Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Wpis

środa, 01 sierpnia 2012

Rafaello na krakersach

Proste i pyszne ciasto. Delikatne jak obłoczek połączenie słonych krakersów ze słodką kokosową masą. Wyszło pysznie, choć następnym razem zrobię to ciasto z podwójną ilością masy budyniowej. Zapraszam do degustacji.

 rafaello

Składniki:

2 duże paczki krakersów (u mnie Lajkonik)

pół litra mleka

2 żółtka

2 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

kostka masła

pół szklanki cukru

cukier wanilinowy

200 g wiórków kokosowych

 

Przygotuj krem. Od mleka odlej pół szklanki. Resztę zagotuj z cukrami. Odlaną część połącz z żółtkami i mąkami. Do gotującego się mleka wlej miksturę z żółtek, mleka i mąk. Ugotuj budyń. Przykryj go folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia. Wyjmij masło z lodówki na czas stygnięcia budyniu.

Masło utrzyj na puszystą i białą masę. Dodawaj porcjami krem ciągle ucierając.

160 g Kokosu podpraż na patelni aż uzyska złoty kolor. Wsyp przestudzony kokos do masy budyniowej.

Formę wyłóż folią spożywczą. Ułóż na całej powierzchni formy spód z krakersów. Wyłóż 1/3 masy. Znów ułóż krakersy i przełóż je masą. Czynność wykonaj ponownie. Uzyskasz w ten sposób trzywarstwowe ciasto. Na wierchu posyp nieprażonym kokosem. Odłóż ciasto na noc do lodówki.

rafaello

Smacznego

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
chocolatier0712
Czas publikacji:
środa, 01 sierpnia 2012 16:45

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • shinawa napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/01 17:19:52:

    super :)

Dodaj komentarz