Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Wpis

sobota, 22 września 2012

Ciasto malinowo-kokosowe

Bardzo dobre ciasto:) Szukałam jakiegoś ciasta z malinami i znalazłam takie oto pyszne ciacho na kruchym czekoladowym spodzie, masą kokosowo- śmietanową i pysznymi malinami. Sezon malinowy trwa, a ja uwielbiam te owoce. Opcja ta jest o tyle ciekawa że świetnie wkomponowane kwaskowate owoce są na prawdę znakomitym dopełnieniem całego ciasta :) Polecam jako propozycja na niedzielę:D

Przepis zaczerpnęłam z tej strony.

 malinowe ciasto z kokosem

Składniki:

3 szklanki mąki

250 g margaryny

pół szklanki cukru

4 żółtka

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

4 białka

szklanka cukru

budyń śmietankowy

łyżka skrobi ziemniaczanej

100 g wiórków kokosowych

500 ml śmietany 18%

3 szklanki malin

 

Margarynę przesiekaj z mąką, dodaj kakao, cukier i proszek do pieczenia (można to zrobić w malakserze). Dodaj żółtka i zagnieć ciasto (gdyby było zbyt kruche można poratować się łyżką śmietany). Ciasto podziel na dwie części, z których jedna będzie niewiele większa. Mniejszą część włóż do zamrażarki. Drugą częścią wyłóż dno i boki formy , a następnie zapiecz przez 15 minut w piekarniku w 180 stopniach.

 

Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodaj następnie śmietanę i zamieszaj. Następnie wsyp wiórki, budyń i skrobię. Wymieszaj dokładnie ale delikatnie. Wylej masę na podpieczony spód. Następnie wyłóż maliny na powierzchni masy kokosowej. Na koniec zetrzyj zamrożone ciasto i piecz w 180 stopniach. Mi wystarczyła 1 h, trzeba po prostu zachować czujność:D

malinowe ciasto z kokosem

Ciasto jest pyszne jeszcze na ciepło. Na zimno z kolei warto je dodatkowo schłodzić.

 

 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chocolatier0712
Czas publikacji:
sobota, 22 września 2012 09:55

Polecane wpisy

Trackback