Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Wpis

czwartek, 07 czerwca 2012

Ciasto z truskawkami i kremem

To już chyba taka truskawkowa tradycja - biszkopt, krem i truskawki oblane galaretką. Zaczynam truskawkowy sezon dosyć późno, ale mam nadzieję go nadrobić. Oczywiście nie jest to pierwsze truskawkowe ciacho, ale pierwsze na blogu. Wykorzystałam inny nieco przepis na biszkopt i chociaż był smaczny to jednak za twardy jak na to delikatne ciasto. Dlatego polecam Wam zajrzeć tutaj. Nie mniej jednak przepisu polecać nie trzeba bo na pewno każdy go zna, ale zachęcam do spróbowania mojej wersji.

ciasto truskawkowe

Składniki na biszkopt:

4 jajka (osobno żółtko i białko)

szczypta soli

6 łyżek cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka oleju

4 łyżki mąki

4 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubij z solą. Dodawaj porcjami cukier, a następnie żółtka. Następnie wsyp mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dolej oleju i wymieszaj. Nałóż do przygotowanej wcześniej formy i upiecz w temp. 165 stopni do suchego patyczka.

 

Krem:

pół litra mleka

 łyżki mąki pszennej

jeden budyń waniliowy lub śmietankowy

2 łyżki cukru

16 g cukru waniliowego

1 masło

 

Odlej pół szklanki mleka i wsyp mąkę i budyń - dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj z cukrami i wlej do niego wcześniej przygotowane mleko z mąkami. Ugotuj budyń i odstaw do ostygnięcia. Możesz przykryć folią aby nie powstała skórka.

Masło wyciągnij wcześniej z lodówki. Ubij mikserem do białości i dodawaj porcjami budyń. Formę, w której upieczono biszkopt wyłóż folią spożywczą i włóż tam z powrotem biszkopt. Następnie wyłóż na biszkopt masę budyniową.

placek truskawkowy

Wykończenie:

ok. 300 g truskawek umytych i odszypułkowanych, pokrojonych w małe kawałki

2 galaretki truskawkowe*

 

Galaretki przygotuj zmniejszając ilość wody z pól litra do 400 ml. Odstaw do lekkiego stężenia. Na ciasto z kremem wyłóż truskawki równomiernie, dociskając do masy. Następnie wylej tężejącą galaretkę na wierzch i pozostaw do stężenia (najlepiej w lodówce).

placek truskawkowy

Smacznego!

* ja niestety miałam jak widać tylko jedną galaretkę, ale dwie galaretki rozłożą się o wiele lepiej.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chocolatier0712
Czas publikacji:
czwartek, 07 czerwca 2012 14:55

Polecane wpisy

Trackback