Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Wpis

czwartek, 07 czerwca 2012

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Wiosenne śniadanko w akompaniamencie rabarbaru - idealne do porannej kawy. Smacznie ciasto drożdżowe, kwaśny rabarbar i aromatyczna kruszonka to wspaniałe połączenie i kompozycja smaków. Ach można się naprawdę rozleniwić najlepiej na tym hamaku (ostatnie zdjęcie ;) Polecam szczególnie teraz kiedy mamy dostęp do tak smakowitych zieloności. Obecnie targi uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw - nie miejcie zatem oporów i korzystajcie z dobrodziejstw tej wspaniałej pory roku. Przepis z małymi zmianami, zawdzięczam uciekinierskiemu blogowi:)

drożdżówki z rabarbarem

Składniki (na 16 drożdżówek):

pół kg mąki pszennej

280 ml mleka (ciepłego) 2% lub 3,2%

80 g masła (roztopionego)

14 g drożdży suchych (lub z 50 g drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn)

1/3 szkl. cukru

ok. 500 g rabarbaru (obranego i zasypanego dwoma łyżkami cukru)

 

Mleko, mąkę, cukier i drożdże połącz w jedno i wyrabiaj dolewając ostygnięte rozpuszczone masło. Wyrabiaj aż ciasto stanie się elastyczne i błyszczące. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1 h. Następnie ciasto uformuj w 16 kulek i spodkiem od kieliszka na szampana zrób wgłębienia. Nasyp sporą ilość rabarbaru do każdej bułeczki. Na czas wyrabiania kruszonki i przygotowania jajka do posmarowania odstaw bułeczki w ciepłym miejscu.

drożdżówki z rabarbarem

 

Kruszonka:

Łyżka masła

garść mąki (może być więcej)

cukier waniliowy (16 g)

 

jajko do posmarowania

 

Kruszonkę rozrób palcami. Następnie kolejno każdą bułeczkę wysmaruj rozmąconym jajkiem po jej obrzeżach. Następnie nałóż kruszonkę.

drożdżówka

Wstaw drożdżówki do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 20 25 minut. Drożdżówki wyjmij i możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego!

drożdżówki z rabarbarem

przepis wędruje do:

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chocolatier0712
Czas publikacji:
czwartek, 07 czerwca 2012 14:27

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość mojetworyprzetwory napisał(a) z *.limes.com.pl komentarz datowany na 2012/06/07 14:39:52:

    Przepyszne!!! Piękne są takie drożdżóweczki na sztukę;)

  • szana-banana napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/07 14:40:01:

    rabarbarowy sezon w pełni!
    pozdrawiam,
    Szana :)
    www.gastronomygo.blogspot.com

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/07 15:30:49:

    Wspaniałe wyszły! Nic tylko podziwiać!:) Napatrzyłam się na zdjęcia i sobie przypomniałam jakie były pyszne!:) Cieszę się, że przepis się przydał:)
    Pozdrawiam cieplutko:)
    Judyta:)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/07 17:19:46:

    uwielbiam rabarbar. i drożdżówki. ale takiego miksu nie jadłam ;]

  • Gość chocolatier napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/06/19 10:54:50:

    Są na prawdę wspaniałe i jeśli ktokolwiek ma wątpliwości to ,z ręką na sercu, nie powinien ich mieć:)

Dodaj komentarz