Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Wpis

sobota, 07 kwietnia 2012

Chałka

Ależ ona pachniała w tym piekarniku. Wygląda obłędnie i tak smakuje. Chciałam ją zrobić już jakiś czas temu ale zawsze to brakowało czasu, chęci, odwagi lub zwyczajnie drożdży:) Tym razem poszłam w zaparte i o 00:15 z piątku na sobotę wyciągnęłam z piekarnika dwie duże wspaniałe chałki. Na świątecznym stole zaprezentują się już jutro a dzisiaj ja prezentuje je Wam:) Przepis zaczerpnęłam z  Kwestii Smaku.

chałka

Składniki na 2 chałki

1 szklanka ciepłej wody

25 g świeżych drożdży

4 dużych żółtek (użyłam kaczych, w oryginale 5 średnich lub dużych)

2 łyżki oleju

3 - 5 łyżek cukru (dodałam tylko 3)

1 cukier wanilinowy lub olejek waniliowy

3 i 3/4 szklanki mąki pszennej (na innych stronach sugerują również zastosowanie mąki chlebowej)

1 płaska łyżeczka soli

jajko do posmarowania

 

W misce wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami. Dodaj żółtka (temp. pokojowa), olej, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj wszystko razem. Dodaj przesianą mąkę oraz sól. Mieszaj ręcznie lub (jak podaje autorka) drewnianą łyżką. Odstaw na 5 minut aby ciasto odpoczęło. Dalej wyrabiaj jeszcze przez ok. 4 minuty. Wyłóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę, posyp z wierzchu mąką i wyrabiaj ok. 1 - 2 minuty. Możesz dodać trochę więcej mąki w razie potrzeby, aby ciasto nie kleiło się. Uformuj kulę i włóż ją do wysmarowanej oliwą miski. Przykryj folią i wstawić do lodówki na na noc (moje ciasto leżało ok. 8-10 h).

Teraz ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż na  stolnicę. Przekrój na 2 równe części, a każdą z nich podziel na 5 równych części. Każdą cząstkę rozwałkuj w dłoniach nadając im kształt wałków. Zlep wałki przy jednym końcu i zapleć warkocz.

Sposób kwestii smaku jest bardzo dobry:

Ponumeruj wałki od 1 do 5 (zaczynając od lewej). Zwijaj warkocz w następujący sposób:

1 na 3, 2 na 3, 5 na 2. Powtarzaj tak aż do końca wałków a końce zlep. Warkocz przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki wody i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

chałka

Po tym czasie ponownie posmaruj jajkiem i posyp kruszonką (zamiast tego możesz użyć maku lub sezamu).

Kruszonkę wykonaj z 1 łyżki masła, 1 łyżki cukru pudru i takiej ilości mąki aby powstały sypie choć nieco grudkowate okruszki (zdjęcie poniżej).

kruszonka

Autorka nakazuje pozostawienie na ok. 1 h ponownie do wyrośnięcia, ale moje chałki wyrosły na tyle pięknie że po 15 minutach włożyłam je do nagrzanego do 175-180 stopni piekarnika. Piecz ok. 30-40 minut aż chałka przypiecze się od góry i od spodu. Wystudź na kratce.

 chałka

A następnie rozkoszuj się wspaniałym smakiem tego pieczywa:)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chocolatier0712
Czas publikacji:
sobota, 07 kwietnia 2012 23:24

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • weronikarudnicka napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/07 23:26:35:

    wygląda znakomicie! apetycznie! wielkie brawa! :) Wszystkiego co najlepsze na te wyjątkowe dni :)

Dodaj komentarz