Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Wpisy

  • środa, 15 lutego 2012
    • Pieczarka faszerowana trzema serami na ostro

      Przystawka godna polecenia. Pieczarki faszerowane są na prawdę niezwykle smaczne a kiedy zrobimy je na ostro to mmm... 3 sery jakich użyłam nadają całości wspaniały smak. Danie jest aromatyczne i proste - idealne jako przystawka lub dodatek do dań mięsnych. Uwielbiam pieczarki a w takim wydaniu są bardzo dobre.

      pieczarki faszerowane

      Składniki (dla dwóch osób):

      4 pieczarki (dwie małe i dwie duże lub duże)

      100 g gorgonzoli

      2 łyżki parmezanu startego parmezanu (radzę zetrzeć samemu niż kupować starty wcześniej)

      30 g sera żółtego (np. gouda)

      1 mała chili lub 1/3 dużej chili

      oliwa i 3 ząbki czosnku

      Daszki pieczarek oddziel od nóżek. Zrób to delikatnie i dokładnie. Nóżki pokrój drobno w kosteczkę. Dodaj gorgonzolę i rozetrzyj pokrojoną pieczarkę. Następnie dodaj parmezan i pokrojoną w drobną kostkę goudę. Chili pokrój drobniutko usuwając przy tym ziarenka. Wszystkie składniki wymieszaj z gorgonzolą - możesz również doprawić solą, ale nie więcej niż pół łyżeczki gdyż sery są wystarczająco słone. Do farszu dodaj łyżkę oliwy i dobrze wymieszaj.

      Daszki pieczarek napakuj farszem tak aby farsz nie został. Ułóż pieczarki w naczyniu żaroodpornym polej z góry oliwa i wyciśnij czosnek na wierzch pieczarek. Ja wczoraj dodałam dwie łyżki białego wytrawnego wina, który parując w piekarniku nadał fajnego posmaku moim pieczarkom.

      pieczarki faszerowane

      Piecz pieczarki bez przykrycia ok. 30 minut w 170-200 stopniach. Co jakiś czas podlewaj powstałym sosem. Podawaj ciepłe. Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczarka faszerowana trzema serami na ostro”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 15 lutego 2012 08:14
  • wtorek, 14 lutego 2012
    • Szarlotka awaryjna

      Zabrakło nam na niedzielę czegoś słodkiego, a od kiedy prowadzę bloga zdarza się to bardzo wyjątkowo. Nie było to oczywiście celowe działanie, gdyż w założeniu croissanty pieczone w piątek miały przetrwać weekend. No ale cóż czasem tak bywa, że gdy coś upieczemy niespodziewanie znika wszystko. Jabłek ci u nas dostatek toteż strzał padł na szarlotkę. Nazwałam ją awaryjną, gdyż jest uproszczoną wersją szarlotek jakie robiłam do tej pory. Smaczna i prosta!

      szarlotka

      Składniki na ciasto:

      400 g mąki

      3 żółtka

      masło (200 g)

      16 g cukru waniliowego

      2 łyżki cukru

      łyżka śmietany

       

      Mąkę posiekaj z masłem i cukrami. Zagnieć ciasto dodając pozostałe składniki. Wstaw do lodówki na czas przygotowania jabłek.

      Ponadto:

      4 duże jabłka obrane i pokrojone w drobne plastry

      1,5 łyżki cukru

      2 łyżeczki cynamonu

       

      3 białka

      łyżka budyniu śmietankowego

      2 łyżki cukru

       szarlotka

      Ciasto podziel na pół i rozwałkuj jedną z nich. Wyściel spód formy ciastem i wyłóż jabłka. Jabłka obsyp cukrem i cynamonem. Ubij białka z cukrami na sztywno oraz dodaj budyń. Następnie wyłóż pianę z białek na jabłka. Rozwałkuj pozostałą część ciasta i przykryj pianę. Możesz również zetrzeć drugą połowę ciasta, ale wcześniej wstaw ciasto do zamrażalnika na 30 minut.

