Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Wpisy

  • piątek, 27 stycznia 2012
    • Pierogi ruskie

      Danie standardowe "copiątkowe" . Znakomity farsz i dobre ciasto czyli tradycyjne pierogi ruskie. Przedstawiam Wam przepis, który w moim domu gości od zawsze. Piątek bez pierogów to nie piątek!

      pierogi ruskie

       

      Składniki na ciasto:

      420 g mąki (+/-)

      jajo

      250 ml wody ciepłej

      1 łyżka oliwy

      1,5 łyżeczki soli

       

      Wszystkie składniki zagnieć i uformuj kulę. Ja swoje ciasto robię w maszynie do pieczenia chleba, ponieważ jest gładsze i lepiej wyrobione. Dobrze jest dać ciastu odpocząć przez ok. pół h.

       

      Farsz:

      650 g ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie i przetartych przez praskę.

      2 średnie cebule lub 1 duża

      łyżka masła

      200 g sera twarogowego białego (użyłam półtłustego)

      sól, pieprz

      1/2 łyżki pieprzu ziołowego

       

      Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Usmaż ją na łyżce masła aż do zarumienienia. Do ziemniaków (przestudzonych) dodaj cebulkę, ser i dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Połącz wszystko lub ubij tłuczkiem do ziemniaków.

      Wykonanie:

      Pierogi zrób wg najlepszego dla Ciebie sposobu. Ja z ciasta urywam po kawałku tworząc kulki tej samej wielkości. Następnie rozwałkowuję i nakładam farsz. Zlepiaj boki mocno aby w trakcie gotowania nie otworzyły się. Gotuj w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Po wypłynięciu poczekaj 2 minuty i wyciągnij z wrzątku.

      pierogi ruskie

       

      Swoje pierogi ruskie zawsze podaję ze smażoną śmietaną. Smakują wspaniale również ze śmietaną, kefirem, czy kwaśnym mlekiem.

      Smażona śmietana:

      2 łyżki masła

      2 łyżki śmietany (18%)

      Smacznego!

      pierogi ruskie

       

      Rozgrzej na małej patelni masło. Wlej śmietanę i upraż na sypko.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2012 23:28
  • czwartek, 26 stycznia 2012
    • Kurczak w szpinakowej kołderce

      Szpinak to jest to do czego długo namawiać mnie nie trzeba. Szpinak odkrywam ciągle na nowo jako farsz do pierogów, jako składnik pizzy, w końcu jako sos makaronowy. Dzisiaj akompaniował z soczystym kurczakiem i uwierzcie stworzyli naprawdę zgrany duet:) Wypróbujcie koniecznie. A już niedługo kolejne przepisy ze szpinakiem w roli głównej.

      kurczak ze szpinakiem

      Składniki na dwie porcje:

      265 g piersi z kurczaka

      150 g szpinaku mrożonego (liście)

      4 ząbki czosnku

      2 łyżki jogurtu naturalnego

      łyżka starego parmezanu lub grana padano (można pominąć)

      oliwa z oliwek (około 2 łyżek)

      gałka muszkatołowa (pół łyżeczki)

       

      Pierś z kurczaka pokrój na dosyć grube kawałki. Rozgrzej oliwę i wsyp obrane i posiekane ząbki czosnku. Zeszklij lekko i dodaj kurczaka. Przewróć kurczaka i dodaj szpinak. Podlej dwoma łyżkami wody i przykryj pokrywką. Duś aż szpinak straci wodę, a kurczak będzie podpieczony. Następnie dodaj jogurt naturalny i przemieszaj ze szpinakiem. Dopraw solą i gałką muszkatołową, a na koniec dodaj starty parmezan.

      szpinak z kurczakiem

      Ja swoje danie wzbogaciłam o kaszę jaglaną, ale równie dobrze smakuje z ryżem białym lub brązowym albo z kaszą kuskus. Na wierzchu posypałam odrobiną grana padano.

