 08:48
  • czwartek, 08 marca 2012
    • Korzenna sałatka owocowa

      A może coś super zdrowego i ciekawego? Otóż korzenna sałatka owocowa spełni Wasze oczekiwania w tym zakresie. Ciekawa kompozycja owoców dopełniona delikatnym jogurtem naturalnym z ostrym akcentem imbiru i cynamonu - to jest właśnie to. Musze przyznać, że zaskoczył mnie efekt końcowy mojej kompozycji smaków. Warto od czasu do czasu raczyć swoje podniebienia czymś prostym a zarazem wyjątkowym. Polecam!

      imbirowa sałatka owocowa

      Składniki:

      100 g gruszki (obranej i pokrojonej drobno)

      60 g winogron białych bezpestkowych (pokrojonych na pół)

      1 mandarynka (obierz, rozdziel plasterki i każdy przekrój na pół)

      2 suszone figi (pokrojone drobniutko)

      2 łyżki jogurtu naturalnego lub 75 g

      mały kawałek świeżego imbiru (mieszczący się na jednej łyżeczce)

      pół łyżeczki cynamonu

      kawa sałatka owocowa

      sałatka owocowa

       

       

      Składniki włóż do jednej miseczki i zetrzyj na wierzch imbir (na małych oczkach). Następnie wylej jogurt i posyp cynamonem. Smacznego:)

      imbirowa sałatka owocowa

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 marca 2012 17:00
  • wtorek, 14 lutego 2012
    • Szarlotka awaryjna

      Zabrakło nam na niedzielę czegoś słodkiego, a od kiedy prowadzę bloga zdarza się to bardzo wyjątkowo. Nie było to oczywiście celowe działanie, gdyż w założeniu croissanty pieczone w piątek miały przetrwać weekend. No ale cóż czasem tak bywa, że gdy coś upieczemy niespodziewanie znika wszystko. Jabłek ci u nas dostatek toteż strzał padł na szarlotkę. Nazwałam ją awaryjną, gdyż jest uproszczoną wersją szarlotek jakie robiłam do tej pory. Smaczna i prosta!

      szarlotka

      Składniki na ciasto:

      400 g mąki

      3 żółtka

      masło (200 g)

      16 g cukru waniliowego

      2 łyżki cukru

      łyżka śmietany

       

      Mąkę posiekaj z masłem i cukrami. Zagnieć ciasto dodając pozostałe składniki. Wstaw do lodówki na czas przygotowania jabłek.

      Ponadto:

      4 duże jabłka obrane i pokrojone w drobne plastry

      1,5 łyżki cukru

      2 łyżeczki cynamonu

       

      3 białka

      łyżka budyniu śmietankowego

      2 łyżki cukru

       szarlotka

      Ciasto podziel na pół i rozwałkuj jedną z nich. Wyściel spód formy ciastem i wyłóż jabłka. Jabłka obsyp cukrem i cynamonem. Ubij białka z cukrami na sztywno oraz dodaj budyń. Następnie wyłóż pianę z białek na jabłka. Rozwałkuj pozostałą część ciasta i przykryj pianę. Możesz również zetrzeć drugą połowę ciasta, ale wcześniej wstaw ciasto do zamrażalnika na 30 minut.

      Ciasto piecz przez około 40-50 minut  w temperaturze 180 stopni. Ja piekłam do zarumienienia góry na obu grzałkach. Później przełączyłam na dolną grzałkę i dopiekałam spód ciasta.

      szarlotka

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lutego 2012 07:27
  • piątek, 02 grudnia 2011
    • Szarlotka z budyniem

      Ciasto z budyniem i jabłkami chodziło za mna od dawna. Chyba dlatego, że zbyt wielu fanów można znaleźć na różnych blogach. Zainspirowana przepisami słodkich impresji i ekspresji kulinarnych dotarłam do przepisu Dorotuś. Pozmieniałam nieco proporcje i oto co wyszło - wspaniała delikatna szarlotka.

      szarlotka z budyniem

      Składniki na ciasto:

      pół kilograma mąki

      masło (200 g)

      pół szklanki cukru pudru

      pół szklanki śmietany (18%)

      łyżeczka proszku do pieczenia

      2 jajka

       

      Składniki zagnieć i podziel na dwie części ciasto. Włóż je do lodówki.

      Ja w celu ułatwienia sobie życia, siekam masło z mąką i cukrem w malakserze. Nastepnie wysypuję do miski i zagniatam ciasto z pozostałymi składnikami.

      Ponadto:

      kilogram jabłek

      2 łyżeczki cynamonu

      2 budynie śmietankowe (w oryginale waniliowe)

      4 łyżeczki cukru

      750 ml mleka

      kilka łyżek bułki tartej

       

      Jabłka umyj i obierz. Pokrój je w talarki i zasyp cynamonem. Rozwałkuj połowę ciasta i wyłóż formę. Ponakłuwaj i podsyp bułką tartą. Wyłóż jabłka na wierzch. ugotuj budynie z cukrem i jeszcze gorący wylej na jabłka. Wszytko przykryj rozwałkowaną drugą połową ciasta. Ponakłuwaj widelcem.

      szarlotka

      Następnie piecz w temperaturze 180-200 stopni. Ja piekłam około 50 minut aby uchronić się przed niedopieczonym spodem. Co chwilę też zmieniałam grzałkę w piekarniku. Polecam !

      szarlotka z budyniem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      piątek, 02 grudnia 2011 13:44