Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Wpis

niedziela, 26 sierpnia 2012

Tort "suknia lalki"

Dosyć skomplikowane przedsięwzięcie ... Nie mniej jednak opłacalne. Tort przygotowałam z okazji 9 urodzin młodszej siostry. Zaproszone dzieciaczki nie mogły się nadziwić i trudno nie przyznać im racji skoro sama byłam zadowolona niezwykle. Pewne obawy wynikły tylko w trakcie dekoracji (masę ściągałam ok. 10 razy i na nowo dekorowałam). Jeśli chodzi o smak to wolę bardziej " dorosłe " połączenia, tzn. trochę alkoholu  ponczu, kwaśne konfitury. Jednak pierwszy raz wykonałam ciasto, po którego zjedzeniu dzieci przychodziły po dokładkę. Dorośli też byli zadowoleni. Więc szczerze polecam. Tort tworzyłam sama, ale wykorzystałam odrobinę fantazji z tej.

 tort lalka

Składniki na biszkopt żółty:

6 jaj

1 szklanka mąki pszennej

2 budynie śmietankowe

3/4 szkl. cukru

łyżka octu

łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj stopniowo cukier i dobrze miksuj, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Żółtka wymieszaj z octem i dosyp proszku do pieczenia, po czym znów dokładnie wymieszaj. Żółtka zaczną się pienić i wtedy stopniowo dolewaj je do białek cały czas miksując. Na koniec wmieszaj delikatnie mąkę i budynie. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Wychodzi ładny i wysoki.

 

Biszkopt ciemny:

Składniki i wykonanie jak powyżej. Od mąki odejmuję łyżkę i dosypuję łyżkę kakao.

 

Biszkopt biały:

Składniki i wykonanie znajdziecie w tym linku.

 

Masa 1:

puszka brzoskwiń

masło

szklanka mleka (250 ml)

budyń duża porcja na 3/4 l mleka (waniliowy, lub śmietankowy)

pół szklanki cukru

 

Z brzoskwiń odlej 250 ml soku i mieszaj z 125 ml mleka. Zagotuj je z cukrem. W osobnym garnuszku wymieszaj budynie z mlekiem. Wlej miksturę do gotującego się mleka z sokiem i agotuj budyń. Ostudź budyń przykrywając folią spożywczą. Ucieraj masło na puszystą białą masę. Dodawaj przestudzony budyń. Na koniec dodaj pokrojone w bardzo drobne kostki brzoskwinie i zamieszaj łyżką. Odstaw do lodówki.

Uwaga! przed wymieszaniem z brzoskwiniami odłóż ok. 3 łyżki czystej masy budyniowej

 

Masa 2:

pół kostki masła

400 g gotowej masy kajmakowej

 

Masło utrzyj na puszystą białą masę i dodawaj stopniowo kajmak. Odłóż do lodówki.

 

Masa 3 :

200 g nutelli (w ciepłym miejscu)

 

Ponadto:

konfitura ze śliwek lub dżem morelowy

filiżanka herbaty z dwóch torebek

olejek cytrynowy lub sok z pół cytryny

 

Wykonanie tortu:

Każdy biszkopt przetnij na pół. Wydrąż w każdej części po środku okrąg. Ja robiłam to szklanką. Każdą część naponczuj, miksturą z herbaty i olejku.

Pół żółtego biszkoptu, dżem, krem budyniowy, biszkopt ciemny (pół), masa kajmakowa, pół biszkoptu białego, nutella (ciężko ją rozsmarować), pół biszkoptu białego, masa kajmakowa, pół biszkoptu ciemnego, masa budyniowa, pół biszkoptu żółtego. Tort wyrównaj i wstaw na 1,5 godziny do lodówki.

 tort lalka

Dekoracja:

700 ml śmietany kremówki

4 łyżki cukru pudru

4 śmietan- fixy

lalka barbie:)

folia spożywcza

 

Pomocnym może się okazać filmik instruktażowy zamieszony na tej stronie.

 

Tort wyciągnij z lodówki. Ja go obkroiłam dookoła nadając mu kształt kopułki. W oryginale panie które piekły go, zamiast obkrajać wykonały ostatni biszkopt w żaroodpornym półmisku. Ja niestety nie dysponowałam półmiskiem o takim obwodzie jak forma.

Ubij kremówkę na puch dosypując w międzyczasie fixy i cukier puder. Możesz dodać barwnik.

Tort należy wyrównać zarówno na wierzchu jak i w środku długim nożem. Lalkę owiń w folię spożywczą i umieść ją w środku tortu. Cały tort ozdób masą z bitej śmietany. Kształtuj tak aby wyszła piękna suknia;

tort wróżka


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chocolatier0712
Czas publikacji:
niedziela, 26 sierpnia 2012 14:52

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Basia napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/08/26 15:48:12:

    No pięknie!!!! Wyobrażam sobie uśmiech siostry (przy okazji Wszystkiego najlepszego!), wygląda cudnie :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

  • matleen napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/22 17:11:46:

    Pięknie i smacznie.
    Pozdrawiam

    Zapraszam slodkieokruszki.blox.pl

Dodaj komentarz