Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Wpisy

  • środa, 31 października 2012
    • Sałata na słodko

      Muszę przyznać, że nie lubię słodkości w połączeniu z rzeczami solonymi, ale zaczynam się o dziwo do nich przekonywać. Sałata na słodko? Wiem że ludzie taką robią, ale nie to nie dla mnie. A jednak - od 5 dni codziennie robię sałatę na słodko bo jest na prawdę przepyszna:) Polecam szczególnie wiosną - jest najlepsza.

       

      Składniki:

      główka sałaty zielonej

      mały kubeczek jogurtu naturalnego lub śmietany

      łyżeczka cukru (można dać więcej)

      dwie łyżki octu winnego lub jabłkowego

       

      Sałatę umyj bardzo dokładnie. Porwij na drobne kawałki wszystkie liście i zasyp cukrem. Po pięciu minutach wlej ocet i jogurt i wymieszaj dokładnie. Dopraw jeszcze raz cukrem jeśli chcesz. Ja również dodaję ok. pół łyżeczki soli.

       

      Smacznego:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 31 października 2012 11:19
  • sobota, 22 września 2012
    • Pyszne rogaliki

      Jedne z najlepszych rogalików krucho drożdżowych - ciasto jest wyśmienite. Można je napełnić tradycyjne konfiturą ale także czekoladą lub nutellą. Ja pozostałam przy konfiturowo -dżemowej wersji, która zniknęła chwila moment. Bardzo zadowalający wypiek do porannej kawki lub wieczornej herbatki:D Przepis kwestii smaku.

      rogaliki pyszne

      Składniki na 44 rogaliki:

      500 g mąki

      50 g drożdży

      łyżka cukru (do rozczynu)

      pół szklanki mleka

      4 łyżki cukru pudru

      2 jajka

      kostka masła

      łyżka cukru waniliowego

      dżem, nutella czekolada

      żółtko do posmarowania

      cukier puder do posypania

       

      Z ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży zrób rozczyn i zostaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Jajka utrzyj z cukrem pudrem. Mąkę i masło rozetrzyj w palcach na sypko. Wszystkie składniki połącz i zagnieć ciasto. Możesz to zrobić w maszynie do pieczenia chleba. Wyrabia aż będzie błyszczące. Włóż ciasto do miski przykryj ścierką i wstaw do lodówki na 2 h.

       Wyjmij ciasto i podziel na 5-6 części. Każdą rozwałkuj na okrąg i podziel na 8 trójkątów. Na podstawę trójkąta wyłóżcie nadzienie i i zwijajcie w kierunku wierzchołka formując rogaliki. Na wysmarowanej formie ułóż rogaliki i posmaruj żółtkiem (żółtko możesz wymieszać widelcem z łyżką mleka). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 minut.

      rogaliki pyszne

      Rogaliki posyp cukrem pudrem. Wiem na pewno że są mięciutkie następnego dnia po zrobieniu. Nie miałam szansy sprawdzić czy są mięciutkie dłużej, a to chyba najlepsza reklama. Próbujcie!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne rogaliki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 22 września 2012 10:57
    • Konfitura truskawkowo - rabarbarowa

      Postanowiłam zrobić konfiturę bez konserwantów. Żaden tam dżem, ale konfiturę z prawdziwego zdarzenia. Przeczytałam kilka porad i przepisów i tak sobie skleciłam taki oto przepis. Wyszedł idealny i w sam raz na świeżutką bułeczkę i do tego mleko. Każde dziecko uwielbia taki zestaw śniadaniowy no może nie każde z dodatkiem mleka. Ale konfiturkę polubią absolutnie wszyscy: i młodzi i starzy. Spróbujcie bo to wcale nie jest trudne.

       konfitura truskawkowo rabarbarowa

      Składniki:

      800 g truskawek

      800 g cukru

      200 g rabarbaru

      sok z połowy cytryny

      skórka otarta z połowy cytryny

       

      Truskawki umyj i odszypułkuj, a rabarbar obierz z wierzchniej części i pokrój w drobne kawałki. Truskawki zasyp cukrem i odstaw aby puściły sok. Po ok. 2-3 h zacznij gotować truskawki na wolnym ogniu dosypując  wcześniej cały rabarbar. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 h. Co jakiś czas mieszaj konfiturę aby się nie przypaliła. Przygotuj cytrynę : umyj porządnie w płynie i sparz wrzątkiem. Następnie połowę cytryny wciśnij do konfitury oraz zetrzyj z niej skórkę. Gotuj dalej na wolnym ogniu.

