Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Wpis

wtorek, 06 marca 2012

Babka piaskowa

Pachnąca i wilgotna babka. Smaczna i bardzo prosta w wykonaniu. Idealna na świąteczny stół jak i do niedzielnej kawki. Takiej szukałam od dawna i przyznam, że jestem bardzo zadowolona z wypieku. Jeżeli można przygotować coś szybko, co potem smakuje naprawdę dobrze to jestem za:) Moja babka wystąpiła w aromacie pomarańczowym, a oblana cytrusowym lukrem i udekorowana skórką pomarańczową wygląda przepięknie. Przepis znalazłam na wizaz.pl.

Babka świąteczna

Składniki:

4 jajka

szklanka cukru

szklanka mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

125 g masła roztopionego i przestudzonego

aromat pomarańczowy (ok. 1,5 łyżeczki)

Jajka ubij w całości z cukrem na puch i do białości. Ten etap jest najważniejszy i ważne jest to, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i masło zamieszaj delikatnie tylko do połączenia składników (możesz użyć miksera na najwolniejszych obrotach). Dodaj również aromat i zamieszaj. Wylej ciasto na formę babkową wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Piecz w temperaturze 165 stopni przez ok. 30-45 minut (do suchego patyczka). Wierzch ciasta może się za szybko spiec więc, gdy już tak się stanie przełącz opcje w piekarniku tylko na dolną grzałkę i dopiecz. Wyłóż z formy i pozostaw do ostygnięcia.

Babka świąteczna

Lukier:

sok z połowy cytryny

pół szklanki cukru pudru (może być więcej)

skórka pomarańczowa (własnej roboty)

 

Sok wymieszaj z cukrem pudrem na lukier i oblej nim babkę. Wierzch obsyp skórką pomarańczową.

Babka świąteczna

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chocolatier0712
Czas publikacji:
wtorek, 06 marca 2012 08:09

Polecane wpisy

Trackback