Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Serniki

  • czwartek, 12 kwietnia 2012
    • Sernik krakowski

      Najlepszy sernik jaki robię dosyć często. Ciężki, aromatyczny z bakaliami i kratką. Polski tradycyjny sernik to właśnie sernik krakowski. Sernik ten robiły nam babcie i mamy od dawien dawna. Jednakże jak to bywa z tak doświadczonymi gospodyniami, wszystko szło "na oko". Ten przepis pochodzi ze strony Moich wypieków, ale ja nie polewam go dodatkowo  lukrem, ponieważ tak smakuje nam najbardziej. Szczerze polecam ten sernik - jest na prawdę pyszny!

       sernik krakowski

      Składniki na spód kruchy:

      250 g mąki

      100 g cukru pudru

      125 g masła

      8 g cukru waniliowego

      1 jajko

      Składniki zagnieć i uformuj ciasto, po czym włóż je do lodówki na ok. godzinę. Z ciasta odkrój ok. 1/3 i odłóż z powrotem do lodówki. Większą część rozwałkuj i wyłóż formę. Nakłuj widelcem i podpiecz w temperaturze 175°C przez ok. 10- 15 minut.

      Składniki na masę serową:

      1 kg twarogu (u mnie półtłusty)

      8 jajek

      100 g miękkiego masła

      250 g cukru

      ziarenka wanilii (w oryginale 3 łyżki cukru wanilinowego)

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      bakalie

      ulubiony aromat

      żółtko do posmarowania pasków, ciasta

      Uwaga: jeżeli chcecie sernik posmarować lukrem nie wyrzucajcie białka- możecie z niego zrobić lukier!

       

      Twaróg zmiel dwukrotnie. Masło, 200 g cukru i wanilię utrzyj w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawaj po 1 żółtku i części twarogu. Wszystkie składniki połącz n puszystą masę. Białka ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier. Pianę wmieszaj do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami i aromatem. na podpieczony spód wyłóż masę serową. Wyjmij pozostałą część ciasta z lodówki i potnij na paski, a następnie układaj na masie serowej. Posmaruj paski żółtkiem bardzo starannie. Piecz około godzinę w temp. 160-170 stopni.

      sernik krakowski

      sernik krakowski

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 kwietnia 2012 20:16
  • niedziela, 11 marca 2012
    • Sernik na spodzie piernikowym

      Delikatny, mokry, puszysty sernik, idealny na niedzielne popołudnie. Sernik piernikowy to opcja pojawiająca się dosyć często po świętach Bożego Narodzenia. I choć już sporo czasu upłynęło i nadchodzą święta Wielkanocne to jednak chciałam wypróbować tego połączenia smaków. Ogromne znaczenie ma fakt, iż zostało mi dużo kawałków piernika po domku z piernika, który stał nietknięty pod przykryciem. W końcu ktoś zaczął odrywać po kawałku dachu, podłogi i komina, więc postanowiłam go udostępnić tym których zapach domku nęcił. Jednakże zabrałam niewielką część tych odłamków, aby wykonać spód do sernika i oto co wyszło.

      piernikowy sernik

      Składniki na spód:

      200 g twardych pierniczków (ciastek lub kawałków z domku do piernika)

      80 g masła

      łyżka miodu

       

      Masło, pierniki i miód umieścić w malakserze i zmiel na jednolita masę. Wyłóż kruszonką spód okrągłej blaszki.

      sernik z piernikiem

      Składniki na sernik:

      1 kg serka mielonego do serników (mój był dosyć rzadki)

      6 jaj (oddzielić żółtka od białek)

      100 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)

      160 g cukru pudru

      2 łyżki mąki

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      łyżeczka aromatu waniliowego

      pół łyżeczki proszku do pieczenia

       

      Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj stopniowo masło i również ucieraj na puszysto. Następnie dodaj twaróg i wymieszaj szpatułką z żółtkami. Wsyp obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszaj, aby nie pozostały grudki. W osobnym naczyniu ubij dwa białka na sztywno. Dodaj do masy wraz z aromatem i delikatnie wmieszaj. Masę serową wylej na piernikowy spód i piecz w temperaturze 175 stopni przez około 1 godzinę. Gdy góra już uzyska odpowiedni kolor zmień grzałkę na dolną. po upieczeniu ostudzaj sernik w lekko uchylonym piekarniku.

      sernik z piernikowym spodem

      Lukier:

      1 białko

      3/4 szklanki cukru pudru

      Składniki utrzyj na jednolitą masę i wylej na przestudzony sernik. Pozostaw do zaschnięcia.

      piernikowy sernik

      Uwaga! Piernikowy spód robiłam w ten sposób, gdyż miałam dostęp do domku z piernika, ale równie dobrze możecie go wykonać z ciasteczek typu digestive oraz dodając przyprawy do piernika. Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na spodzie piernikowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 marca 2012 15:47
  • środa, 04 stycznia 2012
    • Sernik wykwintny.

      Sernik ten jest delikatny i pachnący. Lubię serniki tego rodzaju - z bakaliami i ciężkie. Długo zastanawiałam się jaki sernik będzie odpowiedni na tegoroczne święta i stwierdziłam że jeden z najbardziej klasycznych to będzie to. Nie zawiodłam się, chociaż muszę przyznać, że gdy będę piekła go powtórnie to pominę kaszę manną lub zastąpię jeszcze jednym opakowaniem budyniu - nikt oprócz mnie nie wyczuł kaszki w serniku ale nikt też nie wiedział że go dodałam. Jednakże wypiek powtórzę na pewno bo jest tego po prostu wart. Przepis pochodzi ze strony http://mojewypieki.blox.pl

       

      sernik tradycyjny

      Składniki:

      Pół kilograma sera tłustego

      90 dg sera półtłustego

      250 g masła

      200 g cukru pudru

      200 g cukru zwykłego

      10 jaj osobno żółtka i białka

      6 łyżek kaszy manny

      1 opakowanie budyniu śmietankowego

      1 szklanka kremówki (36%)

      ziarenka z 1 wanilii

      łyżeczka aromatu waniliowego

      bakalie ( u mnie rodzynki, skórka pomarańczowa i cytrynowa)

       

      Przemiel ser przez praskę. Ja zmieliłam ser w maszynce do mięsa.

      ser zmielony

      Następnie masło utrzyj do białości i dodawaj zmielony twaróg. W osobnej misce ucieraj żółtka do białości z cukrem (pudrem i zwykłym). Połąćz z masą serową. Do masy serowej dodaj składniki sypkie i wmieszaj. W osobnej misce ubij kremówkę, a w jeszcze innej białka. Najlepiej w tej kolejności gdyż białka szybciej opadają niż kremówka. Delikatnie wmieszaj do masy serowej białka i kremówkę. Na końcu wmieszaj bakalie.

      Przygotuj formę. Ja swoją wyłożyłam pięcioma wcześniej zbieranymi opakowaniami po masłach i obsypałam startymi biszkoptami. Wylej masę na blachę. Piecz w temp. 170 stopni przez około godzinę. Schładzaj w piekarniku , a gdy już całkiem ostygnie wstaw do lodówki. Udekoruj według uznania.

      Smacznego!

      sernik tradycyjny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 04 stycznia 2012 11:31
  • niedziela, 06 listopada 2011