      U mnie proces gotowania trwał 3 dni. Po dodaniu cytryny gotuj jeszcze ok. godzinę i zgaś. Na następny dzień z powrotem zagotuj konfiturę i gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godziny. Na trzeci dzień zagotuj z powrotem i trzymaj na wolnym ogniu do czasu umycia i wyparzenia słoików.

      Do gorących słoików nałóż ostrożnie konfiturę i zakręć mocno wieczka. obróć do góry dnem każdy słoik i w ten sposób się zawekują.

      konfitura truskawkowo rabarbarowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 22 września 2012 10:04
    • Ciasto malinowo-kokosowe

      Bardzo dobre ciasto:) Szukałam jakiegoś ciasta z malinami i znalazłam takie oto pyszne ciacho na kruchym czekoladowym spodzie, masą kokosowo- śmietanową i pysznymi malinami. Sezon malinowy trwa, a ja uwielbiam te owoce. Opcja ta jest o tyle ciekawa że świetnie wkomponowane kwaskowate owoce są na prawdę znakomitym dopełnieniem całego ciasta :) Polecam jako propozycja na niedzielę:D

      Przepis zaczerpnęłam z tej strony.

       malinowe ciasto z kokosem

      Składniki:

      3 szklanki mąki

      250 g margaryny

      pół szklanki cukru

      4 żółtka

      2 łyżki kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      4 białka

      szklanka cukru

      budyń śmietankowy

      łyżka skrobi ziemniaczanej

      100 g wiórków kokosowych

      500 ml śmietany 18%

      3 szklanki malin

       

      Margarynę przesiekaj z mąką, dodaj kakao, cukier i proszek do pieczenia (można to zrobić w malakserze). Dodaj żółtka i zagnieć ciasto (gdyby było zbyt kruche można poratować się łyżką śmietany). Ciasto podziel na dwie części, z których jedna będzie niewiele większa. Mniejszą część włóż do zamrażarki. Drugą częścią wyłóż dno i boki formy , a następnie zapiecz przez 15 minut w piekarniku w 180 stopniach.

       

      Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodaj następnie śmietanę i zamieszaj. Następnie wsyp wiórki, budyń i skrobię. Wymieszaj dokładnie ale delikatnie. Wylej masę na podpieczony spód. Następnie wyłóż maliny na powierzchni masy kokosowej. Na koniec zetrzyj zamrożone ciasto i piecz w 180 stopniach. Mi wystarczyła 1 h, trzeba po prostu zachować czujność:D

      malinowe ciasto z kokosem

      Ciasto jest pyszne jeszcze na ciepło. Na zimno z kolei warto je dodatkowo schłodzić.

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 22 września 2012 09:55
  • niedziela, 26 sierpnia 2012
    • Tort "suknia lalki"

      Dosyć skomplikowane przedsięwzięcie ... Nie mniej jednak opłacalne. Tort przygotowałam z okazji 9 urodzin młodszej siostry. Zaproszone dzieciaczki nie mogły się nadziwić i trudno nie przyznać im racji skoro sama byłam zadowolona niezwykle. Pewne obawy wynikły tylko w trakcie dekoracji (masę ściągałam ok. 10 razy i na nowo dekorowałam). Jeśli chodzi o smak to wolę bardziej " dorosłe " połączenia, tzn. trochę alkoholu  ponczu, kwaśne konfitury. Jednak pierwszy raz wykonałam ciasto, po którego zjedzeniu dzieci przychodziły po dokładkę. Dorośli też byli zadowoleni. Więc szczerze polecam. Tort tworzyłam sama, ale wykorzystałam odrobinę fantazji z tej.

