Gdy kuchnia staje się pasją...

Witam Was na blogu poświęconym tworzeniu. Tworzenie to nie byle jakie, bo tworzenie wspaniałych potraw i deserów jest sztuką, która oddziałuje na wszystkie nasze zmysły. Zapraszam Was do zapoznania się z moimi przepisami nietypowymi i tymi całkiem znanymi, ale zawsze z pewnymi modyfikacjami...

Wpis

poniedziałek, 27 lutego 2012

Ciasto Shrek

Planowałam, planowałam aż w końcu zrobiłam. Wyśmienite i lekkie ciasto w sam raz na weekend. Domownikom smakowało zwłaszcza dlatego, że jest delikatne i nie za słodkie. Po wszystkich pączkach i masach jakimi ich ostatnio raczyłam shrek okazał się strzałem w dziesiątkę. Na internecie aż wrze od różnych przepisów na ten placek ale ja swój oparłam na przepisie Alicji. Dodaję do kategorii "na zimno", gdyż jedynie biszkopt jest tutaj pieczony, a nie pasuje mi on do kategorii przekładanych ciast:)

shrek

Składniki na biszkopt:

5 jaj (oddzielnie białka i żółtka)

5 łyżek cukru

5 łyżek mąki

5 łyżek mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zrobić biszkopt i piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Wyjmij biszkopt i ostudź. Tę samą formę wyłóż folią spożywczą i włóż z powrotem wystudzony biszkopt.

 

Warstwa 1:

1 l soku Pysio zielonego

3 budynie

2 łyżki cukru

100 ml wodu

 

Pysio z wodą wymieszaj i odlej 200 ml. Resztę zagotuj z cukrem. Budynie rozrób z odlanymi 200 ml soku. Do gotującego się soku wlej budyń i energicznie mieszając zagotuj. Masę jeszcze gorącą wyłóż na biszkopt. Włóż do lodówki do ostygnięcia.

Warstwa 2:

1 galaretka zielona

500 ml śmietanki kremówki

2 paczki delicji

 

Galaretkę sporządź w 3/4 szklanki wody. Ubij śmietankę na sztywno i dodaj wystudzoną galaretkę. Następnie wylej wszystko na poprzednią warstwę. Delicje układaj czekoladą do dołu na masie. Ciasto z powrotem włóż do lodówki.

 

Warstwa 3

2 galaretki zielone przygotuj w 800 ml wody. Tężejącą już galaretkę wylej na delicje. Schładzaj ciasto ponownie przez 2 h w lodówce.

ciasto shrek

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chocolatier0712
Czas publikacji:
poniedziałek, 27 lutego 2012 07:37

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • preze.sowa napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/27 14:40:39:

    Uwielbiam to ciasto, jedno z niewielu, które mi wychodzą, chociaż w sumie jest dość trudne :)
    www.2drink.pl/

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/27 14:58:54:

    dużo wersji Shreka krąży, to prawda:) Twój bardzo mi się podoba:)

  • Gość chocolatier0712 napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/02/27 18:03:38:

    Dziękuję:) A smakuje tak jak wygląda:)

Dodaj komentarz