Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Wpisy

  • poniedziałek, 12 marca 2012
  • niedziela, 11 marca 2012
    • Sernik na spodzie piernikowym

      Delikatny, mokry, puszysty sernik, idealny na niedzielne popołudnie. Sernik piernikowy to opcja pojawiająca się dosyć często po świętach Bożego Narodzenia. I choć już sporo czasu upłynęło i nadchodzą święta Wielkanocne to jednak chciałam wypróbować tego połączenia smaków. Ogromne znaczenie ma fakt, iż zostało mi dużo kawałków piernika po domku z piernika, który stał nietknięty pod przykryciem. W końcu ktoś zaczął odrywać po kawałku dachu, podłogi i komina, więc postanowiłam go udostępnić tym których zapach domku nęcił. Jednakże zabrałam niewielką część tych odłamków, aby wykonać spód do sernika i oto co wyszło.

      piernikowy sernik

      Składniki na spód:

      200 g twardych pierniczków (ciastek lub kawałków z domku do piernika)

      80 g masła

      łyżka miodu

       

      Masło, pierniki i miód umieścić w malakserze i zmiel na jednolita masę. Wyłóż kruszonką spód okrągłej blaszki.

      sernik z piernikiem

      Składniki na sernik:

      1 kg serka mielonego do serników (mój był dosyć rzadki)

      6 jaj (oddzielić żółtka od białek)

      100 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)

      160 g cukru pudru

      2 łyżki mąki

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      łyżeczka aromatu waniliowego

      pół łyżeczki proszku do pieczenia

       

      Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj stopniowo masło i również ucieraj na puszysto. Następnie dodaj twaróg i wymieszaj szpatułką z żółtkami. Wsyp obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszaj, aby nie pozostały grudki. W osobnym naczyniu ubij dwa białka na sztywno. Dodaj do masy wraz z aromatem i delikatnie wmieszaj. Masę serową wylej na piernikowy spód i piecz w temperaturze 175 stopni przez około 1 godzinę. Gdy góra już uzyska odpowiedni kolor zmień grzałkę na dolną. po upieczeniu ostudzaj sernik w lekko uchylonym piekarniku.

      sernik z piernikowym spodem

      Lukier:

      1 białko

      3/4 szklanki cukru pudru

      Składniki utrzyj na jednolitą masę i wylej na przestudzony sernik. Pozostaw do zaschnięcia.

      piernikowy sernik

      Uwaga! Piernikowy spód robiłam w ten sposób, gdyż miałam dostęp do domku z piernika, ale równie dobrze możecie go wykonać z ciasteczek typu digestive oraz dodając przyprawy do piernika. Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na spodzie piernikowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 marca 2012 15:47
  • czwartek, 08 marca 2012
    • Korzenna sałatka owocowa

      A może coś super zdrowego i ciekawego? Otóż korzenna sałatka owocowa spełni Wasze oczekiwania w tym zakresie. Ciekawa kompozycja owoców dopełniona delikatnym jogurtem naturalnym z ostrym akcentem imbiru i cynamonu - to jest właśnie to. Musze przyznać, że zaskoczył mnie efekt końcowy mojej kompozycji smaków. Warto od czasu do czasu raczyć swoje podniebienia czymś prostym a zarazem wyjątkowym. Polecam!

      imbirowa sałatka owocowa

      Składniki:

      100 g gruszki (obranej i pokrojonej drobno)

      60 g winogron białych bezpestkowych (pokrojonych na pół)

      1 mandarynka (obierz, rozdziel plasterki i każdy przekrój na pół)

      2 suszone figi (pokrojone drobniutko)

      2 łyżki jogurtu naturalnego lub 75 g

      mały kawałek świeżego imbiru (mieszczący się na jednej łyżeczce)

      pół łyżeczki cynamonu

      kawa sałatka owocowa

      sałatka owocowa

       

       

      Składniki włóż do jednej miseczki i zetrzyj na wierzch imbir (na małych oczkach). Następnie wylej jogurt i posyp cynamonem. Smacznego:)

      imbirowa sałatka owocowa

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 marca 2012 17:00
    • Jeżyki

      Panowie dzisiaj dzień kobiet więc zamiast kupowania czekoladek polecam Wam ten wspaniały smakołyk. Nie jest trudny w wykonaniu więc możecie zrobić go sami w niecałą godzinkę. Uśmiech kobiet bezcenny (gwarantuję!). Przepis stworzyłam sama, ale opierałam się głównie na przepisie udostępnionym na wielkiezarcie.com. Z tej porcji wyszło mi 16 dużych jeżyków.

      jeżyki

      Składniki:

      125 g masła

      60 g czekolady gorzkiej lub kostka mlecznej (wtedy mniej cukru)

      pół szklanki cukru

      ponad pół puszki masy kajmakowej

       

      Wszystkie składniki umieść w jednej misce i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.Odstaw z palnika.