       tort lalka

      Składniki na biszkopt żółty:

      6 jaj

      1 szklanka mąki pszennej

      2 budynie śmietankowe

      3/4 szkl. cukru

      łyżka octu

      łyżeczka proszku do pieczenia

       

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj stopniowo cukier i dobrze miksuj, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Żółtka wymieszaj z octem i dosyp proszku do pieczenia, po czym znów dokładnie wymieszaj. Żółtka zaczną się pienić i wtedy stopniowo dolewaj je do białek cały czas miksując. Na koniec wmieszaj delikatnie mąkę i budynie. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Wychodzi ładny i wysoki.

       

      Biszkopt ciemny:

      Składniki i wykonanie jak powyżej. Od mąki odejmuję łyżkę i dosypuję łyżkę kakao.

       

      Biszkopt biały:

      Składniki i wykonanie znajdziecie w tym linku.

       

      Masa 1:

      puszka brzoskwiń

      masło

      szklanka mleka (250 ml)

      budyń duża porcja na 3/4 l mleka (waniliowy, lub śmietankowy)

      pół szklanki cukru

       

      Z brzoskwiń odlej 250 ml soku i mieszaj z 125 ml mleka. Zagotuj je z cukrem. W osobnym garnuszku wymieszaj budynie z mlekiem. Wlej miksturę do gotującego się mleka z sokiem i agotuj budyń. Ostudź budyń przykrywając folią spożywczą. Ucieraj masło na puszystą białą masę. Dodawaj przestudzony budyń. Na koniec dodaj pokrojone w bardzo drobne kostki brzoskwinie i zamieszaj łyżką. Odstaw do lodówki.

      Uwaga! przed wymieszaniem z brzoskwiniami odłóż ok. 3 łyżki czystej masy budyniowej

       

      Masa 2:

      pół kostki masła

      400 g gotowej masy kajmakowej

       

      Masło utrzyj na puszystą białą masę i dodawaj stopniowo kajmak. Odłóż do lodówki.

       

      Masa 3 :

      200 g nutelli (w ciepłym miejscu)

       

      Ponadto:

      konfitura ze śliwek lub dżem morelowy

      filiżanka herbaty z dwóch torebek

      olejek cytrynowy lub sok z pół cytryny

       

      Wykonanie tortu:

      Każdy biszkopt przetnij na pół. Wydrąż w każdej części po środku okrąg. Ja robiłam to szklanką. Każdą część naponczuj, miksturą z herbaty i olejku.

      Pół żółtego biszkoptu, dżem, krem budyniowy, biszkopt ciemny (pół), masa kajmakowa, pół biszkoptu białego, nutella (ciężko ją rozsmarować), pół biszkoptu białego, masa kajmakowa, pół biszkoptu ciemnego, masa budyniowa, pół biszkoptu żółtego. Tort wyrównaj i wstaw na 1,5 godziny do lodówki.

       tort lalka

      Dekoracja:

      700 ml śmietany kremówki

      4 łyżki cukru pudru

      4 śmietan- fixy

      lalka barbie:)

      folia spożywcza

       

      Pomocnym może się okazać filmik instruktażowy zamieszony na tej stronie.

       

      Tort wyciągnij z lodówki. Ja go obkroiłam dookoła nadając mu kształt kopułki. W oryginale panie które piekły go, zamiast obkrajać wykonały ostatni biszkopt w żaroodpornym półmisku. Ja niestety nie dysponowałam półmiskiem o takim obwodzie jak forma.

      Ubij kremówkę na puch dosypując w międzyczasie fixy i cukier puder. Możesz dodać barwnik.