      Smacznego!

      kurczak ze szpinakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 stycznia 2012 17:16
    • Makaron z pomidorami i parmezanem

      Tradycyjny makaronik "prawie po włosku" i choć prawie robi wielką różnicę to danie jest wyśmienite. Robię go często zwłaszcza w okresie wiosennym i letnim kiedy mam dostęp do świeżej, pachnącej bazylii i pomidorów szklarniowych. Jednakże zimą smakuje również wyśmienicie, a z dodatkiem prawdziwego grana padano tworzy iście włoski przysmak. Polecam wszystkim "makaronomaniakom":)

      makaron makaron

      Składniki:

      300 g makaronu spaghetti

      650 ml pomidorów z puszki ( ja użyłam pomidorów z 0,5 l słoika, które przygotowane były jeszcze latem)

      4 ząbki czosnku

      4 łyżki oliwy

      sól

      łyżeczka bazylii

      parmezan, grana padano lub inny twardy ser (jeśli nie macie tych serów zetrzyj na małych oczkach jakikolwiek ser)

      makaronmakaronmakaron

      Wykonanie:

      Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie. Możesz dodać łyżkę oliwy aby makaron się nie sklejał.

      Obierz ząbki czosnku. Przekrój je wzdłuż i usuń zielone środki (nadają goryczki potrawom). W garnku rozgrzej oliwę wciśnij do niego czosnek i przemieszaj. Czosnek powinien się lekko zarumienić, spalony zmienia całkowicie smak potrawy. Wlej pomidory do czosnku i mieszaj. Gotuj sos tak aby woda parowała, wtedy będzie nieco gęstszy. Na koniec dopraw solą i bazylią suszoną.

      Nakładaj makaron na talerze, a następnie wylewaj sos na środek. Zetrzyj ser na wierzch.

      makaron

      Gotowe!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 stycznia 2012 09:51
  • środa, 25 stycznia 2012
    • Racuchy

      Racuchy bardzo puszyste i takie jakie robię od zawsze... Tym razem zrobiłam je z jabłkami ale również bez nich są wspaniałe ... a jeszcze z dodatkiem syropu klonowego...mniam !

      racuchy

       

      Składniki:

      Pół kilograma mąki

      50 g drożdży świeżych

      350 ml mleka (ciepłe)

      2 łyżki cukru

      pół łyżeczki soli

      2 łyżki oleju

      350 g jabłek (obranych i pokrojonych na drobne kawałki, lub starte na grubych oczkach)

      1 łyżeczka cynamonu

      olej lub masło klarowane do smażenia

       

      Do mleka rozkrusz drożdże i zasyp solą i cukrem. Roztrzep rozczyn i odstaw na chwilę do wyrośnięcia. Następnie dodaj mąkę jajo i olej i zamieszaj ciasto. Powinno być dużo gęstsze od ciasta naleśnikowego. Następnie dodaj cynamon i jabłka. Odczekaj chwile aż ciasto nieco urośnie. Rozgrzej patelnię i piecz racuchy na tłuszczu. Przewracaj z obu stron aż się dobrze zarumienią. Odłóż upieczone na talerz i posyp np. cukrem pudrem przemieszanym z cynamonem bądź samym cukrem pudrem.

      racuchy racuchy

      Racuchy  z tego przepisu są niezwykle puszyste i smaczne! Polecam - idealne na karnawał w środku tygodnia:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 25 stycznia 2012 11:26
  • wtorek, 24 stycznia 2012
    • Oponki

      Bardzo tradycyjne, bardzo smaczne, bardzo proste. Przygotowuje się je również bardzo szybko. Przepis tradycyjny oparty na masie serowej, robiony najczęściej przez mamę. Tym razem zrobiłam go ja.

      oponki

       

      Składniki:

      pół kg sera półtłustego

      100 g margaryny

      600 g mąki

      4 łyżki cukru pudru

      4 jaja

      łyżeczka sody oczyszczonej

      łyżka octu

      2 łyżki cukru wanilinowego

      1 litr tłuszczu (może być smalec)