      Ciasto piecz przez około 40-50 minut  w temperaturze 180 stopni. Ja piekłam do zarumienienia góry na obu grzałkach. Później przełączyłam na dolną grzałkę i dopiekałam spód ciasta.

      szarlotka

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lutego 2012 07:27
    • Sałatka z papryką marynowaną

      Ulubiona sałatka mojego M. Sałatka, która najlepiej smakuje jeżeli użyjemy do niej domowej papryczki marynowanej. Myślę, że w lecie postaram się o przepis na taką papryczkę. Póki co do wykonania sałatki możecie kupić paprykę w sklepie. Jest prosta i bardzo smaczna. Idealna na okolicznościowe "posiedzenie".

      sałatka paprykowa

      Składniki:

      200-250 g papryki marynowanej

      200 g sera żółtego

      5 jajek ugotowanych na twardo

      puszka kukurydzy

      1 średnia cebula

      2 łyżki majonezu

      2 łyżki śmietany

      łyżeczka musztardy

      sól, pieprz do smaku

       

      Papryczkę, jaja i cebulę pokrój w kosteczkę. Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach. Składniki połącz i wsyp kukurydzę. Dodaj majonez, śmietanę i musztardę, a następnie wymieszaj wszystko. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Sałatka jest idealne jeśli "przeżre" się przez około 1-2 h.

      sałatka paprykowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z papryką marynowaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lutego 2012 07:25
  • sobota, 11 lutego 2012
    • Pierogi z twarogiem i szpinakiem

      Równo tydzień temu zamieściłam przepis na pierogi ze szpinakiem i fetą. Zdecydowanie , jednak, częściej robię pierogi ze szpinakiem i twarogiem. Wczoraj właśnie takie gościły na moim stole. Nieco inaczej sklejane niż zwykle, ale w smaku przepyszne.

      pierogi ze szpinakiem

      Składniki na ciasto:

      225 ml wody ciepłej

      400 g mąki (450)

      1 jajo

      2 łyżeczki oliwy

      1 łyżeczka soli

      Wszystkie składniki zagnieć i odstaw do czasu wykonania farszu.

       Składniki na farsz:

      opakowanie mrożonego szpinaku (tym razem rozdrobniony)

      350 g sera białego

      1,5 łyżeczki soli

      łyżeczka gałki muszkatołowej

      łyżka oliwy

      3 ząbki czosnku

       

      Szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smaż szpinak pod przykryciem aż się rozmrozi. Do szpinaku dodaj rozmiażdżony czosnek i dopraw solą i gałką muszkatołową. Smaż (już nie pod przykryciem) aż do odparowania wody. Odstaw szpinak do przestygnięcia, a następnie dodaj twaróg i rozrób  ze szpinakiem widelcem.

      pierogi ze szpinakiem

      Lep pierogi według najlepszego dla ciebie sposobu. Gotuj w głębokiej wodzie aż wypłyną na wierzch. Podawaj oblane roztopionym masłem.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 11 lutego 2012 12:57
    • Croissants

      Croissanty według przepisu Dorotuś76 (mojewypieki.blox.pl) robiłam już kilkakrotnie. Stosując się do kilku cennych wskazówek (pochodzących również stąd: http://dgbennett.hubpages.com/hub/All-About-How-I-Learned-to-Make-Perfect-Croissants-in-Paris ) upieczecie najlepsze croissanty jakie kiedykolwiek jedliście. Moje powstały z myślą o szóstce dzieciaczków, które wczoraj przebywały u mnie w ostatni dzień ferii. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się że odniesie taki sukces. Spróbujcie bo to najlepszy przepis na croissanty jaki znam:)

      croissanty

      Składniki :

      30 g masła

      10 g drożdży świeżych

      170 ml mleka ciepłego (z braku mleka w proszku)

      420 g mąki typu 450

      8 g soli

      60 g cukru

      250 g masła (w temperaturze pokojowej)

      croissanty

      Kilka wskazówek odnośnie wykonania:

      - bułeczki wykonujemy w pomieszczeniu nie za ciepłym i nie za chłodnym - w idealnej temperaturze pokojowej

      - drożdże powinny być rozmącone w ciepłej wodzie lub mleku

      - do croissantów używaj masła o najlepszej możliwej jakości, które powinno być wyjęte z lodówki od godziny czasu

      - używaj składników najlepszej jakości

       

      Wykonanie:

      Drożdże rozpuść w mleku. Mąkę przesiej i wsyp sól i cukier. Masło (30g) rozpuść. Wlej mleko z drożdżami i masłem do mąki i wyrabiaj ciasto aż stanie się gładkie. Gdyby było za twarde dolej więcej ciepłego mleka.