      Tort należy wyrównać zarówno na wierzchu jak i w środku długim nożem. Lalkę owiń w folię spożywczą i umieść ją w środku tortu. Cały tort ozdób masą z bitej śmietany. Kształtuj tak aby wyszła piękna suknia;

      tort wróżka


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tort "suknia lalki"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 sierpnia 2012 14:52
  • środa, 01 sierpnia 2012
    • Rafaello na krakersach

      Proste i pyszne ciasto. Delikatne jak obłoczek połączenie słonych krakersów ze słodką kokosową masą. Wyszło pysznie, choć następnym razem zrobię to ciasto z podwójną ilością masy budyniowej. Zapraszam do degustacji.

       rafaello

      Składniki:

      2 duże paczki krakersów (u mnie Lajkonik)

      pół litra mleka

      2 żółtka

      2 łyżki mąki pszennej

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      kostka masła

      pół szklanki cukru

      cukier wanilinowy

      200 g wiórków kokosowych

       

      Przygotuj krem. Od mleka odlej pół szklanki. Resztę zagotuj z cukrami. Odlaną część połącz z żółtkami i mąkami. Do gotującego się mleka wlej miksturę z żółtek, mleka i mąk. Ugotuj budyń. Przykryj go folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia. Wyjmij masło z lodówki na czas stygnięcia budyniu.

      Masło utrzyj na puszystą i białą masę. Dodawaj porcjami krem ciągle ucierając.

      160 g Kokosu podpraż na patelni aż uzyska złoty kolor. Wsyp przestudzony kokos do masy budyniowej.

      Formę wyłóż folią spożywczą. Ułóż na całej powierzchni formy spód z krakersów. Wyłóż 1/3 masy. Znów ułóż krakersy i przełóż je masą. Czynność wykonaj ponownie. Uzyskasz w ten sposób trzywarstwowe ciasto. Na wierchu posyp nieprażonym kokosem. Odłóż ciasto na noc do lodówki.

      rafaello

      Smacznego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Rafaello na krakersach”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      środa, 01 sierpnia 2012 16:45
  • sobota, 30 czerwca 2012
    • Roladki tortilla wrap

      Moje wariacje na temat wrapów. Podaję je w formie krojonych w plastry kawałków danej roladki. Każda roladka jest wyjątkowa , bo każda z innymi składnikami. Nad każdą zastanawiam się czy dane składniki pasują czy nie. Poniższe proporcje są jedynie umownymi. To takie odzwierciedlenie listy zakupów. Tak na prawdę możecie zrezygnować z poszczególnych składników i zastąpić je innymi. Podstawą jest oczywiście tortilla pszenna.

      A teraz rekomendacja: każdy jest zaskoczony tortillami i zawartością. Wszystko zależy od waszej inwencji twórczej. Efekt - zaskakujący i pyszny:) Osobiście bardzo je lubię zwłaszcza te na ostro. Przepis dodaję do akcji.

       tortilla wrap

      Składniki:

      8 tortilli

      a do nich użyłam:

      2 serki "Bieluch" jeden czosnkowy a jeden zwykły z dodatkiem zmiażdżonego czosnku (mogą być zwykłe homogenizowane)

      1 serek kanapkowy o smaku ogórkowo - koperkowym

      250 g sera żółtego

      150 g salami

      200 g szynki drobiowej (może być każda inna)

      ogórki kiszone

      papryka marynowana

      sałata

      oscypek

      sos paprykowy

      keczup

      tabasco

       

      A oto propozycje łączenia:

      1. Salami tortilla wrap - serek homogenizowany z koperkiem i ogórkiem, salami, sos paprykowy, ogórek kiszony, oliwki, ser żółty

      wrap

      2. Morning spicy tortilla wrap - serek homogenizowany, ser żółty, papryka marynowana, sałata, szynka, tabasco

      tortilla wrap

      3. Mild shrimp attack - serek homogenizowany z czosnkiem, ser żółty, krewetki, ogórek kiszony, szynka

      tortilla wrap

      4. Salami tortilla with oscypek - serek homogenizowany z czosnkiem, oliwki, ogórek kiszony, salami, tabasco, oscypek, sałata

      wrao

       

      Tak przygotowane placki zwijamy w rulon dosyć ciasno.Zawijamy je w folię aluminiową, która była pod spodem każdej tortilli. W tym momencie warto każdą tortillę opisać markerem lub flamastrem po folii aby wiedzieć gdzie co mamy:)

      Roladki tortellini

      Schładzamy w lodówce przez noc. Na następny dzień kroimy w ukośne plastry i układamy na talerzu.

