Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Wpis

piątek, 29 czerwca 2012

Rogaliki krucho-drożdżowe

Proste do przygotowania rogaliki, które jeszcze ciepłe znikają nie wiadomo kiedy:) Mięciutkie i delikatne rogaliki oblane lukrem są wspaniałe. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, a konfitura nie wycieka. Nie będę więcej przekonywać bo nie ma potrzeby:) Przepis zaczerpnęłam od Arabeski. Spróbujcie!

 rogaliki krucho drożdżowe

Składniki (u mnie 48 sztuk):

100 g drożdży

250 g margaryny

1 jajko

600 g mąki (+ / - 50 g do podsypywania)

250 g śmietany (u mnie 18%)

2 łyżeczki cukru wanilinowego

konfitura (musi być twarda)

ok. 200 - 300 g cukru pudru

1 białko (do posmarowania i lukru)

 

Drożdże rozmieszaj ze śmietaną. Margarynę posiekaj z mąką i cukrem wanilinowym (ja zrobiłam to maszynowo). Następnie z mąki, śmietany i jajka zagnieć ciasto. Podziel na ok. 5 -6 części i rozwałkuj. Posługując się dużym talerzem rób okręgi i dziel je na 8 części w kształcie trójkąta. nakładaj konfiturę i zwijaj na kształt rogalików. Posmaruj delikatnie białkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na niecałe 15 minut.

rogaliki

Ja wstawiałam na 10 minut na nagrzewanie górę i dół i 3 minuty na termoobieg.rogaliki

Z pozostałego białka i cukru pudru możesz utrzeć lukier, którym posmarujesz rogaliki.

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chocolatier0712
Czas publikacji:
piątek, 29 czerwca 2012 08:15

Polecane wpisy

Trackback