      1. Zagniecione ciasto pozostaw na 1,5 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

      2. Po tym czasie uderz pięścią w ciast i pozbaw powietrza.

      3. Wstaw ciasto do lodówki na godzinę.

      4. Po tym czasie ponownie uderz pięścią i odgazuj.

      5. Wstaw do zamrażalnika na 30 minut.

      6. Masło (250 g) ubij na puszystą masę. Podziel na dwie części.

      7. Wyjmij ciasto i rozwałkuj w prostokąt. Na 1/3 ciasta rozsmaruj połowę masła i zagnij końce do środka jak list.

      Rozwałkuj tak złożone ciasto uważając aby masło nie wyciekało bokiem. Zagnij ciasto ponownie i znów wałkuj. Tę czynność powtórz dwukrotnie bez masła.

      8. Wstaw ciasto do zamrażarki na pół godziny, a następnie do lodówki na godzinę.

      9. Powtórz czynności z punktu 7 i 8.

      10. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na ok. 6 mm. Wycinaj trójkąty i zwijaj od części szerszej do szpica. Ułóż na blasze croissanty na 1,5 h i poczekaj aż podrosną.

      Posmaruj je żółtkiem rozbitym z mlekiem po powierzchni bułeczek.

      11. Croissanty piecz w temp. 220 stopni przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez 10 minut.

      Pozostaw do ostygnięcia (najlepiej na blasze).

      croissanty

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 11 lutego 2012 12:29
  • środa, 08 lutego 2012
    • Doughnuts 1

      Zrobiłam sobie weekend w środku tygodnia, ponieważ mam urlop:) Znalazłam w niedzielę przepis na kolejne doughnuts, lecz tym razem miały one przypominać niesamowite Krispy Kreme. Kto jadł Krispy Kreme ten wie jak specyficzne są one w smaku. Przepis poniższy, niestety, nie jest odzwierciedleniem tego smaku a kolejnym bardzo dobrym przepisem na pączki. Ciasto możecie przybrać dowolnie lub napełnić nadzieniem różanym - z pewnością wyjdzie. Standardowo - pączki rozchodzą się w zastraszającym tempie. Przepis pochodzi ze strony deep-fried.food.com Kilka pączków oprawiłam w kajmak i orzeszki ziemne (inspiracja na gotowaniecieszy.blox.pl)


       krispy kreme

      Składniki:

      Pół litra mleka

      7 szklanek mąki (przesianej)

      2/3 szklanki cukru

      1 łyżeczka soli

      2 łyżki drożdży lub 25 g świeżych drożdży

      pół szklanki masła (roztopionego)

      4 jaja (roztrzepane)

      1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

      4 kostki smalcu lub olej (do smażenia)

       

      Mleko doprowadź do wysokiej temperatury, ale wyłącz przed zagotowaniem. Wsyp sól i łyżkę cukru oraz masło i roztrzep aż do rozpuszczenia masła. Odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj mąkę, gałkę muszkatołową, resztę cukru i drożdże (jeśli używasz świeżych zrób wcześniej rozczyn). Dodaj przestygnięte mleko i jaja. Wyrabiaj ciasto do gładkości. Odstaw na 1 - 1,5 h do wyrośnięcia. Wykrawaj pączki (w środku możesz zrobić dziurkę). Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 35-45 minut. Smaż na głębokim tłuszczu aż do zarumienienia po obu stronach.

      doughnutsdoughnuts

      Lukier:

      1,5 szklanki cukru pudru

      6 łyżek mleka (gorącego)

      2 łyżki masła (roztopionego)

      Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy.

