Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Wpis

sobota, 30 czerwca 2012

Roladki tortilla wrap

Moje wariacje na temat wrapów. Podaję je w formie krojonych w plastry kawałków danej roladki. Każda roladka jest wyjątkowa , bo każda z innymi składnikami. Nad każdą zastanawiam się czy dane składniki pasują czy nie. Poniższe proporcje są jedynie umownymi. To takie odzwierciedlenie listy zakupów. Tak na prawdę możecie zrezygnować z poszczególnych składników i zastąpić je innymi. Podstawą jest oczywiście tortilla pszenna.

A teraz rekomendacja: każdy jest zaskoczony tortillami i zawartością. Wszystko zależy od waszej inwencji twórczej. Efekt - zaskakujący i pyszny:) Osobiście bardzo je lubię zwłaszcza te na ostro. Przepis dodaję do akcji.

 tortilla wrap

Składniki:

8 tortilli

a do nich użyłam:

2 serki "Bieluch" jeden czosnkowy a jeden zwykły z dodatkiem zmiażdżonego czosnku (mogą być zwykłe homogenizowane)

1 serek kanapkowy o smaku ogórkowo - koperkowym

250 g sera żółtego

150 g salami

200 g szynki drobiowej (może być każda inna)

ogórki kiszone

papryka marynowana

sałata

oscypek

sos paprykowy

keczup

tabasco

 

A oto propozycje łączenia:

1. Salami tortilla wrap - serek homogenizowany z koperkiem i ogórkiem, salami, sos paprykowy, ogórek kiszony, oliwki, ser żółty

wrap

2. Morning spicy tortilla wrap - serek homogenizowany, ser żółty, papryka marynowana, sałata, szynka, tabasco

tortilla wrap

3. Mild shrimp attack - serek homogenizowany z czosnkiem, ser żółty, krewetki, ogórek kiszony, szynka

tortilla wrap

4. Salami tortilla with oscypek - serek homogenizowany z czosnkiem, oliwki, ogórek kiszony, salami, tabasco, oscypek, sałata

wrao

 

Tak przygotowane placki zwijamy w rulon dosyć ciasno.Zawijamy je w folię aluminiową, która była pod spodem każdej tortilli. W tym momencie warto każdą tortillę opisać markerem lub flamastrem po folii aby wiedzieć gdzie co mamy:)

Roladki tortellini

Schładzamy w lodówce przez noc. Na następny dzień kroimy w ukośne plastry i układamy na talerzu.

 

Inne przetestowane propozycje:

- A'la italiana - keczup, rukola, ser żółty, salami, szynka, oliwki czarne

- Spicy buffalo  - serek homogenizowany paprykowy, szynka, pomidory suszone, bekon, tabasco

- Village taste - serek ziarnisty z ziołami, szczypiorek, szynka, ser żółty, jajko gotowane, ogórek zwykły w plastrach, sól

tortilla wrap

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chocolatier0712
Czas publikacji:
sobota, 30 czerwca 2012 17:23

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • dusiowaa napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/30 17:36:29:

    uwielbiam je, są takie pyszne!!!

  • Gość Bon napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/06/30 19:03:02:

    Świetne tortille!

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/21 11:18:27:

    Świetne roladki! Pełne pyszności:)

Dodaj komentarz