Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Wpis

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Kompot rabarbarowo - grejpfrutowy

Zostało mi pół kilograma rabarbaru, a pamiętałam, że kompot z rabarbaru jest świetny. Pokombinowałam i wyszedł niezwykle smaczny i orzeźwiający kompot. Sam skład powinien Wam zasugerować coś na prawdę wartego powtórzenia. Kwaśny rabarbar, gorzkawy grejpfrut, rześka mięta i niewielka ilość cukru dla odrobiny słodyczy = powalający efekt. Zapraszam do degustacji:)

kompot

Składniki:

ok. 4-5 l wody

500 g rabarbaru

1 grejpfrut

10 listków mięty

4 łyżki cukru (można dać więcej wg uznania)

 

Rabarbar umyj i obierz z wierzchniej części. Nie musisz kroić rabarbaru na małe kawałki mogą pozostaw duże byleby zmieściły się w garnku. Obierz grejpfrut i podziel na plasterki. Z każdego plasterka usuń delikatnie gorzką białą skórkę, i pozostaw sam soczysty miąższ. Nastaw wodę do gotowania. Dodaj rabarbar i grejpfrut - gotuj pod przykryciem. Po ok. 1h wrzuć opłukane listki mięty i dalej gotuj.

kompot

Dosłodź kompot wg uznania i gotuj jeszcze 30 minut. Po tym czasie odstaw kompot do wystygnięcia. Podawaj schłodzony.

kompot

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chocolatier0712
Czas publikacji:
poniedziałek, 11 czerwca 2012 16:40

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • michailll napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/13 11:09:13:

    Coś rewelacyjnego. Dwa moje ulubione owoce. Na rabarbar to czekałem całą zimę i wiosnę. Sam sobie w ogródku uprawiam tę roślinkę. Świetny owoc. A ciasto z nim ... umm pycha.

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/14 08:08:00:

    Oj takiego jeszcze nie piłam:) Wygląda pycha!:)

Dodaj komentarz