      Pączki maczaj w lukrze, możesz przyozdobić posypką. Możesz również posmarować pączki kajmakiem i obtoczyć wierzch w posiekanych orzeszkach.

      doughnuts

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 08 lutego 2012 22:13
    • Podkarpackie Proziaki

      Słyszeliście kiedyś o proziakach? Może słyszeliście o proziokach, prołziokach lub prołoziokach - nazw wiele ale oznaczają to samo. Są to wypiekane na płycie kuchennej placki - od 150 lat tradycyjna potrawa Podkarpacia. Stąd pochodzę, więc nieznajomość przysmaku byłaby co najmniej dziwna. Proziaki to proste danie, które serwowały kiedyś babcie swoim wnuczętom. Mając dostęp do prawdziwej kuchni węglowej zrobiłabym prawdopodobnie takie jakie pamiętam. Ale smażone na patelni smakują równie dobrze a jedzone na ciepło z masłem i miodem stanowią śniadanie godne pozazdroszczenia. Przepis zaczerpnęłam z "Leksykonu podkarpackich smaków". Spróbujcie kiedyś koniecznie. Przepis dodaję do akcji "Kuchnia regionalna"

      proziaki

      Składniki:

      Pół kilograma mąki

      1 i 1/4 szklanki maślanki (lub kwaśnego mleka)

      1 jajo

      1 łyżka cukru

      3/4 łyżeczki soli

      pół łyżeczki sody oczyszczonej

       

      Z podanych składników zagnieć ciasto. Wycinaj z wyrobionego ciasta krążki lub kwadraty, a następnie układaj na blasze lub patelni i piecz na wolnym ogniu. Co do zasady powinny przypominać upieczony chlebek zarówno zapachem, wyglądem i smakiem.

      Podaję proziaki świeżo upieczone z masełkiem, miodem lub dżemem. Popijane zsiadłym mlekiem lub zwykłym stanowią iście wiejskie śniadanko.

      proziaki

      Uwagi!

      Jeśli macie dostęp do wiejskiego zsiadłego mleka lub kwaśnego mleka to bez wahania kupcie i użyjcie do proziaków.

      Jeżeli zapach proziaków jest za mało intensywny niż ten z piekarni to dlatego, iż są to naturalne wypieki a nie pełne sztucznych ulepszaczy.

      Pozdrawiam i miłego dnia:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 08 lutego 2012 09:08
  • poniedziałek, 06 lutego 2012
    • Owocowy wafelek

      W dzieciństwie często jadałam u babci takie owocowe wafelki i chciałam ostatnio powrócić do tego smaku sprzed lat. Znalazłam kilka przepisów, ale jeden szczególnie przypadł mi do gustu, choć i w tym wypadku nie obeszło się bez zmian. Pochodzi ze strony kulinarne-przepisy.tv i wafelki smakują znakomicie:)

      wafel owocowy

      Składniki:

      Opakowanie wafla

      1 kostka masła

      1 szklanka cukru

      1 galaretka ( u mnie poziomkowa)

      200 g śmietany (dodałam 12%)

       

      Masło i cukier rozgrzej i gotuj. Dosyp galaretkę i wymieszaj. Zdejmij chwilowo garnek i dolej śmietany energicznie mieszając. Połóż garnek z powrotem na palniku i zagotuj. Przez cały proces mieszaj masę. Następnie odstaw do ostygnięcia, a po wystygnięciu rozsmaruj na blatach wafli. Zwiń wafel w papier i przykryj czymś ciężkim na godzinę. Pokrój w kosteczki.

      Smacznego!wafel owocowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 lutego 2012 17:42
  • niedziela, 05 lutego 2012
    • Doughnuts

      Swego czasu Dorota na swoim blogu (moje wypieki rzecz jasna) dodała przepis na amerykańskie donaty. Oczywiście oglądając go ślinka pociekła i przypomniały mi się angielskie pączki. Jednakże nie miałam szczególnych planów wobec nich. W sobotni poranek jednak chciałam wyżebrać od siostry kawusię i zażyczyła sobie w zamian angielskich pączków. Więc ja długo nie zastanawiając się przypomniałam sobie o tym przepisie. Pączki z dziurką to był strzał w dziesiątkę i choć dodałam o wiele więcej drożdży to i tak były wyśmienite. Nie przypominały aż tak smakiem tych angielskich, ale do przepisu powrócę na pewno. Swoje  pączki wykonałam z połowy porcji, a przepis pochodzi oczywiście ze strony moich wypieków.

      doughnuts

      Składniki:

