Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Wpis

poniedziałek, 04 czerwca 2012

Ciasto z rabarbarem

Moje pierwsze ciasto z rabarbarem. Nie porywałam się na super skomplikowaną wersję ponieważ nie znam rabarbaru i nie wiedziałam czego mogę się po nim spodziewać:D Jednakże wyszło wspaniale i w jeden wieczór ciasto zniknęło do końca. Na prawdę było smaczne i przypominało smak dzieciństwa. Rozważam nawet możliwość zasadzenia rabarbaru. Proste ciasto w sam raz dla rabarbarowych nowicjuszy:D Kolejna wersja będzie nieco trudniejsza:D Smacznego:) Przepis zaczerpnęłam z tej strony.

ciasto z rabarbarem

Składniki:

4 jaja (oddzielnie białka i żółtka)

3/4 szkl. cukru

pół szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 szkl. mąki pszennej

aromat waniliowy

550 g rabarbaru (waga gotowego rabarbaru)

 

Przygotuj rabarbar: obierz rabarbar z wierzchniej skórki i odetnij końce. Następnie pokrój w drobne kawałki długości około 2 cm.

Ubij białka ze szczyptą soli na puch. Dodaj cukier a następnie żółtka. Następnie wlej olej i zmiksuj lekko. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Wyłóż ciasto do formy. Rabarbar wysyp na ciasto równomiernie. Piecz ciasto w temp. 175 stopni przez około 40 minut. Smacznego!

ciasto z rabarbarem

ciasto z rabarbarem

przepis wędruje do :

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chocolatier0712
Czas publikacji:
poniedziałek, 04 czerwca 2012 08:48

Polecane wpisy

Trackback