Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Wpis

sobota, 30 czerwca 2012

Babeczki karmelowe

Specjalna okazja nadeszła to i babeczki czas przyszło zrobić:) trzeba poświęcić dużo czasu ale efekt wart zachodu. Pyszne kruche ciasteczko z masą karmelową i nietypowym środkiem. Udekorować można dowolnie, tak jak lubimy. Przepis na same babeczki, którym się inspirowałam w dużej mierze, możecie znaleźć tutaj .  Dokonałam jednak wielu modyfikacji :) Zapraszam:)

babeczki karmelowe

Składniki na ciasteczka (ok. 60 sztuk):

400 g mąki

200 g masła

3 łyżki cukru pudru

żółtko

32 g cukru wanilinowego

6 łyżek śmietany (18%)

 

Masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem (można w malakserze). Zagnieć ciasto dodając do posiekanej mąki żółtko i śmietanę. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez ok. 2 h. Następnie należy wylepiać ciastem foremki. Piecz je w temperaturze 200 stopni aż do zarumienienia. Po wyciągnięciu pozostaw do ostygnięcia.

babeczki kruche

Nadzienie:

100 g masła

puszka masy kajmakowej

dżem, wiśnie, czekośliwka

galaretka owocowa

wiórki kokosowe

 

Masło utrzyj na puch i powoli dodawaj masy kajmakowej. Wstaw masę do lodówki. Galaretkę ugotuj zmniejszając wodę z 0,5 litra do 3/4 szklanki. Wiórki upraż na patelni na złoty kolor.

Przygotowanie babeczek:

Na spód dodawaj konfitury, wiśni lub czekośliwki. Następnie masę kajmakową. Na koniec obsyp wiórkami i drobno pokrojoną galaretką. Odstaw babeczki na noc do lodówki aby lekko zmiękły.

babeczki karmelowe

Smacznego!


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chocolatier0712
Czas publikacji:
sobota, 30 czerwca 2012 13:09

Polecane wpisy

Trackback