      2,5 szklanki mąki

      15 g drożdży świeżych

      3/4 szklanki mleka

      2 łyżki ciepłej wody

      3 łyżki cukru

      pół łyżeczki soli

      1 jajo

      1 łyżka brandy (w oryginale rumu)

      łyżka masła (roztopić )

      3 kostki smalcu do pieczenia

       

      Z drożdży ,mleka, cukru i soli zrób rozczyn - pozostaw do wyrośnięcia. Jajko utrzyj z cukrem. Dodaj wszystkie składniki i wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj masło. Osoby posiadające maszynę do pieczenia chleba powinny z niej skorzystać. Jeśli tak jest to wlej jajko z cukrem na to rozczyn i wodę oraz brandy. Następnie wsyp mąkę. Kiedy składniki się połączą wlej masło.

      doughnuts

      Odstaw ciasto do wyrośnięcia.

      W międzyczasie rozgrzej tłuszcz.

      Po wyrośnięciu wycinaj z ciasta donaty a w środku nich wycinaj dziurkę. piecz na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia.

      Ponadto:

      4 łyżki gorącego mleka

      szklanka cukru pudru

      Wymieszaj składniki na glazurę.

      Upieczone pączki odkładaj na papier aby odciekły i po 2 minutach zamocz w glazurze. Możesz je posypać kolorową posypką.

      doughnuts

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 lutego 2012 01:13
    • Pizza z kurczakiem

      Kupiłam dzisiaj winko, które zamierzaliśmy z M. wypić wieczorkiem. Wpadliśmy na pomysł, aby zrobić do tego winka pizzę. Zazwyczaj jadamy zwykłą margheritę, ale dzisiaj mieliśmy przygotowanego wcześniej kurczaka. W związku z tym zrobiliśmy pizzę z kurczakiem. Ciasto wykonuję zawsze tak samo - sprawdzone, cienkie i smaczne. Używamy zawsze do tego maszyny co nie oznacza, iż ręcznie nie wyjdzie.Zapraszamy na kolację...:)

      pizza z kurczakiem

      Składniki na ciasto:

      300 g mąki

      200 ml wody

      10 g drożdży

      łyżeczka cukru

      pół łyżeczki soli

      2 łyżki oliwy

      Wszystkie składniki połącz w gładkie ciasto. Wyrabiając ręcznie, zrób wcześniej rozczyn. Robiąc ciasto w maszynie wlej wodę na to wsyp mąkę, rozkrusz drożdże i dodaj sól z cukrem. Pod koniec wyrabiania wlej oliwę. Ciasto nie musi wyrosnąć ani leżakować powinno być jednak długo wyrabiane.

      pizza z kurczakiem

      Ponadto:

      3 ząbki czosnku

      łyżeczka soli

      500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów w puszcze(użyłam prawdziwego przecieru domowej roboty, nie chodzi bowiem o koncentrat!)

      1 łyżeczka bazylii (suszonej)

      4 łyżki oliwy

      1 pierś z kurczaka (podwójna, wcześniej zaprawiona w oliwie i przyprawach do kurczaka)

      1 mała kulka mozarelli

      300 g sera żółtego (powinien być twardy)

      3 łyżki oliwy rozgrzej i dodaj zmiażdżony czosnek, a po chwili pomidory. Dopraw solą i bazylią. Pozostaw na małym ogniu do gotowania.

      Kurczaka podsmaż na łyżce oliwy. Następnie odstaw do ostygnięcia i pokrój w małe kawałki.

      Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

      Mozarellę pokrój w plastry i porozdzieraj na mniejsze kawałki.

      pizza z kurczakiem

      Wykonanie:

      Ciasto wyłóż na wysmarowaną oliwą blachę i rozciągnij po całości. Wylej sos i rozłóż kurczaka. Wstaw do piekarnika na 15 minut w temperaturze 170-180 stopni. Po tym czasie nałóż ser żółty i mozarellę i zapiekaj górę, aż ser się zezłoci. Pokrój według uznania ( u mnie 16 kawałków).

      pizza z kurczakiem

      Pizza jest bardzo sycąca i po 2 kawałkach możecie nie mieć siły na więcej.:) Miłego weekendu:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 lutego 2012 01:08
    • Rurki z kremem

