Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Ciastka i ciasteczka

  • sobota, 30 czerwca 2012
    • Babeczki karmelowe

      Specjalna okazja nadeszła to i babeczki czas przyszło zrobić:) trzeba poświęcić dużo czasu ale efekt wart zachodu. Pyszne kruche ciasteczko z masą karmelową i nietypowym środkiem. Udekorować można dowolnie, tak jak lubimy. Przepis na same babeczki, którym się inspirowałam w dużej mierze, możecie znaleźć tutaj .  Dokonałam jednak wielu modyfikacji :) Zapraszam:)

      babeczki karmelowe

      Składniki na ciasteczka (ok. 60 sztuk):

      400 g mąki

      200 g masła

      3 łyżki cukru pudru

      żółtko

      32 g cukru wanilinowego

      6 łyżek śmietany (18%)

       

      Masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem (można w malakserze). Zagnieć ciasto dodając do posiekanej mąki żółtko i śmietanę. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez ok. 2 h. Następnie należy wylepiać ciastem foremki. Piecz je w temperaturze 200 stopni aż do zarumienienia. Po wyciągnięciu pozostaw do ostygnięcia.

      babeczki kruche

      Nadzienie:

      100 g masła

      puszka masy kajmakowej

      dżem, wiśnie, czekośliwka

      galaretka owocowa

      wiórki kokosowe

       

      Masło utrzyj na puch i powoli dodawaj masy kajmakowej. Wstaw masę do lodówki. Galaretkę ugotuj zmniejszając wodę z 0,5 litra do 3/4 szklanki. Wiórki upraż na patelni na złoty kolor.

      Przygotowanie babeczek:

      Na spód dodawaj konfitury, wiśni lub czekośliwki. Następnie masę kajmakową. Na koniec obsyp wiórkami i drobno pokrojoną galaretką. Odstaw babeczki na noc do lodówki aby lekko zmiękły.

      babeczki karmelowe

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 30 czerwca 2012 13:09
  • niedziela, 05 lutego 2012
    • Rurki z kremem

      Rurki z kremem to rozpusta niesamowita:) Pyszny krem rozpływa się niemal w ustach. Gdyby tylko nie ta ilość kalorii... Ale usprawiedliwienie jest - mróz, zima i ferie, a dzieci w trakcie ferii rozpieszczać trzeba. Kupiłam ostatnio foremki do rurek i jakże by tu ich nie wypróbować skoro mamy karnawał. Nie znam osób, które nie lubiłyby tego typu łakoci.

      rurki z kremem

      Składniki na rurki (ok. 50 sztuk)

      Pół kilograma mąki

      200 g masła

      300 g śmietany

      2 łyżki cukru wanilinowego

       

      Zagnieć składniki na ciasto. Podziel na 4 lub 3 części i rozwałkuj. Potnij w paski i nawijaj na rurki idąc od węższej strony ku szerszej. Nawijaj ciasto tak aby nachodziło na poprzednią warstwę. Piecz rurki w temperaturze 170-190 stopni przez około 15-20 minut (aż się zezłocą). Wykładaj do wystygnięcia.

      Składniki na krem:

      3 szklanki mleka

      pół szklanki cukru

      32 g cukru waniliowego (dałam łyżeczkę mniej)

      3 jaja

      4 łyżki mąki pszennej

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      budyń śmietankowy

      150 g masła

      2,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Jaja, mąki, budyń utrzyj na gładką masę i wlej do gotującego się mleka. Masa niemal od razu zgęstnieje, ale radzę ją jeszcze potrzymać na ogniu aby nie była surowa. Odstaw do wystudzenia. Utrzyj masło do białości i dodawaj porcjami wystudzony budyń. Uwaga! budyń jest bardzo gęsty i na takim mi zależało. Jeśli wolisz nieco rzadszy radzę pozmniejszać porcje mąki lub zrezygnować z budyniu.

      rurki z kremem

      Rękawem cukierniczym nabijaj rurki kremem. Możesz na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 lutego 2012 01:05
  • niedziela, 06 listopada 2011