      + cukier puder do posypywania

       

      Ser zmiel z rozpuszczoną i przestudzoną margaryną. Utrzyj jaja z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodaj do jaj masę serową i wymieszaj. Następnie dodaj łyżkę octu i ponownie lekko przemieszaj. Wsyp mąkę i sodę i wyrabiaj ciasto. Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj. Wycinaj dużą szklanką koła a w środku kół małe oczka (najlepiej użyj kieliszka).  Smaż na rozgrzanym tłuszczu (próba gorąca: kawałek ciasta po wrzuceniu powinien od razu wypłynąć) aż do zarumienienia z obu stron. Posypuj cukrem pudrem. Gotowe!

      oponki oponki

       

      Z podanych składników wyszło mi około 55 oponek.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 stycznia 2012 14:43
  • poniedziałek, 16 stycznia 2012
    • Pączki 2

      Kolejne pączki - brzmi karnawałowo:) Toteż i zrobiłam tym razem jednak z przepisu otrzymanego w pracy... kiedyś od kogoś.... Inaczej zwane pączkami z budyniem, ale nie mają nadzienia budyniowego. Sposób robienia od razu wydał mi się zaskakujący. No i cóż mogę powiedzieć wyszły wspaniałe, duże i mięciutkie nawet do dzisiaj ( a robione w sobotę). Nie czerstwieją tak szybko jak inne, świetne z nadzieniem różanym... ciekawe czy z innym byłyby równie wspaniałe... Spróbujcie bo to naprawdę wypiek godny polecenia i oczywiście podzielcie się jak Wam wyszło.

       

      pączki z budyniem

      Składniki:

      1 budyń śmietankowy

      250 ml mleka

      250 ml wody

      150 g masła

      100 g drożdży świeżych

      kilogram mąki

      pół szklanki cukru

      5 żółtek

      2 jaja

      ok 600 g dżemu różanego

      1 kg smalcu

      łyżka spirytusu (opcjonalnie)

       

      W mleku i wodzie ugotuj budyń. Pozostaw do ostygnięcia na około 10 min. Przemieszaj i dodaj masło mieszaj aż do rozpuszczenia. Do budyniu z masłem rozkrusz opakowanie drożdży i wymieszaj. Staraj się aby drożdże się rozpuściły, chociaż to i tak będzie trudne ( ja pozostawiłąm nierozpuszczone).

      Jaja i żółtka utrzyj z cukrem. Wsyp do miski mąkę przesianą, wlej jaja i budyń. Zagnieć ciasto. Można w tym momencie dodać łyżkę spirytusu co uchroni ciasto przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu. Zagniataj tak długo aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Można dosypywać mąki ( ja dosypałam około 200 g więcej). Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od ręki.

      Tak wyrobione odstaw do wyrośnięcia, przykrywając ścierką. Gdy podwoi swoją objętość podziel na 4 części i z każdej zrób pączki. Mój sposób to rozwałkowanie na długi prostokąt, nakładanie dżemu i wycinanie przy pomocy szklanki. W trakcie kiedy będą wyrastały mogą się pootwierać, ale wystarczy je na nowo podociskać.

      pączki z budyniem

      Smaż na rozgrzanym smalcu. (Uwaga smalec powinien być rozgrzany tak, aby wrzucony do niego kawałek ciasta natychmiast wypłynął na wierzch).

      Wrzucaj kolejno pączki do tłuszczu górą do dołu (biorąc pod uwagę to jak wcześniej wyrastały). Piecz około 1 do 1,5 minuty z jednej strony i 1 minuty z drugiej. Kładź na talerzyku z papierem do odcieknięcia z tłuszczu.

      Przełóż do misy i posypuj cukrem pudrem.