      Rurki z kremem to rozpusta niesamowita:) Pyszny krem rozpływa się niemal w ustach. Gdyby tylko nie ta ilość kalorii... Ale usprawiedliwienie jest - mróz, zima i ferie, a dzieci w trakcie ferii rozpieszczać trzeba. Kupiłam ostatnio foremki do rurek i jakże by tu ich nie wypróbować skoro mamy karnawał. Nie znam osób, które nie lubiłyby tego typu łakoci.

      rurki z kremem

      Składniki na rurki (ok. 50 sztuk)

      Pół kilograma mąki

      200 g masła

      300 g śmietany

      2 łyżki cukru wanilinowego

       

      Zagnieć składniki na ciasto. Podziel na 4 lub 3 części i rozwałkuj. Potnij w paski i nawijaj na rurki idąc od węższej strony ku szerszej. Nawijaj ciasto tak aby nachodziło na poprzednią warstwę. Piecz rurki w temperaturze 170-190 stopni przez około 15-20 minut (aż się zezłocą). Wykładaj do wystygnięcia.

      Składniki na krem:

      3 szklanki mleka

      pół szklanki cukru

      32 g cukru waniliowego (dałam łyżeczkę mniej)

      3 jaja

      4 łyżki mąki pszennej

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      budyń śmietankowy

      150 g masła

      2,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Jaja, mąki, budyń utrzyj na gładką masę i wlej do gotującego się mleka. Masa niemal od razu zgęstnieje, ale radzę ją jeszcze potrzymać na ogniu aby nie była surowa. Odstaw do wystudzenia. Utrzyj masło do białości i dodawaj porcjami wystudzony budyń. Uwaga! budyń jest bardzo gęsty i na takim mi zależało. Jeśli wolisz nieco rzadszy radzę pozmniejszać porcje mąki lub zrezygnować z budyniu.

      rurki z kremem

      Rękawem cukierniczym nabijaj rurki kremem. Możesz na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 lutego 2012 01:05
  • wtorek, 31 stycznia 2012
    • Tagliatelle z tuńczykiem i pietruszką w sosie śmietanowym

      Propozycja na dzisiaj to tagliatelle z tuńczykiem. Nieskomplikowane i szybkie danie, ale dla smakoszy tuńczyka strzał w dziesiątkę. Pyszny i gęsty sos sprawia, iż każdy kęs tego dania jest powalający. Spróbujcie koniecznie makaronu z tuńczykiem w orzeźwiającym akompaniamencie pietruszki.

      tagliatelle z tunczykiem

      Składniki na danie dla dwóch osób:

      150 g makaronu tagliatelle (ja użyłam pełnoziarnisty)

      120 g tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie (waga podana bez sosu)

      4 łyżki śmietany

      2 łyżki mleka

      30 g sera żółtego startego na drobnych oczkach (gouda, mazur)

      3 łyżki pietruszki (użyłam mrożonej)

      2 łyżki oliwy z oliwek

      4 ząbki czosnki

      2 płaskie łyżeczki soli

      świeżo mielony pieprz do smaku

      Makaron gotuj wg przepisu podanego na opakowaniu. Najlepiej aby był on ugotowany al dente, ale jeśli wolicie całkiem ugotowany to nie widzę przeciwwskazań.

      W międzyczasie przygotuj sos:

      Rozgrzej oliwę i wsyp na nią zmiażdżony czosnek. Lekko przesmaż i dodaj tuńczyka (nie odciskaj go z sosu zbyt mocno). Następnie dodaj śmietanę i wymieszaj z tuńczykiem. Podgrzewaj sos na wolnym ogniu, a gdy zacznie lekko pyrkać dodaj mleko i ser żółty. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia sera żółtego. Na koniec dodaj pietruszkę i dopraw sos pieprzem.Jeśli stwierdzisz, iż sos jest zbyt gęsty możesz dodać do niego sos z tuńczyka (ja tego nie robiłam).

      tagliatelle z tuńczykiem

      W tym czasie makaron powinien już być ugotowany, więc odcedzony wymieszaj z sosem i przełóż na talerze. Możesz również posypać parmezanem lub innym serem.

      tagliatelle z tuńczykiem

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 stycznia 2012 17:11
  • poniedziałek, 30 stycznia 2012
    • Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