       

      Inne przetestowane propozycje:

      - A'la italiana - keczup, rukola, ser żółty, salami, szynka, oliwki czarne

      - Spicy buffalo  - serek homogenizowany paprykowy, szynka, pomidory suszone, bekon, tabasco

      - Village taste - serek ziarnisty z ziołami, szczypiorek, szynka, ser żółty, jajko gotowane, ogórek zwykły w plastrach, sól

      tortilla wrap

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki tortilla wrap”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 30 czerwca 2012 17:23
    • Babeczki karmelowe

      Specjalna okazja nadeszła to i babeczki czas przyszło zrobić:) trzeba poświęcić dużo czasu ale efekt wart zachodu. Pyszne kruche ciasteczko z masą karmelową i nietypowym środkiem. Udekorować można dowolnie, tak jak lubimy. Przepis na same babeczki, którym się inspirowałam w dużej mierze, możecie znaleźć tutaj .  Dokonałam jednak wielu modyfikacji :) Zapraszam:)

      babeczki karmelowe

      Składniki na ciasteczka (ok. 60 sztuk):

      400 g mąki

      200 g masła

      3 łyżki cukru pudru

      żółtko

      32 g cukru wanilinowego

      6 łyżek śmietany (18%)

       

      Masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem (można w malakserze). Zagnieć ciasto dodając do posiekanej mąki żółtko i śmietanę. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez ok. 2 h. Następnie należy wylepiać ciastem foremki. Piecz je w temperaturze 200 stopni aż do zarumienienia. Po wyciągnięciu pozostaw do ostygnięcia.

      babeczki kruche

      Nadzienie:

      100 g masła

      puszka masy kajmakowej

      dżem, wiśnie, czekośliwka

      galaretka owocowa

      wiórki kokosowe

       

      Masło utrzyj na puch i powoli dodawaj masy kajmakowej. Wstaw masę do lodówki. Galaretkę ugotuj zmniejszając wodę z 0,5 litra do 3/4 szklanki. Wiórki upraż na patelni na złoty kolor.

      Przygotowanie babeczek:

      Na spód dodawaj konfitury, wiśni lub czekośliwki. Następnie masę kajmakową. Na koniec obsyp wiórkami i drobno pokrojoną galaretką. Odstaw babeczki na noc do lodówki aby lekko zmiękły.

      babeczki karmelowe

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      sobota, 30 czerwca 2012 13:09
  • piątek, 29 czerwca 2012
    • Rogaliki krucho-drożdżowe

      Proste do przygotowania rogaliki, które jeszcze ciepłe znikają nie wiadomo kiedy:) Mięciutkie i delikatne rogaliki oblane lukrem są wspaniałe. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, a konfitura nie wycieka. Nie będę więcej przekonywać bo nie ma potrzeby:) Przepis zaczerpnęłam od Arabeski. Spróbujcie!

       rogaliki krucho drożdżowe

      Składniki (u mnie 48 sztuk):

      100 g drożdży

      250 g margaryny

      1 jajko

      600 g mąki (+ / - 50 g do podsypywania)

      250 g śmietany (u mnie 18%)

      2 łyżeczki cukru wanilinowego

      konfitura (musi być twarda)

      ok. 200 - 300 g cukru pudru

      1 białko (do posmarowania i lukru)

       

      Drożdże rozmieszaj ze śmietaną. Margarynę posiekaj z mąką i cukrem wanilinowym (ja zrobiłam to maszynowo). Następnie z mąki, śmietany i jajka zagnieć ciasto. Podziel na ok. 5 -6 części i rozwałkuj. Posługując się dużym talerzem rób okręgi i dziel je na 8 części w kształcie trójkąta. nakładaj konfiturę i zwijaj na kształt rogalików. Posmaruj delikatnie białkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na niecałe 15 minut.