      Smacznego!

      pączek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 stycznia 2012 13:44
  • piątek, 13 stycznia 2012
    • Masa do wafla 2

      Ten przepis jest jednym z głównych w domu mojego M. i jest to jeden z bardziej tradycyjnych sposobów robienia mas do wafli. Ten akurat wzbogacony smakiem cytryny.  Robią furorę zawsze czy to zwykła niedziela, czyjeś imieniny czy święta. Myślę że z pewnością mogłabym taką masę zastosować do ciasta lub tortu ale to kwestia sprawdzenia... w niedługim czasie oczywiście.

       masa do wafla

      Składniki:

      1 litr mleka

      pół kilograma cukru

      sok z 1 cytryny (można dać więcej jak ktoś lubi)

      kostka masła (20 dg)

      2 wafle

       

      Mleko gotuj na wolnym ogniu z cukrem. Mieszaj ciągle aż masa zgęstnieje. Cały proces może trwać około 3 h. Uważaj przy tym aby nie przypalić spodu garnka. idealnie do tego nadaje się gęsiarka. Po zgęstnieniu masy odstaw do wystygnięcia.

      Utrzyj masło. Dodawaj kolejno po łyżce masy. Na końcu wciśnij sok z cytryny i utrzyj ponownie. Gotową masą przełóż wafle.

      wafel

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      piątek, 13 stycznia 2012 18:57
  • poniedziałek, 09 stycznia 2012
    • Rolada makowo-jabłkowa

      Zamiast tradycyjnego makowca w tym roku na święta zagościła rolada makowo-jabłkowa. Wspaniała aromatyczna rolada owinięta delikatnym biszkoptem z jabłkową niespodzianką w środku. W smaku idealna - to jedno z tych połączeń, które uwielbiamy. Przepis był wielokrotnie wykorzystywany u mnie w domu, ale w tym roku to ja postanowiłam (po raz pierwszy) wykonać tę oto roladę. Polecam - na pewno Wam posmakuje.

      rolada makowo jabłkowa

       

      Składniki na warstwę jabłkową:

      5-7 średnich jabłek

      3 łyżki cukru

      łyżeczka cynamonu

       

      Zetrzyj jabłka na tarce z grubymi oczkami. Wymieszaj z cukrem i cynamonem. Przygotuj blachę i wysmaruj ją masłem a następnie obsyp skruszonymi biszkoptami. Wysyp jabłka na blachę i rozprowadź po środku.

      Składniki na warstwę makową:

      20- 30 dg maku (sparzony i zmielony trzykrotnie)

      3 jaja

      70 g roztopionej margaryny

       2 łyżeczki olejku migdałowego

      pół szklanki cukru

       

      Białka oddziel od żółtek. Ubij białka z cukrem. Dodaj żółtka, a następnie mak i margarynę. Zamieszaj do połączenia składników i wlej olejek migdałowy. Masę makową wylej na jabłka tak, aby je całkowicie przykryć.

      Składniki na biszkopt:

      4 jaja (oddzielnie białka i żółtka)

      4 łyżki cukru

      5 łyżek mąki

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta amoniaku

       

      Ubij jajka z cukrem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i amoniak. Wylej na warstwę makową przykrywając ją całkowicie.

      Piecz w temperaturze 170 stopni przez około50 minut. Proponuję przełączyć grzałkę na dolną w momencie kiedy biszkopt uzyska złoty kolor.

      Po upieczeniu wyłóż placek na ścierkę biszkoptem do dołu. Zwijaj delikatnie jeszcze ciepły w roladę tak, aby jabłka znalazły się w środku.

      makowiec z jabłkami

      Tak wygląda zwinięty makowiec.

      makowiec

      Ułóż go końcem zwinięcia do dołu. Odstaw do wystygnięcia. Polej polewą czekoladową lub lukrem. Możesz posypać skórką pomarańczową.