      Ciasto to robiłam na wakacjach w formie tortu dla młodszej siostry. Struktura ciasta marchewkowego pozwala na przystrojenie go w masę z marshmallows. Tym razem jednak wróciłam do tego przepisu aby efektownie zaskoczyć sobotnich gości i osobę, która tak bardzo na niego liczyła. Ciasto jest wilgotne i pyszne. Korzystałam z przepisów blogu przez szybę oraz arabeski waniliowej, ale (jak to ja) trochę pozamieniałam proporcje:) Oceńcie sami!

      ciasto marchewkowe

      Składniki:

      2,5 szkl. marchewki startej na dużych oczkach

      4 jajka

      pół szklanki rodzynek (szklanka 250 ml)

      1,5 szkl. oleju roślinnego

      1 szkl. cukru białego drobnego

      2 szklanki mąki

      2 łyżeszki proszku do pieczenia

      łyżeczka sody oczyszczonej

      2 łyżeczki cynamonu

      łyżeczka gałki muszkatołowej

       

      Rodzynki przebieraj kolejno i pousuwaj ewentualne ogonki, a następnie przelej wrzątkiem. Oprósz je mąką co sprawi iż nie będą one opadać na dno. Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem, ale nie na sztywno. Następnie dodawaj żółtka i olej. W osobnej misce wymieszaj mąkę z sodą, przyprawami i proszkiem do pieczenia. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. na koniec dodaj marchewkę i rodzynki i ponownie wymieszaj. Wylej na blachę (ja użyłam małej blachy). Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 1 h do suchego patyczka. Ciasto wyłóż i wystudź w chłodnym miejscu.

      Masa mascarpone:

      250 g mascarpone

      150 ml śmietanki 36%

      3 łyżki cukru pudru

       

      Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. W osobnej misce rozbij mikserem mascarpone. Dodaj śmietankę i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

      Na wystudzone ciasto wyłóż masę z mascarpone a następnie zrób wzorek widelcem.

      ciasto marchewkowe

      Gotowe! Wypróbujcie sami!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 stycznia 2012 12:42
    • Tort szwarcwaldzki

      Średnio skomplikowany choć dosyć pracochłonny, ale wyśmienity, zaskakujący oraz piękny. Tak opisałabym ten torcik, który wykonałam na pewne urodziny w dosyć ekspresowym tempie. Prezentował się niesamowicie zwłaszcza po przekrojeniu gdzie ciemne ciasto przeplatało się z bielusieńką bitą śmietanką i akcentem bordowych wiśni i czereśni. Smakuje równie dobrze jak wygląda - delikatne i kremowe ciasto czekoladowe, połączone ze słodkością masy i kwaskowatością owoców jest kompozycją idealną. Tak skomponowane smaki i wyszukany wygląd są idealną propozycją nie tylko na urodziny. W wykonaniu torcika inspirowałam się przepisami ze stron moich wypieków oraz gotowanie cieszy.

       tort szwarcwaldzki

      Składniki na mus czekoladowy do ciast:

      150 g czekolady gorzkiej

      220 g masła

       

      Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Masło ubij na puszystą masę i połącz z czekoladą (lekko przestudzoną). Ubijaj aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Podziel mus na 3 części.

       

      Składniki na 1 blat:

      1/3 musu czekoladowego (powyżej)

      3 jaja (oddzielnie białka i żółtka)

      60 g cukru pudru

      60 g mąki pszennej

      3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta soli

       

      Do musu dodawaj kolejno żółtka jaj ciągle ubijając. Następnie stopniowo dodawaj cukru pudru i mąki. Na koniec wsyp proszku do pieczenia. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli i wmieszaj do masy czekoladowej. Tak przygotowane ciasto wylej na wcześniej przygotowaną blachę tortową. Blachę wysmaruj wcześniej masłem i obsyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Piecz ciasto w temperaturze 175 przez około 20 minut. Wyłóż do przestygnięcia. W ten sposób wykonaj łącznie 3 blaty spodów czekoladowych.