      rogaliki

      Ja wstawiałam na 10 minut na nagrzewanie górę i dół i 3 minuty na termoobieg.rogaliki

      Z pozostałego białka i cukru pudru możesz utrzeć lukier, którym posmarujesz rogaliki.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      piątek, 29 czerwca 2012 08:15
    • Sałatka brokułowo-makaronowa z czosnkiem

      Pyszna była ta sałateczka... a rozeszła się błyskawicznie na pewnym sobotnim grillku:) No cóż takie połączenia po prostu zawsze wychodzą wspaniałe a to co z czosnkiem to jest pyszne. Sałatkę brokułową z makaronem jadłam na sylwestrowym wypadzie i chociaż nie pamiętałam dokładnego przepisu to jednak udało mi się odzwierciedlić tamten smak. Cóż więcej dodać ? Chyba to że warto aby sałatka odstała kilka godzin lub nawet noc:) Wtedy tak fajnie się przeżre. Zróbcie na następnego grilla a gwarantuje sukces. Jest to mój hit tegorocznego sezonu. Moja sałatka dzisiaj po raz kolejny zawędruje na stół grillowy:)

       sałatka brokułowa z czosnkiem

      Składniki:

      1 brokuł

      250 g makaronu (tortellini, penne, kolorowe penne)

      4 ząbki czosnku

      śmietana, jogurt naturalny, majonez *

      sól

      pieprz

      Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Pamiętajmy, aby gotować go różyczkami do góry. Makaron penne również gotujemy na miękko (nie al dente).

      sałatka makaronowo-brokułowasałatka makaronowo brokułowa z czosnkiem

      Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. Brokuł, makaron i czosnek wsypujemy do jednej miski dodajemy ok. 1-2 łyżek majonezu, śmietanę lub jogurt naturalny i mieszamy. Do smaku dodaj jeszcze soli i pieprzu.

      sałatka brokułowa z czosnkiem

      Smacznego!

      *możliwe że po odczekaniu nocy trzeba będzie dodać więcej jogurtu lub śmietany, ponieważ makaron wchłania sos

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      piątek, 29 czerwca 2012 07:54
  • poniedziałek, 11 czerwca 2012
    • Kompot rabarbarowo - grejpfrutowy

      Zostało mi pół kilograma rabarbaru, a pamiętałam, że kompot z rabarbaru jest świetny. Pokombinowałam i wyszedł niezwykle smaczny i orzeźwiający kompot. Sam skład powinien Wam zasugerować coś na prawdę wartego powtórzenia. Kwaśny rabarbar, gorzkawy grejpfrut, rześka mięta i niewielka ilość cukru dla odrobiny słodyczy = powalający efekt. Zapraszam do degustacji:)

      kompot

      Składniki:

      ok. 4-5 l wody

      500 g rabarbaru

      1 grejpfrut

      10 listków mięty

      4 łyżki cukru (można dać więcej wg uznania)

       

      Rabarbar umyj i obierz z wierzchniej części. Nie musisz kroić rabarbaru na małe kawałki mogą pozostaw duże byleby zmieściły się w garnku. Obierz grejpfrut i podziel na plasterki. Z każdego plasterka usuń delikatnie gorzką białą skórkę, i pozostaw sam soczysty miąższ. Nastaw wodę do gotowania. Dodaj rabarbar i grejpfrut - gotuj pod przykryciem. Po ok. 1h wrzuć opłukane listki mięty i dalej gotuj.

      kompot

      Dosłodź kompot wg uznania i gotuj jeszcze 30 minut. Po tym czasie odstaw kompot do wystygnięcia. Podawaj schłodzony.

      kompot

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kompot rabarbarowo - grejpfrutowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 czerwca 2012 16:40
    • Ciasto z truskawkami i kruszonką

      To ciasto jest wspaniałe - proste ale pyszne. Sezon truskawkowy w pełni a kiedy przepis pojawił się w Kwestii Smaku to postanowiłam go zrobić. Wszyscy zachwalali i okazało się że na prawdę słusznie. Ciacho robione w sobotę nie doczekało niedzieli, a dzisiaj powtórka tym razem z większą ilością truskawek.