      Smacznego!

      makowiec z jabłkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 stycznia 2012 07:57
  • niedziela, 08 stycznia 2012
    • Pączki

      Wczoraj pomyślałam, że z racji obecnego karnawału warto by zrobić coś innego niż dotychczasowe ciasta z masami makiem i orzechami. Pączki wydawały się idealnym pomysłem. Problem w tym że nigdy wcześniej ich nie robiłam - pomagałam ale nigdy sama nie wykonywałam. Odważyłam się i ... były wspaniałe. Wyszło około 35 dosyć dużych pączków, z czego w chwili obecnej zostało ...5 . Polecam ten przepis, gdyż pączki są smaczne i delikatne. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej mamy.

      pączki

      Składniki:

      50 g drożdży

      80 g cukru

      750 g mąki (plus ok. 150 g do podsypywania)

      250 ml ciepłego mleka

      4 żółtka

      3 jaja

      150 g masła rozpuszczonego i przestudzonego

      skórka z jednej cytryny

      pół łyżeczki soli

      1 kg smalcu

      marmolada różana (ja przemieszałam z dwoma łyżkami dżemu truskawkowego aby nie była za twarda)

      cukier puder do posypania

       

      Z drożdży, połowy szklanki mleka i łyżki cukru przygotuj rozczyn i odstaw do wyrośnięcia.

      Żółtka, 3 jaja i pozostały cukier utrzyj. Następnie wsyp do jaj mąkę, rozczyn skórkę cytrynową

      i podlewaj mlekiem. Wyrabiaj ciasto aż do połączenia składników. Następnie wlewaj masło i wyrabiaj tak długo aż zacznie odchodzić od ścianek i ręki. Możesz podsypywać w tym czasie mąką. Wyrabiaj intensywnie napełniając ciasto powietrzem. Kiedy ciasto już jest gładkie i błyszczące odstaw je do wyrośnięcia pod przykryciem ze ściereczki.

      Następnie podziel ciasto na 4 części. Każdą z części rozwałkuj mniej więcej w prostokąt i nakładaj łyżeczką marmoladę. Przykryj  ciastem dociskając i wykrawaj szklanką pączki. Odstaw pączki do wyrośnięcia. Po dziesięciu minutach obróć je na drugi bok.

      W szerokim garnku rozgrzej smalec. Smalec powinien być tak rozgrzany aby wrzucony kawałek ciasta natychmiast wypłynął do góry.

      Pączki wkładaj do rozgrzanego tłuszczu górą do dołu. Piecz je 1,5 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej. Wykładaj na talerz z papierem lub ręcznikiem kuchennym. Następnie przekładaj do innego naczynia i posyp cukrem pudrem.

      pączek domowy

      Uwaga!

      Niektóre z moich pączków szybciej łapały kolor stąd musiałam je częściej obracać, a z kolei inne smażyłam łącznie przez 3 minuty i 20 sekund.

      Smacznego!

      pączki

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 stycznia 2012 14:30
  • czwartek, 05 stycznia 2012
    • Snikers 1

      Kolejne z ciast tzw. masiastych. W nazwie snikers chociaż różni się od tych, które robiłam do tej pory.W smaku ciekawe i słodkie, ale gdybym robiła go dzisiaj to zapewne zastosowałabym zwykłą masę budyniową. Najlepiej smakuje kiedy nie jest zbyt mocno schłodzony - po wyciągnięciu z lodówki musi chwilkę odleżeć aby masa nie była zbyt twarda. Smaczny nieskomplikowany przekładaniec z warstwą krówki. Przepis należy do przepisów Alicji i w oryginale nazywa się snikers z krówką.

       

      snikers z krówką

      Upiecz biszkopt czekoladowy z 8 jaj według najlepszego przepisu na biszkopt jaki posiadasz. Lub zajrzyj do przepisu na rodzynkowca.

       

      Składniki na wkładkę orzechową:

      5 białek

      1/2 szklanka cukru

      20 dg orzechów włoskich (drobno zmielonych)

      łyżka mąki ziemniaczanej

      łyża mąki pszennej

      łyżeczka proszku do pieczenia

       

      Ubij białka na sztywno i dodawaj partiami cukier ciągle miksując. Następnie wsyp składniki sypkie  delikatnie wymieszaj. Piecz w temp. 165-180 stopni przez około 30 minut.