      Następnie dosyp różne bakalie. Ja dodałam:

      garść płatków kukurydzianych pełnoziarnistych słodkich

      rodzynki

      orzeszki ziemne posiekane drobno

      wiórków kokosowych

      płatki migdałowe

      ciasteczka jeżyki

       

      Bakalie dosyp w takich proporcjach  jakie odpowiadają twoim smakom. Możesz dorzucić pistacje, żurawinę suszoną, figi itd. Konsystencja po wymieszaniu powinna być  bardzo gęsta i nie rozlewać się. Układaj jeżyki dowolnej wielkości na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Włóż na godzinkę do lodówki. Gotowe!

      jeżyki prezent

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Jeżyki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 marca 2012 07:42
  • wtorek, 06 marca 2012
    • Babka piaskowa

      Pachnąca i wilgotna babka. Smaczna i bardzo prosta w wykonaniu. Idealna na świąteczny stół jak i do niedzielnej kawki. Takiej szukałam od dawna i przyznam, że jestem bardzo zadowolona z wypieku. Jeżeli można przygotować coś szybko, co potem smakuje naprawdę dobrze to jestem za:) Moja babka wystąpiła w aromacie pomarańczowym, a oblana cytrusowym lukrem i udekorowana skórką pomarańczową wygląda przepięknie. Przepis znalazłam na wizaz.pl.

      Babka świąteczna

      Składniki:

      4 jajka

      szklanka cukru

      szklanka mąki

      łyżeczka proszku do pieczenia

      125 g masła roztopionego i przestudzonego

      aromat pomarańczowy (ok. 1,5 łyżeczki)

      Jajka ubij w całości z cukrem na puch i do białości. Ten etap jest najważniejszy i ważne jest to, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i masło zamieszaj delikatnie tylko do połączenia składników (możesz użyć miksera na najwolniejszych obrotach). Dodaj również aromat i zamieszaj. Wylej ciasto na formę babkową wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Piecz w temperaturze 165 stopni przez ok. 30-45 minut (do suchego patyczka). Wierzch ciasta może się za szybko spiec więc, gdy już tak się stanie przełącz opcje w piekarniku tylko na dolną grzałkę i dopiecz. Wyłóż z formy i pozostaw do ostygnięcia.

      Babka świąteczna

      Lukier:

      sok z połowy cytryny

      pół szklanki cukru pudru (może być więcej)

      skórka pomarańczowa (własnej roboty)

       

      Sok wymieszaj z cukrem pudrem na lukier i oblej nim babkę. Wierzch obsyp skórką pomarańczową.

      Babka świąteczna

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 marca 2012 08:09
  • poniedziałek, 05 marca 2012
    • Otrębowe placki szpinakowe

      Zdrowy dodatek do sałatek, mięs czy nawet na szybką przekąskę. Wymyśliłam takie oto placuszki, ponieważ nie chciałam po raz kolejny zjadać w pracy kanapek. Proste i mało kaloryczne placuszki udoskonalą każdą dietę. Jeden placuszek ma ok. 45 kcal

       

      placki szpinakowe

      Składniki (na 6 małych placuszków):

      100g mrożonego szpinaku rozdrobnionego

      1 jajko

      50 g sera białego

      20 g mąki

      4 łyżki otrąb żytnich (mogą być pszenne)

      1 łyżka mleka

      ząbek czosnku

      1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

      sól

      oliwa z oliwek

       