      ciasto z truskawkami i kruszonką


      Składniki:

      200 g masła

      4 jaja

      200 g cukru pudru

      250 g mąki pszennej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      650 g truskawek (więcej nie miałam a w oryginale jest aż 800 i nie wiadomo gdzie to upchać:)

       

      Masło utrzeć na biało i dodawać porcjami cukier puder. Miksować około 8 minut. Następnie wbijać po jednym jajku i miksować po każdym dodaniu ok. 3 minut. Po tym czasie przesianą mąkę dodawać stopniowo i wmieszać mikserem w masę tylko do czasu połączenia się składników. Dodaj również proszek do pieczenia.

      ciasto z truskawkami i kruszonką

      Na przygotowaną formę wylej ciasto i ułóż na nim truskawki. Posyp kruszonką:

      50 g masła

      100 g mąki

      łyżka cukru wanilinowego

      łyżka cukru

       ciasto z truskawkami i kruszonką

      Kruszonkę rozcieraj palcami, aż zrobią się sypkie grudki.

       

      Ciasto piecz w temp. 180 stopni krócej niż 1 h. Sugerowano w opiniach aby trzymać ciasto ok. 70 minut, moje "siedziało" w piekarniku zaledwie 45 min i przypiekło się od spodu. Kwestia piekarnika. Życzę smacznego:)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z truskawkami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 czerwca 2012 16:28
  • czwartek, 07 czerwca 2012
    • Ciasto z truskawkami i kremem

      To już chyba taka truskawkowa tradycja - biszkopt, krem i truskawki oblane galaretką. Zaczynam truskawkowy sezon dosyć późno, ale mam nadzieję go nadrobić. Oczywiście nie jest to pierwsze truskawkowe ciacho, ale pierwsze na blogu. Wykorzystałam inny nieco przepis na biszkopt i chociaż był smaczny to jednak za twardy jak na to delikatne ciasto. Dlatego polecam Wam zajrzeć tutaj. Nie mniej jednak przepisu polecać nie trzeba bo na pewno każdy go zna, ale zachęcam do spróbowania mojej wersji.

      ciasto truskawkowe

      Składniki na biszkopt:

      4 jajka (osobno żółtko i białko)

      szczypta soli

      6 łyżek cukru

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      łyżka oleju

      4 łyżki mąki

      4 łyżki mąki ziemniaczanej

       

      Białka ubij z solą. Dodawaj porcjami cukier, a następnie żółtka. Następnie wsyp mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dolej oleju i wymieszaj. Nałóż do przygotowanej wcześniej formy i upiecz w temp. 165 stopni do suchego patyczka.

       

      Krem:

      pół litra mleka

       łyżki mąki pszennej

      jeden budyń waniliowy lub śmietankowy

      2 łyżki cukru

      16 g cukru waniliowego

      1 masło

       

      Odlej pół szklanki mleka i wsyp mąkę i budyń - dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj z cukrami i wlej do niego wcześniej przygotowane mleko z mąkami. Ugotuj budyń i odstaw do ostygnięcia. Możesz przykryć folią aby nie powstała skórka.

      Masło wyciągnij wcześniej z lodówki. Ubij mikserem do białości i dodawaj porcjami budyń. Formę, w której upieczono biszkopt wyłóż folią spożywczą i włóż tam z powrotem biszkopt. Następnie wyłóż na biszkopt masę budyniową.

      placek truskawkowy

      Wykończenie:

      ok. 300 g truskawek umytych i odszypułkowanych, pokrojonych w małe kawałki

      2 galaretki truskawkowe*

       

      Galaretki przygotuj zmniejszając ilość wody z pól litra do 400 ml. Odstaw do lekkiego stężenia. Na ciasto z kremem wyłóż truskawki równomiernie, dociskając do masy. Następnie wylej tężejącą galaretkę na wierzch i pozostaw do stężenia (najlepiej w lodówce).

      placek truskawkowy

      Smacznego!