      Masa I

      5 żółtek

      1/2 szklanki mleka

      1/2 szklanki cukru

      1,5 kostki masła (dałam mniej)

      2 kieliszki amaretto

       

      Zmiksuj cukier mleko i żółtka, a następnie gotuj miksturę na wolnym ogniu do zagotowania. Mieszaj przy tym ciągle aby uniknąć powstania grudek czy przypalenia. Zagotowaną masę odstaw do ostygnięcia. Ubij masło do białości i powoli dodawaj krem. Na koniec wlej amaretto.

      Ponadto:

      puszka mleka skondensowanego zagotowanego lub gotowa masa kajmakowa

      pół tabliczki gorzkiej czekolady

       

      Wykonanie:

      Jedna połowa ciemnego biszkoptu - 2/3 masy I - wkładka orzechowa - kajmak - druga połowa ciemnego biszkoptu - 1/3 masy I - starta czekolada na wierzch

       

      Uwaga!

      Biszkopty nasączałam lekko mocnym naparem herbacianym, aby były nieco wilgotniejsze.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 stycznia 2012 12:20
  • środa, 04 stycznia 2012
    • Rodzynkowiec

      Lata temu na pewnym grillu jadłam pyszny placek z "pijaną rodzynką" na wierzchu. Ostatnio zapragnęłam smaku tych rodzynek i na tegoroczne święta chciałam taki wykonać. Jednakże nie miałam pewności co do tego jak to ciasto wyglądało do końca. Rozpoczęłam więc poszukiwania na internecie i znalazłam taki oto przepis, któremu nazwę nieco zmieniłam. Pochodzi on ze strony mojegotowanie.pl. Jest jednym z najlepszych ciast jakie jadłam a rodzynka na górze - niepowtarzalna. Polecam polecam polecam!

      Uwaga! Składniki zmniejszyłam niemal o połowę.

      rodzynkowiec

      Składniki (jak w oryginale):

      Pijane rodzynki:

      40 dg rodzynek (przebranych bez ogonków)

      1/4 szkl. wódki

      3/4 szklanki koniaku

      1 czekolada gorzka

      1 czekolada mleczna

       

      Rodzynki zalej alkoholami i zostaw na noc do nasiąknięcia ( moje leżały około 2,5 dnia i spiły cały alkohol). Przed wyłożeniem na ciasto rozpuść w kąpieli wodnej czekolady i wsyp rodzynki. Wymieszaj i przestudź.

      rodzynkowiec

      Biszkopt:

      7 jaj

      szklanka cukru

      3 łyżki kakao

      5 łyżek mąki

      łyżeczka proszku do pieczenia

       

      Oddziel białka od żółtek. Ubij białka powoli dodawaj cukru. Potem miksuj je z żółtkami. Następnie dodaj sypkie składniki i delikatnie wymieszaj wylej na przygotowaną blachę (wyłożoną papierem). Piecz do suchego patyczka w temp. 165 stopni. Po upieczeniu daj biszkoptowi wystygnąć i przekrój go na pół.

       

      Wkładka kokosowa:

      5 białek

      szklanka cukru

      20 dg wiórek kokosowych

      1 łyżka mąi ziemniaczanej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      Ubij białka. Dodaj do nich stopniowo cukier wciąż ubijając. Odstaw mikser i wsyp składniki suche - wymieszaj je delikatnie z białkami. Wylej masę na blachę (tej samej wielkości co biszkopt ciemny). Upiecz na złoto w temp. 170 stopni.