      Szpinak przesmaż na połowie łyżeczki oliwy z oliwek razem z czosnkiem. Przełóż do miski dodaj jajko i rozrób na jednolitą masę ze szpinakiem. Dodaj ser biały i ugnieć mieszając wszystko również na jednolita masę. Dosyp otręby, mąkę, gałkę muszkatołową, sól do smaku. na koniec dodaj mleko. Tak powstałe ciasto nabieraj łyżką i kładź na patelni. Smaż na teflonowej patelni na bardzo małej ilości oliwy z oliwek. Obracaj kilkakrotnie placki, aby nabrały brązowego kolorku i dopiekły się w środku. Doskonałe są zarówno na ciepło jak i na zimno.

      placki szpinakowe

      Ja swoje placki podałam z sałatką z sałaty lodowej, jednego jajka, 40 g szynki drobiowej, papryki i sosu ziołowo - paprykowego. Polecam!

      otrębowe placki szpinakowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Otrębowe placki szpinakowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 marca 2012 10:45
  • czwartek, 01 marca 2012
    • Naleśniki z serem

      Naleśniki z serem robię zawsze tak samo i proporcje są zawsze "na oko"". Dzisiaj postanowiłam spisać składniki  i podać je Wam a nóż ktoś zechce wypróbować:) Często do ciasta naleśnikowego dodaję również 2 łyżeczki cynamonu. Dzisiaj pominęłam i podaję najprostszy przepis pod słońcem. Naleśniki często podaję z serem (przepis również poniżej), ale wyśmienite są również z dżemem, powidłem, czekośliwką, nutellą i bananem... można tak wymieniać i wymieniać. Spróbujcie a nie pożałujecie!

      naleśniki z serem

      Składniki na naleśniki:

      300 ml mleka 3,2 procent

      500-600 ml wody

      550-580 g mąki

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      3 łyżki cukru

      4 łyżki oleju

       

      Z podanych składników rozrób ciasto. Rozkłóć jajko z mlekiem, wodą i olejem i wsyp mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mąkę wsyp porcjami regulując gęstość ciasta. Jeśli wyda Ci się za gęste możesz dolać mleka. Piecz na oleju naleśniki. ja swoje piekę na oleju lub maśle klarowanym (nie przywierają). Ważne w tych naleśnikach jest to aby przy smażeniu nie wlewać za dużo oleju. Olej służy tylko do tego aby naleśniki nabrały lekkiego rumieńca i nie przywarły. Ja używam ok. pół łyżeczki oleju co 4 naleśniki.

      naleśniki

      Nadzienie serowe:

      400 g sera białego

      jajko

      80 g cukru waniliowego

      2 łyżki jogurtu typu greckiego

      2 łyżki śmietany 18%

      3 łyżki cukru

      Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze na puszystą masę. Jeszcze ciepłe naleśniki smaruj serem i składaj jeden na drugim. Takie naleśniki możesz polać polewą owocową lub czekoladową albo posypać cukrem pudrem.

      naleśniki z serem

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 marca 2012 07:36
  • środa, 29 lutego 2012
  • poniedziałek, 27 lutego 2012
    • Ciasto Shrek

      Planowałam, planowałam aż w końcu zrobiłam. Wyśmienite i lekkie ciasto w sam raz na weekend. Domownikom smakowało zwłaszcza dlatego, że jest delikatne i nie za słodkie. Po wszystkich pączkach i masach jakimi ich ostatnio raczyłam shrek okazał się strzałem w dziesiątkę. Na internecie aż wrze od różnych przepisów na ten placek ale ja swój oparłam na przepisie Alicji. Dodaję do kategorii "na zimno", gdyż jedynie biszkopt jest tutaj pieczony, a nie pasuje mi on do kategorii przekładanych ciast:)

      shrek

      Składniki na biszkopt:

      5 jaj (oddzielnie białka i żółtka)

      5 łyżek cukru

      5 łyżek mąki

      5 łyżek mąki ziemniaczanej

      łyżeczka proszku do pieczenia

      Z podanych składników zrobić biszkopt i piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Wyjmij biszkopt i ostudź. Tę samą formę wyłóż folią spożywczą i włóż z powrotem wystudzony biszkopt.

       

      Warstwa 1:

      1 l soku Pysio zielonego

      3 budynie

      2 łyżki cukru

      100 ml wodu

       

      Pysio z wodą wymieszaj i odlej 200 ml. Resztę zagotuj z cukrem. Budynie rozrób z odlanymi 200 ml soku. Do gotującego się soku wlej budyń i energicznie mieszając zagotuj. Masę jeszcze gorącą wyłóż na biszkopt. Włóż do lodówki do ostygnięcia.