      * ja niestety miałam jak widać tylko jedną galaretkę, ale dwie galaretki rozłożą się o wiele lepiej.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 czerwca 2012 14:55
    • Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

      Wiosenne śniadanko w akompaniamencie rabarbaru - idealne do porannej kawy. Smacznie ciasto drożdżowe, kwaśny rabarbar i aromatyczna kruszonka to wspaniałe połączenie i kompozycja smaków. Ach można się naprawdę rozleniwić najlepiej na tym hamaku (ostatnie zdjęcie ;) Polecam szczególnie teraz kiedy mamy dostęp do tak smakowitych zieloności. Obecnie targi uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw - nie miejcie zatem oporów i korzystajcie z dobrodziejstw tej wspaniałej pory roku. Przepis z małymi zmianami, zawdzięczam uciekinierskiemu blogowi:)

      drożdżówki z rabarbarem

      Składniki (na 16 drożdżówek):

      pół kg mąki pszennej

      280 ml mleka (ciepłego) 2% lub 3,2%

      80 g masła (roztopionego)

      14 g drożdży suchych (lub z 50 g drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn)

      1/3 szkl. cukru

      ok. 500 g rabarbaru (obranego i zasypanego dwoma łyżkami cukru)

       

      Mleko, mąkę, cukier i drożdże połącz w jedno i wyrabiaj dolewając ostygnięte rozpuszczone masło. Wyrabiaj aż ciasto stanie się elastyczne i błyszczące. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1 h. Następnie ciasto uformuj w 16 kulek i spodkiem od kieliszka na szampana zrób wgłębienia. Nasyp sporą ilość rabarbaru do każdej bułeczki. Na czas wyrabiania kruszonki i przygotowania jajka do posmarowania odstaw bułeczki w ciepłym miejscu.

      drożdżówki z rabarbarem

       

      Kruszonka:

      Łyżka masła

      garść mąki (może być więcej)

      cukier waniliowy (16 g)

       

      jajko do posmarowania

       

      Kruszonkę rozrób palcami. Następnie kolejno każdą bułeczkę wysmaruj rozmąconym jajkiem po jej obrzeżach. Następnie nałóż kruszonkę.

      drożdżówka

      Wstaw drożdżówki do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 20 25 minut. Drożdżówki wyjmij i możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego!

      drożdżówki z rabarbarem

      przepis wędruje do:

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 czerwca 2012 14:27
  • poniedziałek, 04 czerwca 2012
    • Ciasto z rabarbarem

      Moje pierwsze ciasto z rabarbarem. Nie porywałam się na super skomplikowaną wersję ponieważ nie znam rabarbaru i nie wiedziałam czego mogę się po nim spodziewać:D Jednakże wyszło wspaniale i w jeden wieczór ciasto zniknęło do końca. Na prawdę było smaczne i przypominało smak dzieciństwa. Rozważam nawet możliwość zasadzenia rabarbaru. Proste ciasto w sam raz dla rabarbarowych nowicjuszy:D Kolejna wersja będzie nieco trudniejsza:D Smacznego:) Przepis zaczerpnęłam z tej strony.

      ciasto z rabarbarem

      Składniki:

      4 jaja (oddzielnie białka i żółtka)

      3/4 szkl. cukru

      pół szklanki oleju

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1,5 szkl. mąki pszennej

      aromat waniliowy

      550 g rabarbaru (waga gotowego rabarbaru)

       

      Przygotuj rabarbar: obierz rabarbar z wierzchniej skórki i odetnij końce. Następnie pokrój w drobne kawałki długości około 2 cm.

      Ubij białka ze szczyptą soli na puch. Dodaj cukier a następnie żółtka. Następnie wlej olej i zmiksuj lekko. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Wyłóż ciasto do formy. Rabarbar wysyp na ciasto równomiernie. Piecz ciasto w temp. 175 stopni przez około 40 minut. Smacznego!

      ciasto z rabarbarem

      ciasto z rabarbarem

      przepis wędruje do :

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chocolatier0712
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 czerwca 2012 08:48