       

      Krem:

      puszka ananasów

      2 duże budynie śmietankowe

      5 żółtek

      łyżka mąki pszennej

      3/4 litra mleka

      pół szklanki cukru

      kostka margaryny

      kostka masła

       

      Odlej sok z ananasów i zmiksuj go z żółtkami, mąką, budyniami. Mleko zagotuj z cukrem. Wlej masę do gotującego się mleka i ugotuj budyń. Zmiksuj masło i margarynę do białości i dodawaj partiami przestudzony budyń. Na koniec dodaj do masy pokrojone na drobno ananasy.

      Wykonanie:

      1 część ciemnego biszkoptu- część masy- wkładka kokosowa - druga część masy - druga część ciemnego biszkoptu - "pijane rodzynki".

      rodzynkowiec

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Rodzynkowiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 04 stycznia 2012 14:44
    • Chrzan

      Idealny na każdą imprezę, na wyjazd w gości, do karkówki i do pieczeni, do szyneczki i na kanapkę, na Boże Narodzenie i Wielkanoc - na każdą okazję. Chrzanik jaki robimy w moim domu od lat.

       

      Składniki:

      200 g tartego chrzanu (w słoiczku)

      4 jaja

      majonez, śmietana, musztarda chrzanowa

      sól

      Zetrzyj ugotowane na twardo jaja na drobnej tarce. Wymieszaj z chrzanem dodaj 1,5 łyżki majonezu i tyle samo śmietany. Dodaj łyżeczkę musztardy chrzanowej i dopraw solą do smaku. Ilość majonezu i śmietany możemy również zmniejszyć lub zwiększyć według uznania. Warto aby chrzan odleżał w słoiku lub misce przez noc - wtedy się lekko przeżre i lepiej smakuje.

      Uwaga!

      Czasem robię (na specjalne życzenie) chrzanik a'la hu-hu. Dodaję wtedy około 100 g tartego chrzaniku więcej. Jest wtedy ostrzejszy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 04 stycznia 2012 14:09
    • Sałatka z grzybków.

      Sałatkę tę robimy od lat z mamą w moim domu. Gości na naszych stołach przy okazji imienin, rocznic, świąt. Składniki są zawsze te same i niewymyślne. Prosta i smaczna, ale jej składnikiem głównym są grzybki marynowane. Można oczywiście użyć kupowanych pieczarek lub innych, ale my zawsze używamy domowych grzybków.

       

      Składniki

      Grzybki marynowane ze słoiczka pół litrowego ( można dać nieco więcej)

      Pół dużej cebuli lub jedna mała

      5 dużych ogórków kiszonych

      6 jaj gotowanych na twardo

      majonez , musztarda, śmietana

      sól , pieprz

      Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę połączyć i doprawić 2 łyżkami śmietany, 2 łyżkami majonezu i łyżeczką musztardy. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

      Zdjęcia niedługo!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 04 stycznia 2012 14:01
    • Domek z piernika

      Poddałam się szałowi na domki z piernika i spędziłam mnóstwo przedświątecznego czasu pracując i dopieszczając mój domek. W końcu go skleiłam i przyozdabiałam - sporo nerwów ale i sporo satysfakcji chociaż dzisiaj już inaczej bym się do tego zabrała:) Robi wrażenie ? ach tak:) Jeśli chodzi o ciasto to zaczerpnęłam przepis od Dorotuś76 a reszta to już moja inwencja...

      Ściany - no cóż podczas pieczenia trochę się powyginały nie tak jak trzeba ale przy ich sklejaniu nie było tak wielkich (o dziwo! ) problemów. Schody zaczęły się dopiero kiedy swój domek chciałam wyposażyć w dach:) Wtedy rozpoczęła się wałka z siłą grawitacji. W pewnym momencie (a było to mniej więcej już o 1 w nocy) postanowiłam umocować domek na niepolecanym przez Dorotuś karmelu. Chyba nie można wyobrazić sobie mojego zdziwienia kiedy dach w końcu zakrył gołe mury domku. Około godziny 2:30 poszłam spać:) Następnego dnia rozpoczęłam przystrajanie...