      Warstwa 2:

      1 galaretka zielona

      500 ml śmietanki kremówki

      2 paczki delicji

       

      Galaretkę sporządź w 3/4 szklanki wody. Ubij śmietankę na sztywno i dodaj wystudzoną galaretkę. Następnie wylej wszystko na poprzednią warstwę. Delicje układaj czekoladą do dołu na masie. Ciasto z powrotem włóż do lodówki.

       

      Warstwa 3

      2 galaretki zielone przygotuj w 800 ml wody. Tężejącą już galaretkę wylej na delicje. Schładzaj ciasto ponownie przez 2 h w lodówce.

      ciasto shrek

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Shrek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 lutego 2012 07:37
  • niedziela, 26 lutego 2012
    • Sałatka z pora

      Sałatka mojej mamy. Nie wiem skąd ten przepis pochodzi, ale jest jednym ze standardów u mnie w domu. Częściej robimy tę lub paprykową lub grzybową niż nawet zwykłą warzywną. Uważam, że jest ona ciekawą propozycją na nadchodzące święta. Proporcje poniżej są "jak dla wojska" więc jeśli nie robisz sałatki na imieniny, urodziny, święta czy jakąkolwiek inną imprezę domową na 20 os. to zmniejsz proporcje o połowę. Smacznego!

      sałatka z pora

       

      Składniki:

      trzy pory

      14 jaj

      375 g sera żółtego

      puszka groszku

      litrowy słoik ogórków kiszonych (ja dałam nawet nieco ponad - w zależności od upodobań)

      puszka śmietany 18% (330ml)

      pół słoika majonezu (wyjdzie ok. 200-250 ml )

      2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej)

      sól i pieprz do smaku

       

      Pory rozkrój wzdłuż i umyj rozdzielając każdy listek. Pokrój drobno na pół talarki tylko części żółte i białe. Wiele zielonych części również skroisz, ale ważna jest umiejętność rozdzielenia delikatniejszych części pora. Kiedy czujesz pod nożem iż krojone części stają się twardsze - usuwasz je. To są właśnie najczęściej te zielone części przy końcówkach lub na zewnątrz pora. Tak poszatkowanego pora posól i wsyp do wrzątku. Zamieszaj i odczekaj 20 sekund. Przecedź pora na sitku lekko dociskając. Zostaw do ostygnięcia.

      Pokrój ogórki i jaja w drobną kostkę. Dodaj groszek. Zetrzyj na małych oczkach ser i również dodaj do pozostałych składników. Ostygnięty por wsyp do jaj, ogórków groszku i sera. Wymieszaj składniki ze śmietaną, majonezem i musztardą. Dopraw według uznania.

      sałatka porowa

      Uwaga! Z majonezu, musztardy i śmietany możesz zrobić wcześniej sos. Możesz również regulować dowolnie ilość tych składników tak aby sałatka odpowiadała waszym gustom.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 lutego 2012 22:30
  • środa, 22 lutego 2012
    • Penne ze szpinakiem i dorblu

      Przedstawiam Wam makaron penne w dosyć znanej oprawie szpinakowej. Myślę, że większości z Was tak dobrane smaki będą odpowiadały. Sądzę również, iż większość z Was już znalazła "swój" przepis na makaron ze szpinakiem, ale warto na pewną odmianę. Jeżeli nie mieliście w zwyczaju używać do szpinaku gałki muszkatołowej - zróbcie to, gdyż poprawia ona znacznie walory smakowe. Jeżeli lubicie sery dodajcie do sosu ser dorblu lub gorgonzolę - nadadzą charakterystyczny zapach i smak. Koniecznie przesmażcie szpinak na czosnku - szpinak z czosnkiem to zgrany duet. Do takiej kompozycji smaków wystarczy dobre winko i delektujcie się:)

      penne ze szpinakiem

      Składniki (dla dwóch osób):

      400 g mrożonych liści szpinaku (możecie również użyć rozdrobnionego)

      4 ząbki czosnku

      4 łyżki oliwy z oliwek

      75 g sera dorblu

      20 g parmezanu

      50 g sera żółtego (gouda, mazur)

      175 g makaronu pełnoziarnistego

      50 g śmietany (18%)

      łyżeczka gałki muszkatołowej (najlepsza świeżo zmielona)

      sól do smaku

       

      Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.

      penne ze szpinakiem

      Czosnek pokrój drobniutko w plasterki i przesmaż na oliwie. Dodaj szpinak i podlej wodą - duś aż woda wyparuje a szpinak będzie miękki. Dodaj sery i poczekaj aż się rozpuszczą. Przypraw szpinak gałką muszkatołową i solą, a następnie zgaś szpinak. Gdy makaron się ugotuje przecedź go i dodaj do niego szpinak. Wymieszaj dobrze i dolej śmietany podgrzewając całość przez ok. 5 minut. Podawaj gorące posypując parmezanem. Smacznego!

      penne ze szpinakiem

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Penne ze szpinakiem i dorblu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 22 lutego 2012 20:41
  • sobota, 18 lutego 2012
    • Bułeczki drożdżowe

      Miały wyjść delikatne w smaku rogaliki, a wyszły drożdżówki. Czy jestem zadowolona ? Nie do końca choć smak na prawdę jest dobry, nawet bardzo dobry. Ciasto można wykorzystać do formowania dowolnych drożdżówek z różnym nadzieniem (ja akurat dorwałam czekośliwkę). Przepis pochodzi z blogu... nie pamiętam jakiego więc jeśli ktoś pozna swój przepis proszę koniecznie o przyznanie się to oczywiście uwzględnię to we wpisie. Oczywiście jak to ja pozmieniałam proporcje i niektóre składniki. Polecam z pełną odpowiedzialnością ale nie jako ciasto do rogalików. Pozdrawiam!

      drożdżówka

      Składniki :

      1 kg mąki

      50 g drożdży świeżych

      kostka masła

      pół litra mleka

      szklanka cukru

      3 jajka

      2 żółtka

      dowolna konfitura do nadziewania

      drożdżówka

      Mleko zagrzej prawie do zagotowania. Przed samym zagotowaniem wyłącz mleko i wsyp drożdże i cukier. Rozbij trzepaczką rozczyn i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 h. Po tym czasie wszystkie składniki zagnieć w gładkie ciasto dodając na końcu roztopione i przestudzone masło. Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia na półtorej godziny. Następnie podziel na trzy części i uformuj bułeczki (ja oczywiście robiłam je w kształt rogalików, czego nie widać:) Pozostaw bułeczki ponownie do wyrośnięcia. Następnie posmaruj białkiem i wstaw do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Piecz do zarumienienia. Smacznego!

      bułeczki drożdżowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 18 lutego 2012 02:05
    • Uśmiechnięte pączki z czekośliwką

      Najprawdopodobniej ostatnie pączki w tym karnawale. Ten przepis odnalazłam w starych zapiskach i przepisach mojej mamy. Ciasto jest pyszne, ale jest pewien mankament. Przyzwyczajona do wypiekania pączków razem z nadzieniem w środku nigdy nie próbowałam szprycowania. A w przypadku tych pączków szpryca jest raczej koniecznością. Ciasto ma tę wadę iż wyrobione z nadzieniem pączki otwierają się podczas pieczenia (każdy jeden) Stąd nazwa - uśmiechnięte pączki. Swoje nadziałam czekośliwką zrobioną jeszcze w wakacje. Smak jak już wspomniałam jest bardzo dobry. Posyp cukrem pudrem i delektuj się uśmiechniętym aromatycznym pączkiem:)

      pączki uśmiechnięte

      Składniki:

      1 kg mąki

      20 dag cukru

      15 dag margaryny lub 10 dag oleju

      5 żółtek

      1/2 litra mleka ciepłego

      5 dag drożdży

      skórka otarta z jednej pomarańczy

      konfitura i cukier puder do posypania

      1 kg smalcu

       

      Z porcji mleka odlej ok. 50 ml i zrób rozczyn dodając 1 łyżkę cukru i drożdże i pół łyżeczki soli. Pozostaw do wyrośnięcia. W międzyczasie żółtka utrzyj z cukrem do białości. Do mąki (przesianej) wlej żółtka, wyrośnięty rozczyn i wsyp skórkę. Dodaj również pozostałą ilość mleka i zagniataj ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj tłuszcz. Wyrabiaj aż ciasto będzie miało pęcherzyki powietrza i odstaw do wyrośnięcia.