      Wkład wiśniowo czereśniowy:

      300 g wiśni dużych lub/i czereśni

      150 ml soku z czereśni lub wiśni albo soku kompotowego

      100 ml wiśniówki

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      1 łyżka cukru

      Powyższe składniki wymieszać dokładnie i  podgrzewać aż do zgęstnienia masy. Odstawić do wystygnięcia. Najlepiej wkładkę odstawić na całą noc aby owoce mogły przeniknąć wiśniówką.

       

      Poncz:

      50 ml soku z wiśni

      50 ml wiśniówki

      Wymieszaj składniki podane powyżej.

      tort szwarcwaldzki

       

      Masa tortowa:

      800 ml śmietanki kremówki 36%

      3 łyżki cukru pudru

      3 śmietan-fixy

      Bitą śmietanę lekko ubij. Dodaj śmietan fixy i cukier, a następnie ubij na puszystą i sztywną masę.

      tort szwarcwaldzki

      Wykonanie tortu:

      Każdy ze spodów naponczuj. Na jeden z nich wyłóż połowę masy wiśniowej (ja nałożyłam głównie owoce). Wyłóż 1/4 bitej śmietany i przykryj kolejnym spodem. Wyłóż drugą połowę wkładki owocowej (mnie zostało nieco sosu z wkładki, które można wykorzystać np. do lodów). Następnie wyłóż kolejną porcję bitej śmietany (1/4). Przykryj trzecim spodem. Pozostałą bitą śmietanę użyj do obłożenia i udekorowania ciasta. Do dekoracji możesz użyć również gorzkiej czekolady, wiśni i listka bazylii.

      tort szwarcwaldzki tort szwarcwaldzki

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tort szwarcwaldzki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 stycznia 2012 08:45
  • piątek, 27 stycznia 2012
    • Pierogi ze szpinakiem i fetą

      Pierogi ze szpinakiem zagościły u nas już bardzo dawno. Wielokrotnie modyfikowałam, próbowałam, dodawałam, aby dzisiaj móc zaprezentować Wam jeden z lepszych sposobów na danie ze szpinakiem w roli głównej. Szpinak z fetą tworzą wspaniałą całość a oprawione w klimat gałki muszkatołowej stają się czymś zupełnie idealnym. Spróbujcie i sami oceńcie:)

      pierogi ze szpinakiem

      Składniki na ciasto (30 sztuk):

      180 g mąki (+/-)

      125 ml wody (ciepłej)

      pół łyżki oliwy

      łyżeczka soli

       Połącz składniki i wyrabiaj ciasto. Można w tym celu użyć maszyny do pieczenia chleba. Ciasto powinno odleżeć ok. 15 minut.

       

      Składniki na farsz:

      2 łyżki oliwy

      300 g mrożonego szpinaku (liście)

      150 g sera feta

      4 ząbki czosnku

      jajo

      sól

      łyżeczka gałki muszkatołowej

       

      Czosnek pokrój na bardzo drobne kawałki lub wyciśnij. Dodaj do rozgrzanej oliwy (nie wolno przypalić , gdyż wtedy staje się gorzki i psuje cały smak potrawy). Nałóż szpinak na oliwę z czosnkiem i wlej około 2 łyżek wody. Przykryj pokrywką i czekaj aż szpinak się odmrozi i wyparuje cała woda. Następnie dodaj wody i zetrzyj gałkę muszkatołową. Możesz również użyć gałki sypkiej. Zdejmij z palnika i wbij jajo. Mieszaj aż jajo całkowicie się zetnie i połączy ze szpinakiem, a następnie odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie pokrój fetę w drobną kosteczkę i dodaj do szpinaku. Wymieszaj farsz i ewentualnie podpraw jeszcze solą i gałką (wg uznania).

      pierogi ze szpinakiem

       

      Wykonanie:

      Wykonaj pierogi wg najlepszego dla Ciebie sposobu. Ja urywam po kawałku ciasta tworząc kuleczki. Następnie rozwałkowuję cienko i nakładam farsz. Należy mocno dociskać brzegi aby nie otworzyły się w trakcie gotowania. Gotuj pierożki w osolonej wodzie, aż do momentu ich wypłynięcia.

      Podawaj z roztopionym masełkiem. Można dodać poszatkowaną szałwię lub miętę.

      pierogi ze szpinakiemSmacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi ze szpinakiem i fetą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2012 23:48