      Rozmiary domku podam później. Jednak z góry zaznaczam, że jest za wysoki jak na mój gust.

      domek z piernika

      Składniki:

      600 g mąki

      250 g masła

      150 g cukru

      2 łyżki kakao

      7 łyżek miodu

      2 płaskie łyżeczki sody

      1,5 opakowania przyprawy do piernika

       

      Masło, miód i cukier rozgrzej na palniku aż cukier się rozpuści. Po przestudzeniu połącz z sypkimi składnikami i wyrabiaj ciasto. Ciasto powinniśmy rozwałkować na grubość 5 lub 6 mm. Wycinamy z niego kształty na wzór przygotowanych wcześniej szablonów. Warto koncepcję domku wyrysować wcześniej. U mnie :

      2 x ścianka boczna prostokątna

      2 x ścianka pięciokątna

      2 x ścianka dachowa prostokątna

      z pozostałości zrobiłam komin oraz podłoże, a także gwiazdę betlejemską.

       

      Całość sklejałam i ozdabiałam własnej roboty lukrem, a także ozdobami kupnymi (kuleczki, posypki). Jedynie dach został przytwierdzony jak już wcześniej wspomniałam na karmelu. Warto przypomnieć uwagę Doroty - raz połączony element na karmelu już nie odczepimy.

       

      domek z piernika

      Swój domek nakryłam folią przezroczystą, gdyż chciałam zapobiec osiadaniu kurzu i zbytniemu nawilgoceniu domku. Przed nakryciem obłożyłam dookoła pierniczkami z witrażykami z przepisu na pierniczki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 04 stycznia 2012 13:50
    • Sernik wykwintny.

      Sernik ten jest delikatny i pachnący. Lubię serniki tego rodzaju - z bakaliami i ciężkie. Długo zastanawiałam się jaki sernik będzie odpowiedni na tegoroczne święta i stwierdziłam że jeden z najbardziej klasycznych to będzie to. Nie zawiodłam się, chociaż muszę przyznać, że gdy będę piekła go powtórnie to pominę kaszę manną lub zastąpię jeszcze jednym opakowaniem budyniu - nikt oprócz mnie nie wyczuł kaszki w serniku ale nikt też nie wiedział że go dodałam. Jednakże wypiek powtórzę na pewno bo jest tego po prostu wart. Przepis pochodzi ze strony http://mojewypieki.blox.pl

       

      sernik tradycyjny

      Składniki:

      Pół kilograma sera tłustego

      90 dg sera półtłustego

      250 g masła

      200 g cukru pudru

      200 g cukru zwykłego

      10 jaj osobno żółtka i białka

      6 łyżek kaszy manny

      1 opakowanie budyniu śmietankowego

      1 szklanka kremówki (36%)

      ziarenka z 1 wanilii

      łyżeczka aromatu waniliowego

      bakalie ( u mnie rodzynki, skórka pomarańczowa i cytrynowa)

       

      Przemiel ser przez praskę. Ja zmieliłam ser w maszynce do mięsa.

      ser zmielony

      Następnie masło utrzyj do białości i dodawaj zmielony twaróg. W osobnej misce ucieraj żółtka do białości z cukrem (pudrem i zwykłym). Połąćz z masą serową. Do masy serowej dodaj składniki sypkie i wmieszaj. W osobnej misce ubij kremówkę, a w jeszcze innej białka. Najlepiej w tej kolejności gdyż białka szybciej opadają niż kremówka. Delikatnie wmieszaj do masy serowej białka i kremówkę. Na końcu wmieszaj bakalie.

      Przygotuj formę. Ja swoją wyłożyłam pięcioma wcześniej zbieranymi opakowaniami po masłach i obsypałam startymi biszkoptami. Wylej masę na blachę. Piecz w temp. 170 stopni przez około godzinę. Schładzaj w piekarniku , a gdy już całkiem ostygnie wstaw do lodówki. Udekoruj według uznania.

      Smacznego!

      sernik tradycyjny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 04 stycznia 2012 11:31