      pączkipączki

      Uformuj pączki (najlepiej bez nadzienia, chyba że mają być uśmiechnięte). Piecz na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia i posyp cukrem pudrem. Pozdrawiam!

      pączki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 18 lutego 2012 01:53
  • środa, 15 lutego 2012
    • Semifreddo malinowe z sosem z białej czekolady

      Pyszny delikatny deser z orzeźwiającymi malinami i delikatnym sosem z białej czekolady. Nieskomplikowany deser ale za to bardzo smaczny i idealny na specjalne okazje. Czytałam wiele przepisów (arabeska waniliowa, z pierwszego tłoczenia i inne) na semifreddo i tak powstał ten. Nie są to tradycyjne lody i uwierzcie, że takim deserem zaimponujecie gościom.

      semifreddo

      Składniki na semifreddo:

      500 ml śmietanki kremówki 30 %

      2 jajka

      5 łyżek cukru pudru

      cukier wanilinowy

      150 g malin (ja swoje maliny wyciągnęłam z zamrażarki przed wykonaniem semifreddo tak aby nie roztopiły się całkiem ale żeby puściły sok)

      50 g bez

       

      Jajka ubij z cukrem wanilinowym i 3 łyżkami cukru pudru do białości na parze i odstaw do ostygnięcia. Ubij kremówkę na sztywno z dwoma łyżkami cukru pudru. Wymieszaj kremówkę z jajkami delikatnie plastikową łyżką. Dodaj bezy i znów wymieszaj. Następnie dodaj malin i lekko przemieszaj (nie muszą równomiernie połączyć się z masą) Wylej semifreddo do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Włóż do zamrażarki na 2-3 godziny. Moje semifreddo było w zamrażarce niemal cały dzień a przed podaniem włożyłam do lodówki na godzinę.

       

      Sos:

      tabliczka białej czekolady (100 g)

      250 ml słodkiej śmietanki (użyłam 18 %)

      2 łyżeczki masła

      Śmietankę lekko podgrzewaj z białą czekoladą i ubijaj ręcznie trzepaczką. Uważaj aby masa się nie zagotowała - rób to na wolnym ogniu. Masa powinna być puszysta. Na koniec dodaj masło i znów użyj trzepaczki aż do rozpuszczenia masła. Mieszaj cały czas przez około 5-10 minut.

      semifreddo z malinami

      Semifreddo podawaj z ciepłym lub zimnym sosem. Przyozdabiaj malinami lub innymi owocami (np. kiwi)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 15 lutego 2012 09:28
    • Makaron ryżowy z krewetkami w sosie ostro-kwaśnym

      Pierwsze krewetki w moim życiu! Bałam się przyrządzania tych krewetek - dużo czytałam, szukałam i powstał taki oto przepis. Bardzo aromatyczny sos i delikatne krewetki sprawiają iż makaron ryżowy stał się czymś co odpowiada naszym kubkom smakowym. Danie wystąpiło jako główne w kolacji walentynkowej. Na prawdę bardzo nam smakowało:) Polecam!

      makaron z krewetkami

      Składniki:

      300-400 g krewetek (dużych : królewskich lub tygrysich) z ogonkami, mrożonych

      100 g makaronu ryżowego

      5 ząbków czosnku

      1 duża papryczka chili

      świeży tymianek

      3 łyżki oliwy

      100 ml białego wytrawnego wina

      sok z połowy cytryny

      kostka rosołowa (cała lub pół)

      przyprawy: sól i ostra papryka

      makaron ryżowy z krewetkami

      Krewetki rozmroź i przelej ciepłą wodą. Przygotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Na woku lub dużej patelni z grubym dnem przesmaż posiekany czosnek na oliwie. Dodaj posiekaną drobno papryczkę chili i zalej winem. Wciśnij sok z połowy cytryny i dodaj świeżego tymianku (około 2 łyżki lub więcej jeśli danie ma być bardziej aromatyczne). Jeśli wino za bardzo odparuje można dolać więcej. Duś składniki pod przykryciem. Wrzuć krewetki do sosu i skrusz kostkę rosołową. Przesmaż przez około 2-4 minuty i dodaj makaron. Dokładnie wymieszaj i przesmaż jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Dopraw solą i ostrą papryczką.

      krewetki na ostro

      Podawaj gorące przyozdabiając tymiankiem.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 15 lutego 2012 08:38